Radionyt.comRadionyt.com
Radionyt.com

RSS


banner
banner banner
banner banner
banner banner
banner

banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner

 


Regeringen truede DR med privatisering
Fredag 16. marts 2007
Af Stig Hartvig Nielsen
 
Da Danmark gik i krig mod Irak i 2003 var den borgerlige regering så utilfreds med DR's dækning, at regeringen - gennem en e-mail fra kulturminister Brian Mikkelsen til den daværende bestyrelsesformand for DR - angreb tre bestemte journalister og åbenlyst truede DR med en privatisering. Mediejurist Oluf Jørgensen fra Journalisthøjskolen mindes ikke, at have set eller hørt noget lignende. Han siger til Radioavisen, at der er tale om en "total mangel på respekt for uafhængigheden og for pressefriheden" og at der er tale om "et utilsløret forsøg på, at øve pression, hvis DR ikke retter ind".
Oplysningerne om e-mailen fra Brian Mikkelsen til daværende bestyrelsesformand for DR, Jørgen Kleener, kommer frem i en bog, som DR's tidligere generaldirektør Christian S. Niessen udgiver næste uge. I bogen beskrives, hvordan presset fra regeringen på DR blev voldsommere, da Danmark gik i krig i Irak i 2003. "Det er jo et led i at prøve at dreje Danmarks Radios journalistiske arbejde i en retning, der er mere venlig over for regeringen", siger Nissen i dag til DR Nyheder.

I mailen fra den 25. marts 2003 skriver Brian Mikkelsen til den daværende bestyrelsesformand Jørgen Kleener, at dækningen har været oppe på det ugentlige regeringsmøde, og at der var "meget stor utilfredshed" med DR's dækning af Irak-krigen, som regeringen opfattede som "meget ensidig". I mail'en nævnes, at man særligt har set sig sure på "et par kvindelige værter og Ole Sippel som mange nævnte som ekstrem i sine udtryk mod koalitionen". Brian Mikkelsen skriver, at "udenrigsministeren mente at vi ikke burde privatisere TV2 som var fair i Irak dækningen, men snarere DR".

Kulturministeren mener ikke, at der er noget usædvanligt i mailen. "Der var en enorm utilfredshed i regeringen over DR's Irak-dækning, og det er den, han prøver at orientere Kleener om", siger Brian Mikkelsen. "Det var en orienterinde mail til Kleener, der havde bedt mig fortælle om, hvad stemningen var ude omkring, når jeg mødtes med kolleger", siger Brian Mikkelsen.

Men ekspert i forvaltningsret, professor Claus Haagen Jensen, har en nogen andet holdning: "Man skal være varsom med at slynge om sig med trusler. Og her er jo en rundhåndet trussel om, at DR skal passe på - ellers bli'r man privatiseret," siger han til TV 2 Nyhederne, og fortsætter: "Faren er den, at Regeringen kommer til at lægge så meget tryk på et medie, at mediet ikke gør som det synes er rigtigt, men i stedet gør som man tror de kan lide."

Også DR's tidligere nyhedsdirektør Lisbeth Knudsen følte sig presset. "Det oplevede jeg både fra flere ministre og regeringspartierne. Og hvad ville de opnå? At få mig til at blive bange og bekymret, tror jeg. Og at blive så bekymret, så jeg bad redaktionen om at ændre kurs. Men det gjorde jeg ikke," siger hun til TV 2 Nyhederne.

De to kvindelige værter regeringen havde set sig sure på, var Trine Sick og Lene Johansen. Trine Sick siger til Ekstra Bladet, at hun stiller sig komplet uforstående overfor at ministrene har haft den holdning, og fortsætter: "Mailen kan kun opfattes som et forsøg på at sige, at vi har bedrevet tendensiøs journalistik. Det mener jeg bestemt ikke vi har".

En uafhængig universitetsrapport har efter Irak­krigens start gennemgået flere mediers dækning. Konklusionen var, at DR's dækning var politisk afbalancerede og fair.

- - -

Her er hele e-mailen fra Brian Mikkelsen til Jørgen Kleener:

"Til formand for DR's bestyrelse Jørgen Kleener.

Dato 25.03.2003

Kære Jørgen

Blot til orientering så blev DR's dækning af regeringen og specielt Irak krigen taget op på ministermødet i dag, først under morgenmaden af mange ministre og dernæst under det formelle møde.

Der er meget stor utilfredshed med DR's dækning, som er meget ensidig - de har specielt set sig sure på et par kvindelige værter og Ole Sippel (som mange nævnte som ekstrem i sine udtryk mod koalitionen)

Det kom derhen til at udenrigsministeren mente at vi ikke burde privatisere TV2 som var fair i Irak dækningen, men snarere DR.

Netop det forhold er det stærkeste borgerlige argument mod privatiseringen af TV2.

Mange borgerlige mener at vi burde privatisere DR, som er anti regeringen, mens de ikke forstår at vi privatiserer TV2, som er positiv overfor regeringen.

Jeg ved godt, at det er svært for dig - i morges var jeg så i skudlinien, for det var pludseligt mit ansvar - men du skal have besked om regeringens holdning.

Jeg nævnte henvendt til statsministeren, at jeg løbende havde en fortrolig dialog med dig om tingenes tilstand. Og jeg havde indtryk af at bestyrelsen og Nissen tog det meget seriøst, men at problemet lå hos Lisbeth Knudsen.

Mvh. Brian"


Funktioner
Din kommentar
Printervenlig version




  · Ingen ledige job netop nu



  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002
  · 2001



  · Nye tilbud for døve
  · TV 2 får ny formand
  · TV 2 med stort overskud
  · 'Badehotellet' får endnu en sæson
  · DR fejrer kronprins Frederiks 50 års dag
  · Nyt boligprogram på TV 2 Fri
  · Regeringen og DF vil skære DR med 20 procent og afskaffe licensen
  · Palle Kjærulff-Schmidt er død
  · Ny sæson af 'Hjem til gården' på TV 2
  · Felix Smith vært på nyt TV 2-haveprogram



  · -