Radionyt.comRadionyt.com
Radionyt.com

RSS


banner
banner banner
banner banner
banner banner
banner

banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner

 


Lokal radio i Aalborg fylder 25 år
Tirsdag 23. september 2008
Af Stig Hartvig Nielsen
 
I dag er det præcis 25 år siden, at Aalborg Nærradio (ANR) gik i luften og dermed brød DR's radiomonopol i Aalborg. Det var oplysningsforbundet AOF der havde sendetilladelsen og ANR var fra begyndelsen i 1983 en socialdemokratisk fagforeningsradio med bare én times daglig sendetid. Det blev dog ændret allerede efter et par år.
Mandag til torsdag kl. 16-17 kunne Aalborg Nærradio (ANR) høres, da man for 25 år siden første gang gik i luften. Frekvensen var 102.2 MHz og den frekvens blev delt med Radio Aalborg og Lumi Radio. Radio Aalborg og Lumi Radio begyndte begge at sende to dage senere end ANR.

Et par år senere blev sendetiden udvidet, således at ANR - der fortsat blev betegnet som en socialdemokratisk fagforeningsradio - også sendte morgenradio kl. 6-9 alle ugens dage. Snart begyndte man også at sende natradio, men der var naturlige grænser for udvidelsen, da man fortsat delte frekvens med Radio Aalborg og Lumi Radio. Stationens første leder Henrik Guldsø blev erstattet af Sten Wedersø.

I 1987 fik ANR i realiteten egen frekvens med radio døgnet rundt - dog med Radio Kristent Centrum nogle få timer i aftensendetiden.

Fra 1988 satte Vagn Petersen og Peter A. Petersen sig i spidsen for ANR. Peter A. Petersen er forsat øverste chef for ANR, mens Vagn Petersen forlod stationen i 1994 for at blive chef for DR Bornholms Radio.

Det var også i 1988, at ejerkredsen blev ændret. Fra at have været en ren fagforeningsradio blev ANR nu drevet i et samarbejde mellem fagbevægelsen, Aalborg Stiftstidende og Aalborg Handelstandsforening.

Radioen var i 1989 meget populær, og indtog i mange år en klar andenplads som landets næststørste lokale radiostation. I slutningen af 1989 viste en Gallup undersøgelse, at stationen havde 91.000 daglige og 160.000 ugentlige lyttere.

I begyndelsen af 90'erne fik ANR ny 'betydning'. Fra at have stået for 'Aalborg Nærradio' kom forkortelsen nu til at stå for 'Alle Nordjyders Radio' og samtidigt begyndte man for alvor at brede sig til oplandet - både såvel nord som syd for 'fjorden'.

I 1995 kunne man endeligt sende døgnet rundt alle ugens syv dage, da Radio Kristent Centrum røg væk fra ANR's frekvenser.

I 1997 blev Carsten Worsøe ansat som radiochef, og han stod i mange år bag radioens succes. To år efter sin tiltrædelse lancerede Worsøe et dobbeltformat: ANR blev til ANR Hit FM og ANR Fjord (det gamle Radio Fjord) blev til ANR Guld FM.

Senere blev Palle Bo radiochef - i 2005. Den nuværende radiochef er Kent Kordt.

En af de medarbejdere, der har været med hele turen fra 2-3 ansatte og 40-50 frivillige i slutningen af 80'erne til de nye tider i dag er Dorte Laulund. Hun fortæller til radiodays.dk, at man i starten ofte oplevede, at medarbejderne sov på radioen fordi man jo sendte i døgndrift - "og det kunne ikke lige betale sig at tage hjem. Eller var det fordi, vi festede nærmest hver aften," spørger Dorte Laulund.

ANR voksede ud af de oprindelige lokaler på Revlingbakken og flyttede til større lokaler på Riihimäkivej.

"Ånden flyttede med på Riihimäkivej, men med årene blev det mere og mere kommercielt - og lovmæssigt, tror jeg, var det ikke længere i orden at være frivillig på radioen, og dermed 'døde' ret meget af fællesskabet og den helt ubeskrivelige gejst, der var fra starten desværre," fortæller Dorte Laulund.

Nuværende radiochef for Hit FM og Guld FM, Kent Kordt siger til radiodays.dk: "Radio i dag er selvfølgelig meget anderledes, end da vi begyndte for 25 år siden, men vi forsøger stadig at holde fast i en speciel 'ånd' i huset, der gerne skal brede sig fra studierne og ud i radioen. Nemlig varme, glæde og kærlighed til det vi laver."


Funktioner
Din kommentar
Printervenlig version




  · Ingen ledige job netop nu



  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002
  · 2001



  · Nye tilbud for døve
  · TV 2 får ny formand
  · TV 2 med stort overskud
  · 'Badehotellet' får endnu en sæson
  · DR fejrer kronprins Frederiks 50 års dag
  · Nyt boligprogram på TV 2 Fri
  · Regeringen og DF vil skære DR med 20 procent og afskaffe licensen
  · Palle Kjærulff-Schmidt er død
  · Ny sæson af 'Hjem til gården' på TV 2
  · Felix Smith vært på nyt TV 2-haveprogram



  · -