Radionyt.comRadionyt.com
Radionyt.com

RSS


banner
banner banner
banner banner
banner banner
banner

banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner

 


DRs pausesignal fylder 80 år
Tirsdag 23. august 2011
Af Stig Hartvig Nielsen
 
På søndag den 28. august kan et helt særligt stykke 'mellemlægsmusik' i DRs sendeflade fejre 80 års jubilæum. Den dato har DRs pausesignal lydt i præcis otte årtier, og dermed skulle signalet være verdens længst benyttede pausesignal.
DR fejrer den store dag ved at lægge signalet ud til download på dr.dk/p1 i den kommende weekend, så alle kan tage en pause til lyden af ’Drømte mig en drøm i nat’. Det er navnet på folkevisen, der høres i signalet, som i dag primært bliver brugt på P1.

De seneste år er pauserne på P1 blevet færre. Men når pausesignalet i 2011 optræder på kanalen er det i en udgave lavet af Thomas Blachman, som har skabt al signaturmusikken til P1. Inden da lavede Fuzzy en version af pausesignalet, og helt oprindeligt kom lyden fra et pausesignal-apparat, som stod klar i 1931 og blev fremstillet af tårnursfabrikant Fritjof Bertram-Larsen.

I starten stod pausesignalet klar i kulissen i Radiohuset til at sende direkte, hvis der var et lille ophold mellem udsendelserne.

Ideen om, at DR skulle have et pausesignal blev rejst i et dagblad allerede i 1929, da stort set alle andre landes radiofonier havde en - eller fik en. Radiorådets forretningsudvalg tog sagen op i 1931, og pausesignalet var altså første gang i æteren den 28. august samme år.

Det var musikhistorikeren Jens Peter Larsen, der foreslog, at man benyttede den ældste danske folkevise, man kender, med tilhørende melodistrofe, – nemlig ’Drømte mig en drøm i nat’. Strofen findes allerede i et gammel lovhåndskrift fra cirka 1300, som bliver omtalt som ’Codex Runicus’.

Kanalchef Anders Kinch-Jensen fra P1 kunne have valgt at skrotte signalet for længst, men har altså ladet traditionen leve videre.

”P1 er en samfunds- og kulturkanal, der bærer på fine traditioner og er i evig forandring på samme tid. Pausesignalet har det det hele. Det er både tidløst og i tiden på en gang, og så er det smukt afrundet i den korte, fortællende form. Melodien har ”sagt” P1 i årtier – og det bliver den ved med,” siger han.

Siden Koncerthuset åbnede i januar 2009 har DRs pausesignal også haft en central opgave med at kalde gæsterne sammen i Koncerthuset efter pausen.

Når pausen er ved at være slut, og anden del af koncerten venter forude, bliver melodien spillet tre gange. De første to gange er det de første fem toner, der lyder, mens det til slut er de sidste fem toner, der lyder, før musikken atter spiller i salene.

På selve fødselsdagen planlægger P1 at bruge det helt oprindelige pausesignal frembragt af xylofonapparatet, som stadig findes i DR.

dr.dk/bonanza er det muligt at se et 30 år gammel tv-program om pausesignalets historie. Det kan ses her http://www.dr.dk/bonanza/search.htm?needle=pausesignal&type=all&limit=120



Funktioner
Din kommentar
Printervenlig version




  · Ingen ledige job netop nu



  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002
  · 2001



  · Nye tilbud for døve
  · TV 2 får ny formand
  · TV 2 med stort overskud
  · 'Badehotellet' får endnu en sæson
  · DR fejrer kronprins Frederiks 50 års dag
  · Nyt boligprogram på TV 2 Fri
  · Regeringen og DF vil skære DR med 20 procent og afskaffe licensen
  · Palle Kjærulff-Schmidt er død
  · Ny sæson af 'Hjem til gården' på TV 2
  · Felix Smith vært på nyt TV 2-haveprogram



  · -