Radionyt.comRadionyt.com
Radionyt.com

RSS


banner
banner banner
banner banner
banner banner
banner

banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner

 


Tine Bryld - 30 år med 'Tværs'
Fredag 18. oktober 2002
Af Stig Hartvig Nielsen
 
Tine Bryld har i mere end en generation været kendt som ungdommens lydhøre rådgiver i radioprogrammet 'Tværs'. Søndag den 19. oktober 1972 blev der i 'P4 på P1' for første gang sendt 'Tværs' med Tine Bryld, og dermed er det i morgen præcist 30 år siden. Jubilæet fejres i DR P1 på søndag kl. 16 - og på mandag med en bogudgivelse.
"Jeg er tit blevet spurgt om, hvilke problemer de unge henvender sig med i Tværs, og om der er forskel på spørgsmålene i 70’erne, 80’erne og 90’erne. Vi har været i arkiverne og har naturligvis fundet forskelle i spørgsmål, måden at rådgive på og længden af de samtaler, der er blevet sendt. Men grundlæggende er problemerne, vi behandler, de samme: forholdet til forældrene, kærligheden, identiteten, angst og ensomhed. Det er hovedoverskrifterne i alle tre årtier. Det er ikke de unge, der har forandret sig, det er mig. Tiden ændrer vores måde at tænke på, og de valg vi træffer."

Sådan skriver Tine Bryld i sin bog ’Tværs’, der udkommer på mandag den 21. oktober i anledning af 30-års jubilæet, og som skildrer erfaringerne, glæden og smerten, der har fulgt med rollen som ungdommens fortrolige.

30 år som den, de unge kunne ringe til, når tingene brændte på, og der var brug for et lyttende øre og måske ’et los bagi’. 30 år som den fremmede, som de - måske efter måneders forsøg på at tage mod til sig - endelig kontakter og betror sig til. 30 år på nært hold af de konflikter, der opstår, når mennesker forsøger at leve med hinanden i familier, venskaber og parforhold.

Tværs er et af de radioprogrammer, der har eksisteret længst med den samme vært. Tine Bryld var med helt fra begyndelsen i 1972. Den første tid var hun dog ikke alene om det, og så havde programmet en anden karakter: kortere præsentationer af den unges problem og kortere svar.

I begyndelsen blev programmet mødt med megen kritik. Tværs var udtryk for samfundets moralske forfald, og programmet såede splid mellem de unge og deres forældre, mente nogle. Men programmet var dengang og er stadig populært, ikke blot blandt de unge, men også blandt forældrene. Og blandt de bedsteforældre, som selv var forældre med teenagebørn i 70’erne.

Ca. 15.000 mennesker har gennem årene ringet til Tværs, heraf har Tine rådgivet omkring 6.000 unge.

På søndag den 20. oktober kl. 16 sendes dokumentaren 'Tværs i tiden' på P1. Den beskriver programmets historiske forløb, og Tine Bryld reflekterer over rollen som ungdommens sjælesørger gennem så mange år. Dokumentaren rummer naturligvis også klip fra nogle af de ca. 1.500 samtaler, der har været sendt i radioen.

'Tværs' sendes som sædvanligt søndag kl. 16.30 på P1, umiddelbart efter dokumentaren, og genudsendes på P3 kl. 20.30. Telefonerne er åbne søndag kl. 19-22, tlf. 33 32 66 22.

På mandag udkommer bogen 'Tværs', skrevet af Tine Bryld. Via gengivelser af telefonsamtaler og mailvekslinger tegner den et portræt af Tværs-generationen, og Tine Bryld fortæller om de overvejelser, der ligger til grund for rådgivningen. Bogen koster 229 kr. og kan købes hos boghandleren.

Man kan læse mere om Tine Bryld her: http://www.bryld.dk/Migselv.htm og om 'Tværs' her: http://www.dr.dk/skum/raad/



Funktioner
Din kommentar
Printervenlig version




  · Ingen ledige job netop nu



  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002
  · 2001



  · Nye tilbud for døve
  · TV 2 får ny formand
  · TV 2 med stort overskud
  · 'Badehotellet' får endnu en sæson
  · DR fejrer kronprins Frederiks 50 års dag
  · Nyt boligprogram på TV 2 Fri
  · Regeringen og DF vil skære DR med 20 procent og afskaffe licensen
  · Palle Kjærulff-Schmidt er død
  · Ny sæson af 'Hjem til gården' på TV 2
  · Felix Smith vært på nyt TV 2-haveprogram



  · -