Radionyt.comRadionyt.com
Radionyt.com

RSS


banner
banner banner
banner banner
banner banner
banner

banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner

 


Afghanistan/USA: Propagandasender i gang – men uvist om den kan høres
Torsdag 18. oktober 2001
Af Stig Hartvig Nielsen
 
Den amerikanske propaganda mod Afghanistan kan nu høres på kortbølge 8700 kHz (usb) og sendes med så stor styrke, at programmerne kan aflyttes over hele verden. Udsendelserne kræver dog en særlig kortbølgemodtager med enkelsidebånd, som ingen almindelige afghanere har. Indtil nu har BBC’s lyttestationer ikke kunnet opfange radiosignaler fra Commando Solo flyet, eller flyene, beregnet for almindelige lyttere i Afghanistan.
Commando Solo er navnet på USA psykologiske krigsførelse i æteren mod Taleban-styret i Afghanistan. Fra et eller flere fly, kredsende i stor højde over Afghanistan, er det meningen at der med kraftige mellembølgesendere – og evt. FM sendere – skal udsendes amerikanske propagandaprogrammer til den afghanske befolkning.

Siden søndag er disse udsendelser blevet observeret på kortbølgefrekvensen 8700 kHz i det øvre sidebånd – "usb" (upper side band). Det indebærer at en almindelig kortbølgeradio ikke kan modtage programmerne, da der kræves en særlig radio, der er udstyret med ssb (single side band) for at gøre signalet forståeligt. Flere iagttagere gætter derfor på at udsendelserne på 8700 kHz kommer fra en landbaseret sender og i virkeligheden er et feed beregnet for modtagelse på flyet eller flyene til videre retransmission.

Udsendelserne på 8700 kHz er så kraftige, at de kan modtages på det meste af kloden. Også i Danmark, hvor programmerne – der ikke har noget navn – er observeret med kraftig modtagelse. Sendetiderne er 02.30-07.30 og 14.30-19.30 eller 20.00 dansk sommertid, og der sendes på de to afghanske hovedsprog dari og pashto. .

Iflg. løbesedler udkastet over Afghanistan sendes udsendelserne på 864, 1107 og 8700 kHz – men BBC Monitoring Service, der har en veludstyret lyttestation i Pakistan, har dog ikke været i stand til at opfange signaler på 864 og 1107 kHz.

Når 1107 kHz er valgt er det fordi det er en frekvens som Afghanistans egen radio, Radio Shariah’s Stemme, tidligere har anvendt – indtil denne sender blev bombet og gjort tavs af de amerikanske luftangreb.

Radio Shariah’s Stemme i Kabul er ikke blevet observeret siden mandag den 8. oktober. Den eneste Taleban-kontrolerede radio der fortsat sender, er en mindre regional station i Mazar-e Sharif i Balkh provinsen, der regelmæssigt observeres af BBC Monitoring Station.

Endvidere findes der en lille station i dét område, der kontrolleres af den nordlige alliance. Den sender dog kun i et lille område på omkring 30 km’s radio og tilmed på FM. I Afghanistan er mellem- og kortbølge de normale frekvensbånd, og det er uvist, hvor mange afghanere der kan modtage FM.

Ligesom det ikke er bekræftet at Commando Solo i det hele taget er i gang fra afghansk luftrum er der nu også usikkerhed om, hvorvidt amerikanske fly – som tidligere meddelt – har kastet radiomodtagere ud i de nødhjælpspakker, der skulle være kastet ud over Afghanistan. USA's forsvarsminister Donald Rumsfeld sagde således på en pressekonference i Washington mandag i denne uge, at han ikke troede at der var blevet kastet radiomodtagere ud over Afghanistan, men han bekræftede at det havde været på tale og kommenterede ikke på, om det ville ske på et senere tidspunkt.


Funktioner
Din kommentar
Printervenlig version




  · Ingen ledige job netop nu



  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002
  · 2001



  · Nye tilbud for døve
  · TV 2 får ny formand
  · TV 2 med stort overskud
  · 'Badehotellet' får endnu en sæson
  · DR fejrer kronprins Frederiks 50 års dag
  · Nyt boligprogram på TV 2 Fri
  · Regeringen og DF vil skære DR med 20 procent og afskaffe licensen
  · Palle Kjærulff-Schmidt er død
  · Ny sæson af 'Hjem til gården' på TV 2
  · Felix Smith vært på nyt TV 2-haveprogram



  · -