Radionyt.comRadionyt.com
Radionyt.com

RSS


banner
banner banner
banner banner
banner banner
banner

banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner

 


Dansk Radiopris til folkene bag Radio Mercur
Søndag 1. februar 2004
Af Stig Hartvig Nielsen
 
En række tidligere medarbejdere fra det nu hedengangne Radio Mercur (1958-1962) fik lørdag aften Dansk Radiopris 2004.
42 år efter at Radio Mercur blev lukket blev folkene bag den hædret med Dansk Radiopris under Radio Days 04 i København

Prisen gives hvert år til en eller flere radiofolk, som har gjort en særlig indsats for radiomediet, og hæderen blev uddelt i forbindelse med weekendens Radio Days 04-konference i København, som er arrangeret af DR og de kommercielle radioers brancheforening, KOMM, i samarbejde med Dansk Journalistforbund og Sky Radio.

Radio Mercur blev startet af en håndfuld danske erhvervsfolk og radiopionerer, som mente, at radiolytterne savnede musiktilbud. I 1958 begyndte de at sende musik- og reklameradio fra et skib i Øresund udenfor Danmarks og radiomonopolets tremilegrænse. Snart blev DR overhalet i popularitet, da befolkningen hellere ville have uhøjtidelige værter, let musik og reklamer for Irma-kaffe end dansemusik fra Wivex.

Fra det gamle hold på Mercur var John Steenberg, Per Wiking, Børge Agerskov, Jerry Katz, Hannah Rahlff, Ib Glindemann og Henning Møller til stede ved prisuddelingen i Radiohuset. Udover 25.000 kroner til deling fik hver af prismodtagerne en statuette, som ganske apropos var et flaskeskib.

Dansk Radiopris 2004 blev uddelt af sidste års vinder, Jørgen de Mylius, som selv var stærkt inspireret af Radio Mercur, da han i 1963 - som ung gymnasieelev - startede i DR.

I motiveringen for at give Radio Mercur-folkene Dansk Radiopris 2004 fremhævede han blandt andet, ”at Radio Mercur fik stor betydning for dansk radios senere udvikling. Radio Mercur viste tre fænomener, som har præget radiomediets udvikling lige siden. Den ene var, at musikken er ét af radiomediets stærkeste udtryksformer, hvis det gælder om at nå lytternes ører og hjerter. Det andet var, at radiohistorien snarere skabes af kreative pionerer og lovbrydere end af visionære kulturpolitikere. Og den tredje var, at konkurrence er det bedste middel til at få radiostationerne til at forny sig og følge med tiden,” sagde Jørgen de Mylius.

Radio Mercur blev tvunget til at lukke den 31. juli 1962, efter Folketinget havde vedtaget en ”Lex Mercur”-lov. 14 dage senere genopstod radioen imidlertid, men efter to dages illegal sending blev en politistyrke sendt ud for at borde skibet og beslaglægge det.

Få måneder senere - den 1. januar 1963 - barslede DR med P3.

- - -

Foto: Florian Fastina



Funktioner
Din kommentar
Printervenlig version




  · Ingen ledige job netop nu



  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002
  · 2001



  · Nye tilbud for døve
  · TV 2 får ny formand
  · TV 2 med stort overskud
  · 'Badehotellet' får endnu en sæson
  · DR fejrer kronprins Frederiks 50 års dag
  · Nyt boligprogram på TV 2 Fri
  · Regeringen og DF vil skære DR med 20 procent og afskaffe licensen
  · Palle Kjærulff-Schmidt er død
  · Ny sæson af 'Hjem til gården' på TV 2
  · Felix Smith vært på nyt TV 2-haveprogram



  · -