Radionyt.comRadionyt.com
Radionyt.com

RSS


banner
banner banner
banner banner
banner banner
banner

banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner

 


Radio 24syv lyttertal var forkerte
Tirsdag 22. november 2011
Af Stig Hartvig Nielsen
 
Det var det rene fup, da gratisavisen 24timer i sidste uge - med baggrund i en undersøgelse fra analyseinstituttet YouGov - kunne fortælle at Radio 24syv i stationens første uge havde et ugentligt lyttertal på 13 pct. Det rigtige tal var væsentligt lavere. Måske omkring det halve.

Det var slet ikke korrekt, når flere medier - med 24timer i spidsen - for en uge siden skrev, at Radio 24syv i stationens første sendeuge havde opnået en reach (dækning) på 13 pct. af befolkningen.

Det erkender analysechef Lars Gylling fra YouGov, i dag i P1-programmet Detektor.

"Det er desværre ikke helt sandt. Man skulle nok lige have lagt mærke til, at der var et filter [sic! /red.s anm.] på. Dvs. de 13 pct. lyttere er ud af de 74 pct., som har hørt om den nye radiokanal. Det giver jo ikke rigtig mening at spørge den gruppe, der ikke kender til kanalen, om de har hørt den," siger Lars Gylling fra YouGov.

Men denne oplysning fremgik ingen steder.

Det rigtige tal - iflg. undersøgelsen - er dermed, at 9,6 pct. af danskerne havde lyttet til Radio 24syv i løbet af stationens første uge i luften.

Dertil kommer at YouGov kun har undersøgt i aldersgruppen 18-74 år, og dermed udeladt de 13-17 årige, der traditionelt ikke er store P1-lyttere. Havde denne del af befolkningen ikke været udelukket fra undersøgelsen, ville lyttertallet givetvis have været lavere. Dette forhold nævner Detektor dog ikke.

Detektor gør til gengæld opmærksom på, at YouGovs undersøgelse er en web-undersøgelse, og altså baseret på respondenternes svar på internettet.

I 2008 gik DR væk fra at måle lyttertal via selvrapportering fra et brugerpanel til Radiometer-måling via PPM'er. Med denne nye teknik faldt P1s lyttertal med cirka 1/4.

"Det er et fænomen som vi ofte ser med medier, der har en særlig høj anseelse. P1 er jo 'den kloge kanal,' og der er måske en tendens til, at vi som personer gerne vil fremstille os selv som nogle, der forbruger 'kloge' medier mere, end vi egentlig gør," siger Lars Thunø fra DR Medieforskning til Detektor.

Hvis respondenterne i YouGovs undersøgelse har reageret på samme måde som beskrevet for P1, ville Radio 24syvs lyttertal i stedet for 13 pct. - som reelt kun var på 9,6 pct. - i stedet ligge på omkring 7,2 pct. Og dertil kan man så trække yderligere noget fra, fordi YouGov har fravalgt at spørge unge under 18 år.

P1 har en ugentlig dækning (reach) på omkring 16 pct. - blandt alle over 13 år - iflg. Gallups Radiometer-målinger.Radionyt.coms omtale af lytterundersøgelsen:
http://www.radionyt.com/artikel/default.asp?id=18819Funktioner
Din kommentar
Printervenlig version
  · Ingen ledige job netop nu  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002
  · 2001  · Nye tilbud for døve
  · TV 2 får ny formand
  · TV 2 med stort overskud
  · 'Badehotellet' får endnu en sæson
  · DR fejrer kronprins Frederiks 50 års dag
  · Nyt boligprogram på TV 2 Fri
  · Regeringen og DF vil skære DR med 20 procent og afskaffe licensen
  · Palle Kjærulff-Schmidt er død
  · Ny sæson af 'Hjem til gården' på TV 2
  · Felix Smith vært på nyt TV 2-haveprogram  · -