Radionyt.comRadionyt.com
Radionyt.com

RSS


banner
banner banner
banner banner
banner banner
banner

banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner

 


Ingen dansk frekvensanalyse - lige nu
Lørdag 19. maj 2001
Af Stig Hartvig Nielsen
 
Der er ikke udsigt til at der her og nu skal gennemføres en gennemgribende frekvensanalyse af FM båndet i Danmark med henblik på at de give de lokale stationer bedre forhold og skabe plads til en 5. og 6. landsdækkende FM kanal. Et flertal i Folketinget afviste sent fredag et forslag herom fra de borgerlige. Regeringen vil afvente en rapport om de hollandske erfaringer; er den positiv afviser regeringen ikke at kigge på det.
I Holland er man endnu ikke helt færdig med at koordinere nye frekvenser i forbindelse med en omlægning af frekvensanvendelsen på FM båndet, der skal give plads til en lang række nye stationer. De nye frekvenser i Holland ventes i brugtaget gradvist i perioden september 2001 til maj 2002. Derefter vil man analysere resultatet og udsende en rapport herom i efteråret 2002. På denne baggrund gav Kulturminister Elsebeth Gerner Nielsen udtryk for, at det ville være klogest at vente til denne rapport foreligger - inden vi i Danmark kaster os ud i en lignende øvelse. Ministeren gav i øvrigt udtryk for at det virker ulogisk og umoderne, at arbejde for en bedre udnyttelse af FM båndet. Hun pegede i stedet på DAB og sagde, at det kun var et spørgsmål om tid, inden der kommer gang i denne digitale form for radio.

Én af forslagsstillerne, Jens Rohde (V), delte ikke ministerens optimisme mht. DAB – bl.a. med henvisning til udenlandske erfaringer, der viser at selv med et fuldt udbygget DAB programtilbud og sendenet er der ikke nogen videre interesse for dette blandt lytterne. Rohde advarede også mod at vente til 2002 med at forbedre frekvensforholdene på FM båndet og pegede på, at mens vi venter – så nærmest "hamstrer" andre lande frekvenserne for næsen af os.

Søren Søndergaard fra Enhedslisten var meget positiv overfor, at der skabes bedre frekvensmuligheder for lokalradioerne og at der skabes mulighed for både en fuld 5. og 6. landsdækkende FM station. Men han var enig med ministeren om, at det godt kunne vente til vi kender resultatet af de hollandske erfaringer. Til gengæld vendte Søndergaard sig mod den del af de borgerliges forslag, der ville give adgang til fuld samsending for lokalradioerne. "Det vil gøre de kommercielle lokalradioer grydeklare til at blive overtaget af udenlandske multinationale koncerner", og det kunne Søndergaard ikke li’. Han fandt det afgørende at fastholde den lokale forankring.

CD’s medieordfører Ebbe Kalnæs var tydeligvis endog meget langt fra forslagsstillerne fra Venstre, Konservative, Kristeligt Folkeparti og Kim Behnke (udenfor partierne). Han kunne bestemt ikke støtte forslaget og talte i stedet varmt for digitalisering. Han fandt, at det var vigtigere at sikre så mange DAB frekvenser som muligt.

Den korteste ordførertale under debatten stod Socialdemokratiets medieordfører Jytte Wittrock for. Det tog hende ikke mange sekunder at tilkendegive, at "der er udmærkede rammer til at udvikle radioerne".

Beslutningsforslaget skal nu behandles i Kulturudvalget og ventes at komme til andenbehandling inden 1. juni.


Funktioner
Din kommentar
Printervenlig version




  · Ingen ledige job netop nu



  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002
  · 2001



  · Nye tilbud for døve
  · TV 2 får ny formand
  · TV 2 med stort overskud
  · 'Badehotellet' får endnu en sæson
  · DR fejrer kronprins Frederiks 50 års dag
  · Nyt boligprogram på TV 2 Fri
  · Regeringen og DF vil skære DR med 20 procent og afskaffe licensen
  · Palle Kjærulff-Schmidt er død
  · Ny sæson af 'Hjem til gården' på TV 2
  · Felix Smith vært på nyt TV 2-haveprogram



  · -