Radionyt.comRadionyt.com
Radionyt.com

RSS


banner
banner banner
banner banner
banner banner
banner

banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner

 


Kommerciel radio sorteper i frekvenssag
Onsdag 17. november 2004
Af Stig Hartvig Nielsen
 
For tre år siden bebudede kulturminister Brian Mikkelsen, at der skulle findes flere sendemuligheder på FM-båndet. Venstres medieordfører Jens Rohde har også gentagne gange stillet i udsigt, at der skulle ryddes op på FM båndet med henblik på en mere effektiv udnyttelse af frekvensressourcen. På trods af konferencer, møder og udvalgsarbejde er der intet sket. FM båndet er stadig udnyttet utroligt ineffektivt, og nu tyder det på, at Jens Rohde ikke agter at gøre noget ved det. Overfor Berlingske Tidende i dag vurderer Jens Rohde, at DAB er ved at overhale planerne om replanlægning af FM-båndet. Dermed er der udsigt til at kommerciel radio i almindelighed og lokal kommerciel radio i særdeleshed bliver de helt store tabere.
Jens Rohde siger i dag til Berlingske Tidende, at han altid har sagt, at frekvensplanlægningen skal ses i sammenhæng med udviklingen for DAB: "Jeg vil endnu ikke lægge hovedet på blokken og sige, at vi bare skal satse på DAB, men hvis vi begynder at se en udvikling, hvor DAB for alvor slår igennem, så er det klart, at så giver det ikke mening at lave en stor replanlægning af FM-båndet".

Danmark råder over to landsdækkende DAB ensembler (på bånd III), hvor der på hver ensemble er plads til 8-10 radiokanaler. DR har fået tildelt al plads på ensemble nummer ét og halvdelen af pladsen på ensemble nummer to. Sky Radio og Talpa Radio (100FM) får hver 256 Kbp/s på ensemble nummer to, hvilket giver de to stationer mulighed for at lave to forskellige radiokanaler hver.

Der er næppe udsigt til, at Danmark kan få flere landsdækkende sendemuligheder på DAB på det attraktive bånd III og andre aktører vil derfor blive henvist til L-båndet. Mens bånd III ligger i området omkring 200 MHz, så ligger L-båndet omkring 1.5 GHz. Det betyder i praksis, at det vil blive overordentligt omkostningskrævende at etablere et sendenet på L-båndet.

Men Jens Rohde mener, at der på L-båndet bør være tilstrækkeligt med frekvensmuligheder til alle.

Hos DR- der fra 1. december sender 17 radiokanaler på DAB - er man begejstret for, at Jens Rohde er på vej til at opgive planerne om en effektiv udnyttelse af FM båndet. Underdirektør for teknologi, Paul Samsøe, mener diskussionen om FM-båndet hører fortiden til, og han siger til Berlingske: "I stedet for at bruge en masse penge på replanlægning af FM, som i øvrigt kun vil give begrænset plads, så ret dog blikket fremad. DAB-teknologien giver rigeligt med plads til landsdækkende radiofrekvenser".


Funktioner
Din kommentar
Printervenlig version




  · Ingen ledige job netop nu



  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002
  · 2001



  · Nye tilbud for døve
  · TV 2 får ny formand
  · TV 2 med stort overskud
  · 'Badehotellet' får endnu en sæson
  · DR fejrer kronprins Frederiks 50 års dag
  · Nyt boligprogram på TV 2 Fri
  · Regeringen og DF vil skære DR med 20 procent og afskaffe licensen
  · Palle Kjærulff-Schmidt er død
  · Ny sæson af 'Hjem til gården' på TV 2
  · Felix Smith vært på nyt TV 2-haveprogram



  · -