Radionyt.comRadionyt.com
Radionyt.com

RSS


banner
banner banner
banner banner
banner banner
banner

banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner

 


Måske kommer Radio Møller aldrig i luften
Fredag 4. juni 2010
Af Stig Hartvig Nielsen
 
Det store spørgsmål er, om kulturminister Per Stig Møller (Kons.) kan nå at søsætte en ny statslig finansieret og privat drevet radio før næste folketingsvalg. Dermed bliver den nye radiokanal måske aldrig til virkelighed. Skal det lykkes, får man meget travlt i Kulturministeriet, hvor man både skal klare EU-problemer, fastsætte betingelserne for den nye radiokanal og dertil kommer hele lovarbejdet og selve skønhedskonkurrencen om den nye radio. En ekspert vurderer, at det store problem kan blive at få lov af EU til at sende 100 mio. kroner årligt af sted til den nye radiokanal; iflg. Weekendavisen kan der nemt gå 18 måneder inden EU - måske - giver grønt lys.
Vil EU i det hele taget godkende en ny statsradio – en radiokanal betalt af danske skatteydere/licensbetalere - som oven i købet skal drives af en privat aktør. I alt 800 mio. kr. i mindst otte år. Kan en sådan kanal ikke betragtes som unfair konkurrence mod private mediehuse? Det spørger Weekendavisen om i dag, og nævner, at sagen om ulovlig statsstøtte til TV 2 har ligget i EU-systemet i årevis.

Umiddelbart kan enhver konstatere, at det er åbenlyst konkurrenceforvridende, at NOVAfm (igennem TV 2) betaler 23 mio. kr. om året til staten, og samtidig har public service forpligtelse – når den kommende ’Radio Møller’ i stedet skal have tilført op mod 100 mio. kr. om året.

Skal statsstøtten til den nye radiokanal officielt anmeldes til EU som en egentlig sag, kan sagsbehandlingen tage måneder. En EU-kyndig vurderer overfor Weekendavisen, at det kan tage op til 18 måneder. Det vil forsinke den nye radio, så den ikke nå at komme i udbud inden næste folketingsvalg. Og derved kan hele planen om den nye statsradio falde på gulvet. Socialdemokraterne og de andre partier i oppositionen har nemlig lovet, at ”det hele vil blive rullet tilbage, hvis vi kommer til,” og næste Folketingsvalg skal afholdes senest 7. november 2011. Mogens Jensen fra Socialdemokraterne understreger dog, at man kun ”ruller det hele tilbage” , hvis der ikke skal betales erstatning til det selskab, som får retten til at drive den nye radiokanal

Der skal med andre ord arbejdet hurtigt, hvis den nye radiokanal skal blive til virkelighed. ”Hvis både EU-Kommissionen, Kammeradvokaten, Radio - og tv-nævnet skal ind over, lovmøllen skal male ifølge reglerne, og mediehusene også skal have tid til at tænke sig om, så vil alt dette arbejde tage mindst et år,” vurderer Mogens Jensen.

Weekendavisen oplyser i øvrigt, at det ikke er en tilfældighed, når der i forligsteksten står, at den nye radiokanal kan få ”op mod” 100 mio. kr. i statsstøtte. Det er skrevet netop sådant af hensyn til EU, og for at forsøge at undgå en sag om ulovlig statsstøtte til et privat selskab.

De potentielle bydere på den nye kanal skal konkurrere om, hvor billigt de kan drive radioen, men udgangspunktet for, hvem der skal tildeles kanalen bliver en ’skønhedskonkurrence’. Den, der formår at virke mest seriøs og samtidig mest slagkraftig uden at være for dyr, vinder op til 800 millioner licenskroner og retten/pligten til at drive radio i otte år.

Fra Kulturministeriet nedtones EU-aspektet. Afdelingschef Jesper Hermansen, Kulturministeriet, siger til Weekendavisen, at der allerede har været uformelle drøftelser med EU, og at ”intet fik os til at tro, at den nye radio bliver problematisk i forhold til EU.”


Funktioner
Din kommentar
Printervenlig version




  · Ingen ledige job netop nu



  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002
  · 2001



  · Nye tilbud for døve
  · TV 2 får ny formand
  · TV 2 med stort overskud
  · 'Badehotellet' får endnu en sæson
  · DR fejrer kronprins Frederiks 50 års dag
  · Nyt boligprogram på TV 2 Fri
  · Regeringen og DF vil skære DR med 20 procent og afskaffe licensen
  · Palle Kjærulff-Schmidt er død
  · Ny sæson af 'Hjem til gården' på TV 2
  · Felix Smith vært på nyt TV 2-haveprogram



  · -