Radionyt.comRadionyt.com
Radionyt.com

RSS


banner
banner banner
banner banner
banner banner
banner

banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner

 


Nye forhøjede KODA afgifter for netradio
Mandag 1. juli 2002
Af Karsten Jensen
 
Som vi skrev i torsdags er det nu slut med internetradio fra Radio Sydhavsøerne. Årsagen er, at den midlertidige og symbolske tarif fra KODA nu er hævet til et mere – ifølge KODA - realistisk niveau, set i forhold til at den hidtidige afgift kun var symbolsk. Siden 1997 har KODA tilladt live radiostreaming over internettet. I 1997, hvor internettet endnu ikke var særlig udbredt, indførte KODA en midlertidig og symbolsk afgift på kun 1.000 kr. pr. måned.
Underdirektør Martin Gormsen i KODA siger til Radionyt.com:

”Vores medlemmer kan ikke klare sig længere med den oprindelige aftale og derfor indfører vi en ny midlertidig aftalestruktur, hvor der ikke længere er tale om en symbolsk betaling”. KODA har i første omgang sendt brev ud til de danske internetradiostationer for at orientere dem om de ændrede vilkår. I brevet indbyder KODA også til dialog.

Fremover er vederlaget omsætningsbestemt, idet der dog skal betales et minimumsvederlag. Minimumsvederlaget for at sende radio på internettet er 6.000 pr. måned og dette er den reellle pris for langt de fleste internetradioer, fortæller KODA.

Procentvederlaget, som bliver aktuelt hvis internetradioerne har høje indtægter, er afhægnig af typen af internetradio. For almindelige internetradio udgør vederlagsprocenten musikprocenten ganget med 0.1 det vil sige, at hvis der er musik 60 pct. af tiden, skal der betales 6 pct. af omsætningen fra internetaktiviteterne. Det er således ikke hele radioens omsætning, der er tale om, men kun internet-omsætningen.

Den anden type station – såkaldt rene internetmusikradioer – hvor der kun er musik og ikke almindelige radioudsendelser såsom nyheder og konkurrencer – skal betale en vederlagsprocent på 15 pct. Vederlaget omfatter udover fonogrammusik også livemusik, musik i reklamer og jingler. Selve vederlaget er i øvrigt svarende til samme afregning som forfattere får fra bøger, oplyser Martin Gormsen.

Ved begge typer streaming er det en forudsætning, at der maksimalt kan være 500 lyttere af gangen. For ikke-kommercielle radiostationer gælder andre og billigere og endnu ikke fastsatte priser, såfremt der er tale om et stærkt begrænset antal brugere.

Martin Gormsen beklager, der allerede nu er frafaldet én radiostation, men tror i øvrigt ikke på, at mange vil lukke og understreger, at prisen ikke er urimelig set i forhold til det antal musikværker som bruges og i forhold til de øvrige omkostninger som er forbundet med internetradioer. Han fremhæver også, at selvom radiostationerne i forvejen betaler KODA afgifter på de jordbaserede sendere så er internettet et andet medie, der også skal betales for og slutter:

”Internet giver i øvrigt ofte mulighed for at få lyttere udover radioens geografiske område, ligesom man bedre kan nå lyttere, som befinder sig på arbejdsplader”, fortæller Martin Gormsen.

Kigger man på KODAs hjemmeside, www.koda.dk kan man endnu ikke finde de nye tarifer. Martin Gormsen fortæller, at KODA fandt det mest rimeligt at informere parterne om ændringen inden de nye tarifer blev offentliggjort på nettet.

Hos Gramex fortæller afdelingsleder Flemming Laibjørn, at man ikke umiddelbart har planer om at ændre på Gramex's afgifter, hvor der skal betales 5.000 kr. pr. måned ved maksimalt 500 lyttere. Også hos Gramex er ordningen midlertidig og Flemming Laibjørn fortæller, at Gramex-afgiften ikke røres på denne side af sommerferien.


Funktioner
Din kommentar
Printervenlig version




  · Ingen ledige job netop nu



  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002
  · 2001



  · Nye tilbud for døve
  · TV 2 får ny formand
  · TV 2 med stort overskud
  · 'Badehotellet' får endnu en sæson
  · DR fejrer kronprins Frederiks 50 års dag
  · Nyt boligprogram på TV 2 Fri
  · Regeringen og DF vil skære DR med 20 procent og afskaffe licensen
  · Palle Kjærulff-Schmidt er død
  · Ny sæson af 'Hjem til gården' på TV 2
  · Felix Smith vært på nyt TV 2-haveprogram



  · -