Radionyt.comRadionyt.com
Radionyt.com

RSS


banner
banner banner
banner banner
banner banner
banner

banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner

 


USA: Endelig accept af iBiquity digital radio
Mandag 14. oktober 2002
Af Stig Hartvig Nielsen
 
Mens stort set resten af verden har valgt DAB som standard for digital radio på FM, og DRM som standard for digital radio på mellem- og kortbølge, så har FCC i USA nu givet den endelige accept af iBiquity standarden for digital radio på FM og AM. En standard, der er helt anderledes end DAB og DRM, og som indebærer at der sendes IBOC ("In band - on Channel). Radiostationerne bevarer deres nuværende frekvenser - og sender både digitalt og analogt samtidigt. Der er så til gengæld kun plads til én radiostation pr. frekvens.
DAB er blevet opfundet og drevet i gang helt og holdet af Public Service stationerne i især Vesteuropa og Canada. DAB er udviklet, så det passer perfekt til landsækkende Public Service stationer. Dermed var DAB næsten på forhånd dødsdømt i USA. Her er markedet præget af store private lokale radiostationer, der ikke var interesserede i eller så noget behov for etablering af mulitiplekser med flere forskellige tilbud.

Nu ligger det fast at USA som terrestrisk digital radiostandard får det helt igennem private iBiquity system.

Alle radiostationer fortsætter på de nuværende frekvenser, men for at sende digitalt skal alle mellembølge- og FM-sendere ombygges - og det koster dels noget hardware og dels en iBiquity licens. Gennemsnitligt regnes der med 75.000 dollars (568.000 kr.) pr. sender.

Lytterne vil så skulle købe nye digitale modtagere, der skulle betyde at lydkvaliteten på FM bliver på højde med cd kvalitet, mens kvaliteten på mellembølge bliver på niveau med FM kvaliteten. På mellembølge virker iBiquity dog kun i dagtimerne. Folk der fortsætter med at lytte med analoge modtagere vil kunne høre stationerne helt uden ændringer.

Indtil nu er der ingen modtagere på markedet, der kan modtage iBiquity digital radio, men de første ventes lanceret i 2003.

Den nye sendeteknik betyder dog flere forstyrrelser - især på nabofrekvenserne, og det betyder at nogle mindre stationer bliver klemt.

Det har taget ti år og kostet 100 millioner dollars (757 mio. kr.) at udvikle iBiquity og IBOC systemet.


Funktioner
Din kommentar
Printervenlig version




  · Ingen ledige job netop nu



  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002
  · 2001



  · Nye tilbud for døve
  · TV 2 får ny formand
  · TV 2 med stort overskud
  · 'Badehotellet' får endnu en sæson
  · DR fejrer kronprins Frederiks 50 års dag
  · Nyt boligprogram på TV 2 Fri
  · Regeringen og DF vil skære DR med 20 procent og afskaffe licensen
  · Palle Kjærulff-Schmidt er død
  · Ny sæson af 'Hjem til gården' på TV 2
  · Felix Smith vært på nyt TV 2-haveprogram



  · -