Radionyt.comRadionyt.com
Radionyt.com

RSS


banner
banner banner
banner banner
banner banner
banner

banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner

 


UK: Hårdt slag mod DAB
Mandag 13. oktober 2008
Af Stig Hartvig Nielsen
 
Udbredelsen af DAB i Storbritannien og Nordirland har siden begyndelsen af 2006 været presset i defensiven. DAB-industrien havde håbet, at Channel 4 kunne være blevet den store "redningsmand" for DAB. Efter Channel 4 helt har opgivet DAB er DAB nu i stedet blevet alvorligt svækket, og iagtagere vurderer, at det endnu engang er godtgjort, at DAB ikke er en levedygtig platform for kommerciel radio.
Mange i Storbritannien og Nordirland (UK) havde håbet på, at Channel 4 med dets indtog på DAB-området, ville overføre selskabets risikovillighed fra tv til radio. Og det tydede alt på. Ambitionerne var store. Channel 4 ville lancere tre nye landsdækkende full-scale radiokanaler, der skulle gå i direkte konkurrence med BBC Radio 1, BBC Radio 4 og BBC 6 Music.

Det skulle ske på en ny landsdækkende DAB-multipleks 'Digital 2', som Channel 4 også var hovedejer af, og som skulle dække 90 pct. af befolkningen i UK.

Men med Channel 4's tilbagetog, er udsigterne for at Digital 2 multipleksen i det hele taget kommer i gang usikre. I forvejen var lanceringen forsinket, og spørgsmålet er nu om de tilbageværende - bl.a. UCB Media og Carphone Warehouse - vil følge i Channel 4's spor og stoppe investeringerne i digital radio. Senere på ugen holdes et krisemøde blandt de tilbageværende ejere af Digital 2.

Sagen er, at Digital 2 er alvorlig vingeskudt. Ud af de ti radiokanaler, som det var meningen skulle udsendes på Digital 2, er der kun fem tilbage. Udover Channel 4's tre radiokanaler, har Virgin Radio nemlig i forvejen trukket sig med 'Virgin Viva' og Sky News Radio har også trukket sig fra den kommende DAB-multipleks.

Og der er bestemt ingen, der står i kø for at sende radio på DAB i UK. På den første landsdækkende digitale multipleks med kommerciel radio - Digital One - er der kun fem stationer tilbage. Fire af disse sender bare i mono for at spare på omkostningerne. Noget at kapaciteten på Digital One multipleksen udfyldes med fuglefløjt (sic!) og med den britiske soldater-radio BFBS.

Det er hundedyrt for radiostationerne at sende på DAB - set i forhold til, hvor få lyttere der er at hente her. Det koster 1 mio. pund om året at sende en radiokanal (med 128 kbps) på Digital One. Digitalradiotech.co.uk har opgjort, at det svarer til mellem 2.75 pund og 11.24 pund pr. lytter om året for DAB-kanalerne theJazz, Oneword, Core og Life. Disse stationer havde mellem 364.000 og 89.000 lyttere i 4. kvartal 2007. Til sammenligning koster det 0.11 pund, at sende på FM for en lokal radiostation, der har 200.000 lyttere.

Mens der skal én FM-sender til at dække London, er det nødvendigt med ti DAB-sendere for at dække det samme område.

Da GCap Media i februar 2008 besluttede sig for at trække sig ud af DAB-området, var det også i erkendelse af, at DAB ikke er en levedygtig platform for kommerciel radio. Og GCap Media er langt fra ene om at være skeptiske overfor DAB.

Internt i Channel 4 har der også længe været skepsis overfor satsningen på DAB. Den ansvarlige for DAB-satsningen i Channel 4 er blevet beskyldt for stædigt og egenrådigt at satse på en "død hest". "Sandheden er, at ingen blandt programfolkene og ingen af reklamesælgerne troede på, at dette var en god idé," siger en overordnet medarbejder iflg. The Guardian.

Selv om der indtil nu er solgt 7.7 mio. DAB-modtagere i UK og selv om 11 pct. af al radiolytning i UK sker på DAB, så er der endnu ingen kommercielle aktører, der har fået succes med at sende på DAB.

BBC fortsætter ufortrødent med satsningen på DAB og indleder om kort tid endnu en kampagne - op til jul - for at få gang i salget af DAB-modtagare.


Kilder:
The Guardian:

http://www.guardian.co.uk/media/2008/oct/13/channel4-radio-digital
Digitalradiotech:
http://digitalradiotech.co.uk/2008/10/channel_4_pulls_out_of_dab.php



Funktioner
Din kommentar
Printervenlig version




  · Ingen ledige job netop nu



  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002
  · 2001



  · Nye tilbud for døve
  · TV 2 får ny formand
  · TV 2 med stort overskud
  · 'Badehotellet' får endnu en sæson
  · DR fejrer kronprins Frederiks 50 års dag
  · Nyt boligprogram på TV 2 Fri
  · Regeringen og DF vil skære DR med 20 procent og afskaffe licensen
  · Palle Kjærulff-Schmidt er død
  · Ny sæson af 'Hjem til gården' på TV 2
  · Felix Smith vært på nyt TV 2-haveprogram



  · -