Radionyt.comRadionyt.com
Radionyt.com

RSS


banner
banner banner
banner banner
banner banner
banner

banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner

 


Flere ubekendte ved DAB-auktion
Tirsdag 29. maj 2007
Af Stig Hartvig Nielsen
 
DAB Danmark mener, at det vil være relativt billigt at erhverve sig en landsdækkende radiokanal på den kommende DAB-auktion. Men byderne får svært ved at lave et budget. Det er uklart, hvor meget der skal betales i vederlag til KODA og Gramex for at spille musik - og DR vil ikke ud med, hvor meget det skal koste at leje sig ind på DAB-sendenettet.
I udbudsmaterialet fra Radio- og tv-nævnet vedr. auktionen over de ledige DAB-kanaler på DAB blok 2 fremgår det at vinderne af auktionen - sammen med TV 2 Radio og Talpa Radio (Radio 100FM), der i forvejen sender på DAB blok 2 - i fællesskab skal lave et sendesamvirke, der enten skal købe det nuværende DAB-sendenet af DR, leje sendenettet hos DR - eller selv etablere et helt nyt sendenet.

Radio- og tv-nævnet understreger, at man ikke kan oplyse noget om, til hvilken pris DR måtte ønske at afhænde sendenettet i blok 2.

I DAB Danmark mener man, at det vil være relativt billigt at købe en DAB-kanal. Sendetilladelsen er så billig, at selv de helt små kan være med.

Det forudsætter dog, at prisen ikke bydes op ved den kommende auktion den 29. august.

Skulle en aktør sikre sig en sendemulighed på DAB er der dog et par ubekendte.

Det er uklart, hvor meget der skal betales til KODA og Gramex for at spille musik på en ny DAB-radiokanal.

Direktør for Gramex, Bjørn Juell-Sundby, erkender overfor radionyt.com, at han ikke kan svare på, hvor meget der skal betales til Gramex for at spille musik på en ny DAB-radiokanal. "Vi står på bar bund", siger Juell-Sundby, og oplyser at der i øjeblikket er forhandlinger i gang mellem på den ene side de forskellige radiostationer, der forhandler i ét fælles forhandlingskartel, og Gramex på den anden side.

KODA har heller ikke noget klart svar. Underdirektør i KODA, Martin Gormsen, har ikke en pris liggende i skuffen. "Det er noget som vil skulle forhandles mellem radiostationen og KODA", forklarer Martin Gormsen, og tilføjer, at der sikkert vil blive tale om en eller anden form for forsøgsaftale, da udviklingen af DAB stadig er uafklaret. En aktør, der ønsker at byde på en DAB-kanal, kan dog lave en aftale med KODA på forhånd. Denne aftale bortfalder, hvis der ikke opnås en sendetilladelse.

Det har kostet 90 mio. kr. at opbygge DAB-sendenettet, der består af to blokke - blok 1 og blok 2. DAB-sendenettet ejes af og drives af DR.

Men hvor meget det skal koste for en aktør at leje sig ind på dette net - eller købe det af DR - er omgærdet af stort hemmelighedskræmmeri. Underdirektør i DR Paul Samsøe siger til radionyt.com, at "priserne er forretningsmæssige oplysninger, som vi ikke offentliggør", men siger, at det i hvert fald bliver betydeligt billigere - pr. kanal - end en ægte landsdækkende FM-kanal. Udgiften til at leje sig ind på DAB blok 2 skal deles mellem 9 forskellige kanaler.

Adm. direktør for Radio 100FM, Jim Receveur, vurderer, at DR bliver nødt til at sælge DAB blok 2, og altså ikke "bare" kan leje blok 2 ud til en stribe kommercielle aktører. DR vil ikke kunne være 'provider', når DR ikke selv er en del af det. Så blok 2 skal sælges - og til en helt ukendt pris, konstaterer Receveur.

Også den ukendte vederlagsbetaling til KODA og Gramex er et stort problem. Det er umuligt at lave en business plan for en ny DAB-kanal, siger Receveur og sammenligner det med, at det er lidt som at investere i en butik - uden at vide, hvor meget huslejen er og heller ikke vide, hvilke varer man må sælge i butikken.



Funktioner
Din kommentar
Printervenlig version




  · Ingen ledige job netop nu



  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002
  · 2001



  · Nye tilbud for døve
  · TV 2 får ny formand
  · TV 2 med stort overskud
  · 'Badehotellet' får endnu en sæson
  · DR fejrer kronprins Frederiks 50 års dag
  · Nyt boligprogram på TV 2 Fri
  · Regeringen og DF vil skære DR med 20 procent og afskaffe licensen
  · Palle Kjærulff-Schmidt er død
  · Ny sæson af 'Hjem til gården' på TV 2
  · Felix Smith vært på nyt TV 2-haveprogram



  · -