Radionyt.comRadionyt.com
Radionyt.com

RSS


banner
banner banner
banner banner
banner banner
banner

banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner

 


DR dømt for aldersfascisme
Torsdag 10. december 2009
Af Stig Hartvig Nielsen
 
Den 63-årig kvindelig radioreporter Anette Bruun Johansen blev - efter 34 års ansættelse i DRs kulturafdeling - for to år siden fyret i DR, selvom hendes chef Torben Smidt Hansen (billedet) - ikke kendte hendes kvalifikationer. Grunden til fyringen var i stedet kvindens alder. Det har kvinden nu fået rettens ord for, og samtidig er hun blevet tilkendt en erstatning på 300.000 kr. for den uberettigede fyring. Derudover skal DR betale knap 50.000 kr. i sagsomkostninger.
DR er i Københavns Byret blevet dømt i en sag om aldersdiskrimination, oplyser DRåben i en intern udgave på DRs intranet.

Sagen tager sit udgangspunkt i den store fyringsrunde i DR for to år siden. Blandt de fyrede var der en overvægt af ældre medarbejdere. Men i DRs kulturafdeling gik man helt konsekvent til værk. Her gik man udelukkende efter det grå guld, som Ekstra Bladet formulerer det. Alle, der blev tilbudt fratrædelsesordninger, var over 55 år.

Bortset fra én medarbejder - den dengang 63-årige Anette Bruun Johansen - lod alle sig true til de såkaldte 'frivillige fratrædelsesaftaler'. Alternativet var nemlig en ydmygende fyreseddel - efter 20-30 års ansættelse i DR.

Men Anette Bruun Johansen nægtede at underskrive fratrædelsesaftalen - og blev derefter omgående fyret.

Hverken hende selv - eller Dansk Journalistforbund - var i tvivl om, at fyringen var aldersbegrundet, hvilket er en overtrædelse af ligestillingsloven.

Og det har Københavns Byret nu givet kvinden og DJ medhold i. Byretten lagde også vægt på, at hverken hendes chef Torben Schmidt Hansen, der indstillede den 63-årige kvinde til fyring - eller hans overordnede, der eksekverede fyringen, kendte noget til Anette Bruun Johansen eller hendes kvalifikationer.

Den ene havde mødt hende en gang, hvor han gav hende lønforhøjelse, og den anden havde aldrig mødt Annette Bruun Johansen.

Den officielle begrundelse fra DR for fyringen var "manglende kvalifikationer", men det kunne DR hverken dengang eller nu begrunde.

"Torben Smidt Hansen har under sin vidneforklaring ikke mere detaljeret kunnet redegøre for, hvorfor det netop var Anette Bruun Johansen frem for en anden i DR Kultur, han indstillede til afskedigelse," hedder det i dommen fra Københavns Byret.

"Jeg er da glad for afgørelsen, men jeg havde hellere beholdt mit job," siger den nu 65-årige Anette Brun Johansen til Ekstra Bladet.

Iflg. epn.dk ønsker Torben Smidt Hansen ikke at udtale sig i sagen. Det er uvist, om DR vil anke dommen.


Foto: Torben Smidt Hansen fyrede en medarbejder i kulturafdelingen uden at ane noget om medarbejderens kvalifikationer. (Fotograf: Ulla Voigt, DR)


Funktioner
Din kommentar
Printervenlig version




  · Ingen ledige job netop nu



  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002
  · 2001



  · Nye tilbud for døve
  · TV 2 får ny formand
  · TV 2 med stort overskud
  · 'Badehotellet' får endnu en sæson
  · DR fejrer kronprins Frederiks 50 års dag
  · Nyt boligprogram på TV 2 Fri
  · Regeringen og DF vil skære DR med 20 procent og afskaffe licensen
  · Palle Kjærulff-Schmidt er død
  · Ny sæson af 'Hjem til gården' på TV 2
  · Felix Smith vært på nyt TV 2-haveprogram



  · -