Radionyt.comRadionyt.com
Radionyt.com

RSS


banner
banner banner
banner banner
banner banner
banner

banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner

 


”Jorden er saa flack, som en pandekage”
Onsdag 1. august 2007
 
UGENS KLUMME: Ordene er Ludvig Holbergs og selvom de er skrevet til fortællingen om Erasmus Montanus i 1723, så gælder de fortsat i nogle regler i vores dage. Regler, der ikke tager hensyn til terrænets beskaffenhed.
Nogle radiostationer har fået problemer med masteplaceringer og en derved efter IT- og Telestyrelsens mening for højt udstrålet effekt. Som de fleste radiofolk ved, giver f.eks. en 500 Watt teknisk sendetilladelse umiddelbart ret til at udstråle 500 Watt fra 40 meters højde. Ordet højde er derfor alfa omega – og ligeledes placering af master på højt beliggende steder.

Med masteloven i hånden har kommuner imidlertid henvist radiostationer til placering i eksisterende master uanset om disse var hensigtsmæssigt placeret for radiostationen. Enkelte steder har det betydet en mast i kote 0, uagtet at der er en bakketop i nærheden på ca. XX meter over havets overflade, som ville være bedre for radioen at sende fra.

Når Telestyrelsen skal måle effekt tager de ikke hensyn til, at masteplaceringen er f.eks. nærmest på vandoverfladen med en bakketop i baggrunden – og det hænger ikke helt sammen med de internationale retningslinier, hvor ITU i Geneve 84 planen, der er den overordnede plan for udnyttelsen af FM-båndet, definerer den effektive højde således:

- Den effektive højde er antennes højde over jordplanets gennemsnitshøjde i en afstand af 3-15 km. i retningen mod modtageren.
og det hedder videre:
- Terrænhøjden på et enkelt givet sted siger intet om hvordan radiosignalet rent faktisk vil udbrede sig. Ved moderne frekvensplanlægning tager man i høj grad udgangspunkt i det omgivende terræns beskaffenhed.

IT- og Telestyrelsen siger, at højde er beregnet som antal meter over jordoverfladen på lige netop præcis det sted, hvor masten står. De siger også, at de følger gældende regler og praksis på lokalradioområdet. En praksis der har eksisteret siden forsøgsordningens start i begyndelsen af 80’erne og dermed også en praksis, der nærmest stammer fra før PC’en og internettets opfindelse.

I dag kan man således med enkelte software programmer og ganske kort tid foran computeren beregne den teoretiske højde på en hvilket som helst antenne i Danmark.

Den gældende praksis på området kan i øvrigt give sig udslag i nogle interessante fortolkninger.

Hvad er højden på en antenne, der er 40 meter oppe i en mast, der står på et inddæmmet område, der har en kote på –1? Og hvad er højden, hvis området bliver ført tilbage til oprindelig tilstand, dvs. mastefundamentet bliver oversvømmet?

Og kan man mon lave sin egen bakketop? Helt nøjagtig hvor meget jord/sand skal der blandes i noget beton for at man kan kalde det jordoverfladen.

Så man må konstatere, at praksis i dag, akkurat som de uvidende landsbytosser i Ludvig Holbergs komedie i 1723, fastslår ”jorden er saa flack, som en pandekage”, selvom vi alle og Erasmus Montanus vidste og ved bedre.

I øvrigt mener jeg, at det ikke hænger sammen, at branchen aldrig er blevet spurgt i forbindelse med en replanlægning. Jeg mener stadig, at trådløs internet radio er vejen frem (se f.eks. http://ekstrabladet.dk/forbrug/test/article322062.ece), men hvis man endeligt vil flytte rundt på FM-frekvenserne, kan en god idé da være, at man lod radiobranchen selv udforme spørgsmålene, for ingen ved bedre end radiostationerne selv, hvad der skal spørges om for at få optimale forhold for radio i Danmark.


Funktioner
Din kommentar
Printervenlig version




  · Ingen ledige job netop nu



  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002
  · 2001



  · Nye tilbud for døve
  · TV 2 får ny formand
  · TV 2 med stort overskud
  · 'Badehotellet' får endnu en sæson
  · DR fejrer kronprins Frederiks 50 års dag
  · Nyt boligprogram på TV 2 Fri
  · Regeringen og DF vil skære DR med 20 procent og afskaffe licensen
  · Palle Kjærulff-Schmidt er død
  · Ny sæson af 'Hjem til gården' på TV 2
  · Felix Smith vært på nyt TV 2-haveprogram



  · -