Radionyt.comRadionyt.com
Radionyt.com

RSS


banner
banner banner
banner banner
banner banner
banner

banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner

 


Privat dansk kortbølgestation på vej
Fredag 22. august 2003
Af Stig Hartvig Nielsen
 
WMR - World Music Radio - er navnet på en ny international radiostation fra Danmark, der planlægger at gå i luften fra slutningen af november på kortbølge og via streaming på internettet. WMR har i dag fået den sidste tilladelse på plads fra myndighederne.
WMR er i virkeligheden ikke en ny radio. Radioens historie går ret præcist 40 år tilbage. I sensommeren 1963 startede radioen under navnet VRON et sted i den nordlige del af Nederlandene. Senere skiftede radioen navn til Euroweekend Radio og senere igen - i 1967 - til World Music Radio, og i perioden frem til 1973 var radioen en overordentlig populær kortbølgestation, der hver søndag sendte musik og underholdning på 6250 kHz til det meste af Europa.

Der var dog det lille problem, at WMR ikke havde en sendetilladelse, så - efter henvendelse fra BBC Monitoring Service - tog de nederlandske telemyndigheder affære og den 19. august 1973 - for 30 år siden - blev station raided og dermed gjort tavs.

Godt 3 år senere vendte WMR tilbage - nu som en helt lovlig station - via Radio Andorras kortbølgesendestation. Senere hørtes WMR også via andre stationer fra bl.a. Italien og Irland, hvilket pågik frem til slutningen af 80'erne.

I 1982 blev Stig Hartvig Nielsen en del af holdet bag WMR og i 1997 overtog Stig Hartvig ledelsen af WMR og flyttede radioens hovedkontor fra Nederlandene til Danmark. Samtidigt begyndte radioen at sende igen i 1997 - denne gang via meget kraftige kortbølgesendere i Sydafrika. Det stod dog kun på i nogle måneder.

Nu har WMR så endelig - efter 40 år - fået sin egen sendetilladelse til - på hel legal vis - at drive en radiostation på kortbølge fra dansk område.

WMR har fået sendetilladelse til at anvende kortbølge 5815 og 15810 kHz.

Stig Hartvig understreger, at der ikke bliver tale om en radiostation, der specielt henvender sig til DX'ere og andre kortbølgeentusiaster. Radioen vil henvende sig til "almindelige" lyttere - der er lidt mere internationalt orienterede end flertallet, og radioen vil blive tilgængelig på flere forskellige platforme, herunder kortbølge og internet, og skal først og fremmest udgøre et alternativ til de lokale og nationale radiostationer.

Da radioen tog navnet World Music Radio i 1967 var der ikke noget der hed "World Music" i dén betydning, det har fået i dag, men det er ikke et problem, mener Stig Hartvig. WMR har ingen planer om at spille "hemmelig" etnisk musik fra hverken Yemen, det nordlige Canada eller det indre Centralafrika, men lytterne vil blive trakteret med et bredere og mere internationalt musikudbud, end det normalt høres på de lokale- og nationale FM-stationer. Musikformatet vil samtidigt ikke være begrænset til en bestemt tidsperiode, men vil blive defineret ud fra andre kriterier.

Det er planen at WMR officielt går i luften sidst på året, om alt går planmæssigt i slutningen af november.


Funktioner
Din kommentar
Printervenlig version




  · Ingen ledige job netop nu



  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002
  · 2001



  · Nye tilbud for døve
  · TV 2 får ny formand
  · TV 2 med stort overskud
  · 'Badehotellet' får endnu en sæson
  · DR fejrer kronprins Frederiks 50 års dag
  · Nyt boligprogram på TV 2 Fri
  · Regeringen og DF vil skære DR med 20 procent og afskaffe licensen
  · Palle Kjærulff-Schmidt er død
  · Ny sæson af 'Hjem til gården' på TV 2
  · Felix Smith vært på nyt TV 2-haveprogram



  · -