Radionyt.comRadionyt.com
Radionyt.com

RSS


banner
banner banner
banner banner
banner banner
banner

banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner

 


USA: NAB konference ser på digital radio
Fredag 12. april 2002
Af Stig Hartvig Nielsen
 
Omkring 95.000 deltog i denne uge i den årlige NAB Convention i Las Vegas. Et at de store emner var nye distributionsmåder for fremtidens radiostationer - så som satellitradio og digital IBOC. Der er blandede holdninger til de nye muligheder. XM satellitradio er en realitet, og går bedre end forventet - men mange er fortsat skeptiske. Den amerikanske digitalradio standard, IBOC, mødes at stor skepsis: Det lyder dårligt og på mellembølge kan det kun bruges i dagtimerne.
På radioområdet er USA i fuld gang med at vende resten af verden ryggen. USA er i gang med at implementere digitale radioformer, som ikke anvendes andre steder i verden.

Mens resten af verden satser på Eureka 147 platformen (DAB), så satser USA på satellitradio og IBOC.

Satellitstationerne XM og Sirius leverer betalingsradio til især autoradioer, og er kommet godt fra start. Man har fået solgt flere abonnementer end planlagt. XM har solgt 76.000 abonnementer og forventer at nå op på 350.000 ved årets udgang. Denne form for distributionsmåde for radio vil dog – mener de fleste – fremover kun udgøre en niche på nogle få procent af al radiolytning.

In Band On Channel (IBOC) er planlagt til at blive det helt store i USA. Selskabet iBiquity Digital har brugt omkring 100 millioner dollars (850 mio. kr.) på udviklingen af systemet, der vil kunne anvendes af både FM og AM stationer på deres nuværende frekvenser, hvor der sendes BÅDE analogt og digitalt. Lyttere med gamle modtagere vil således fortsat kunne høre radiostationerne i almindelig analog kvalitet, mens lyttere udstyret med en digital IBOC modtager vil kunne lytte til det samme program på den samme frekvens i digital kvalitet.

Udvikling har stået på i over ti år og virker angiveligt fortsat ikke som det skal. Sendemetoden medfører store forstyrrelser på svagere stationer på nabokanaler, og indtil videre har systemet vist sig uanvendeligt på mellembølge i aften- og nattetimerne.

Ubekræftede forlydende fra NAB vil vide, at Clear Channel er på vej til at vende tommelfingeren nedad for IBOC. Dén kendsgerning at IBOC kun kan anvendes i dagtimerne på mellembølge betyder dødsstødet for IBOC, mener Clear Channels Billa Suffa.

Deltagere på NAB i Las Vegas har også blandede opfattelser af kvaliteten. Det rapporteres at IBOC digital radio på FM lyder næsten lige så godt som analog FM, men at lydkvaliteten på mellembølge skulle være en katastrofe, og mest af alt minde om tynd, stærkt komprimeret digital lyd – uden en ordentlig bund, som det kendes fra mange radioer der streamer på internettet. Et almindeligt analogt, bredt AM signal skulle angiveligt lyde langt bedre.

Disse skeptiske meldinger gengives dog ikke i de mere officielle historier fra NAB. Her citeres ledende personer fra forskellige brancheorganisationer og fra industrien og her fremstilles det som om IBOC er sikker på at blive en stor succes. Præsidenten for The Consumer Electronics Association, der repræsenterer 1.100 elektronikvirksomheder, udtaler således at han i 2004 venter at digital radio vil være meget udbredt.

Det bliver i øvrigt ikke helt billigt for de amerikanske radiostationer at implementere IBOC sendeteknologien. De ekstra omkostninger vil beløbe sig på mellem 27.000 og 350.000 dollars (mellem 230.000 og 3 mio. kr.), hvor 75.000 dollars (knap 640.000 kr.) skulle være gennemsnittet. Dertil kommer en licens for anvendelse af softwaren fra iBiquity.


Funktioner
Din kommentar
Printervenlig version




  · Ingen ledige job netop nu



  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002
  · 2001



  · Nye tilbud for døve
  · TV 2 får ny formand
  · TV 2 med stort overskud
  · 'Badehotellet' får endnu en sæson
  · DR fejrer kronprins Frederiks 50 års dag
  · Nyt boligprogram på TV 2 Fri
  · Regeringen og DF vil skære DR med 20 procent og afskaffe licensen
  · Palle Kjærulff-Schmidt er død
  · Ny sæson af 'Hjem til gården' på TV 2
  · Felix Smith vært på nyt TV 2-haveprogram



  · -