Radionyt.comRadionyt.com
Radionyt.com

RSS


banner
banner banner
banner banner
banner banner
banner

banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner

 


USA: Den originale lyd af New Yorks Hot 97 er tilbage – sådan da
Torsdag 29. marts 2007
Af Lars Vinter
 
For lidt over 20 år siden, den 16. august 1986, hørte New York'erne for første gang en temmelig dyb stemme i deres radio sige den senere berømte frase: "From the top.. top…top..t..t…t..Top of the World Trade Center. WQHT, New York. Hot 103.5!". Stationen var Hot 103.5 – senere Hot 97 – og stemmen tilhørte Chuck Riley. Jinglen blev legendarisk og ligeså blev stationen med dens unikke og modige satsning på dance, klubmusik og en række store personality værter. De originale ID's og stationens musikmix kan nu høres igen, idet den originale lyd af Hot 97 er tilbage – denne gang via internettet.
Da Emmis Broadcasting lancerede Hot 97 (dengang 'Hot 103.5') i 1986 var det den første radiostation til at spille musik, der hidtil kun var hørt i natklubberne i og omkring New York. Det inkluderede bl.a. freestyle-navne som fx Stevie B., TKA og Taylor Dayne, men også navne som Paula Abdul og C & C Music Factory blev spillet først på 'den hotte'.

Stationen var ligeledes banebrydende ved at spille 12"-versioner af numre – i radioen! Disse versioner var produceret specielt til diskoteker og havde aldrig før været anvendt i radiosammenhæng. Dette gav stor opmærksomhed blandt de daværende konkurrerende radioer, der hurtigt dømte nykommeren ude og bl.a. kaldte stationen "useriøs".

Hot 97 havde et højt tempo hvad angik musikken, men et mindst lige så højt tempo, hvad angik stationens imaging. Liners og ID's var i de første par år alle produceret af Rick Allen og speaket af Chuck Riley og Eric Edwards (station voice for bl.a. NRJ). Rick lavede mange af de senere legendariske Hot-jingler i sit private kælderrum med så simpelt udstyr som en Commodore 64 tilkoblet en Prophet 2000-sampler og et Mini-Moog keyboard til effekterne.

Stationen havde endvidere en unik sammensætning af værter med stor personlighed. Således har Hot 97 været medvirkende til, at værter som Greg Thunder, Al Bandiero, Freddie Colon og ikke mindst Broadway Bill Lee i dag er blandt nogle af de store radiolegender i USA.

Værtsprogrammerne blev suppleret i weekenden af den direkte udsendelse "Saturday Night Dance Party", der blev sendt fra nogle af de største natklubber i New York og omegn – og til tider ligefrem fra London. Således har stationen i høj grad været med til at bringe London-klubberne Hippodrome og Ministry of Sound til amerikaneres bevidsthed – og dermed også promoveret den britiske klublyd i USA.

Stik imod den almindelige forventning hos konkurrenterne i New York og radioanalytikere, steg stationen hurtigt til toppen i Arbitrons lyttermålinger og blev blandt de populæreste radioer i New York. Og i slutningen af 80'erne måtte selveste Z100 se sig slået af førstepladsen i New York til fordel for Hot 97.

Hot 97 omformaterede i de tidligere halvfemsere på grund af dalende lyttertal og faldende interesse for musikgenren freestyle. Her ændrede stationen format til hip-hop og r'n'b – et format de har haft siden og har den dag i dag. Samtidig ændrede stationen lyd, imaging og udskiftede næsten samtlige værter.

Nu er den originale Hot 97 imidlertid tilbage igen – præcis som den lød før omformateringen i halvfemserne. Alle de originale IDs, Chuck Riley og Rick Allen mv. kan altså opleves i sammensætning med et musikmix svarende til det, der gjorde Hot 97 til en legende i amerikansk radiohistorie.

Den nye 'gamle' radio sender via Live365 på internettet og kan findes på adressen http://www.originalhot97.com/ . Musikmixet inkluderer dels det 'klassiske' Hot 97 musikmix med freestyle-musik mv. og dels en hel del ny dance-musik – sandsynligvis musik, som Hot 97 ville have spillet i dag, havde de ikke omformateret.

Det vides endnu ikke, hvorledes Emmis Communications, der fortsat ejer – og stadig benytter – varemærket 'Hot 97' stiller sig over for genkomsten af den originale Hot 97.

- - -

Billedet viser en flyer, der blev omdelt som promotion for en event på natklubben Hippodrome i London, hvorfra Hot 97 sendte 'Saturday Night Dance Party' fra. Forsidebilledet viser det originale logo for Hot 97.



Funktioner
Din kommentar
Printervenlig version




  · Ingen ledige job netop nu



  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002
  · 2001



  · Nye tilbud for døve
  · TV 2 får ny formand
  · TV 2 med stort overskud
  · 'Badehotellet' får endnu en sæson
  · DR fejrer kronprins Frederiks 50 års dag
  · Nyt boligprogram på TV 2 Fri
  · Regeringen og DF vil skære DR med 20 procent og afskaffe licensen
  · Palle Kjærulff-Schmidt er død
  · Ny sæson af 'Hjem til gården' på TV 2
  · Felix Smith vært på nyt TV 2-haveprogram



  · -