Radionyt.comRadionyt.com
Radionyt.com

RSS


banner
banner banner
banner banner
banner banner
banner

banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner

 


Replanlægning af FM-båndet på vej til Danmark efter nederlandsk model
Onsdag 22. juni 2005
Af Karsten Jensen
 
Formålet med replanlægningen er at give lytterne flere kanaler at vælge mellem, og dermed flere valgmuligheder og konkurrence på radioområdet til gavn for lytterne. Replanlægningen skal bane vej for etableringen af flere landsdækkende eller næsten landsdækkende sendemuligheder, samt at sikre de kommercielle lokalradioer bedre sendeforhold.
Kulturminister Brian Mikkelsen udtaler:
”Jeg er yderst tilfreds med, at vi er blevet enige om at gennemføre en replanlægning af FM-båndet i Danmark. En replanlægning vil styrke den kommercielle radiobranche og sikre en bredere og bedre konkurrence på radiomarkedet, og den aftale, som vi netop har indgået, vil være med til at belyse, hvordan vi gør det bedst muligt. Vi har et alt for dårligt udnyttet FM-bånd. Nu er det på tide, at vi udnytter det langt bedre.”

Replanlægningen skal udføres med anvendelse af såkaldte nederlandske principper. Nederlandske principper indebærer en tættere pakning af frekvenserne, samt anvendelse af Single Frequency Networks og Near Single Frequency Networks teknikker. Dette er teknikker, der gør det muligt at bruge samme frekvens på nabosendere og nabofrekvenser på nabosendere, og det betyder, at vi får flere frekvenser til rådighed.

Det er hensigten at undersøge to forskellige scenarier: ét med inddragelse af DRs frekvenser og et andet uden inddragelse af DRs frekvenser.

Scenarie 1:
- DRs sendemuligheder inddrages i fuldt omfang. Befolkningsdækningen skal som udgangspunkt være på samme niveau som i dag, men unødvendigt overlap og ’spill-over’ skal så vidt muligt undgås.

- dog bibeholder DRs regionalradioer de hidtidige frekvenser, men sendeeffekt og evt. retningsdiagram tilpasses det geografiske område, som programvirksomheden retter sig imod.

Scenarie 2:
- DRs højeffektsendere til landsprogrammerne indgår ikke i prøveplanlægningen og skal have samme beskyttelse som i dag, og

- DRs regionalradioer bibeholder de hidtidige frekvenser, men sendeeffekt og evt. retningsdiagram tilpasses til det geografiske område, som programvirksomheden retter sig i mod.


Desuden skal replanlægningen heller ikke gå ud over hverken Sky Radio eller Talpa Radios teoretiske befolkningsmæssige dækning idet de skal sikres dækning på 78 pct. og 37 pct.

I forbindelse med forhøjet sendestyrke for lokalradioer søges det at give denne mulighed i omkring 30 såkaldt naturlige dækningsområder som skal fastlægges. Der etableres tre sendemuligheder i henholdsvis Københavns- og Århus-området samt to sendemuligheder i Odense- og Aalborgområderne. Områderne kan eventuel dækkes af mindre sendere såfremt det er påkrævet. Eksisterende lokalradioer vil få mulighed for at byde på en frekvens med en højere sendestyrke end de nuværende.

Det er ønsket for aftalepartierne, at replanlægningen skal give så mange nye landsdækkende – eller næsten landsdækkende - sendemuligheder som muligt. I tillægsaftalen defineres landsdækkende eller næsten landsdækkende sendemuligheder som en teoretisk befolkningsmæssig dækning på minimum 51 pct. og op, og skal så vidt muligt planlægges med højeffektsendere, men ikke betinget af et særligt geografisk dækningsområde.

De resterende frekvensressourcer afsættes til sendemuligheder med lav effekt (mellem 30 og 160 Watt) til ikke-kommerciel brug.

Modtagelse af svensk radio i Danmark vil ikke længere blive beskyttet, men modtagning af tysk radio vil som hidtil blive beskyttet.

Replanlægningen begynder med en prøveplanlægning, og når den foreligger tager aftalepartierne og regeringen stilling til om man politisk ønsker at implementere et af de to scénarier eller om man vil stoppe replanlægningen helt.

Når der er truffet beslutning om, hvorvidt og i givet fald resultaterne af de gennemførte prøveplanlægninger, der skal nabolandskoordineres og implementeres, tager aftalepartierne stilling til den fremtidige radioordning, dvs. hvorledes de nye sendemuligheder skal fordeles og hvilke programmæssige krav (nyheder og lign.), som skal gælde.


Funktioner
Din kommentar
Printervenlig version




  · Ingen ledige job netop nu



  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002
  · 2001



  · Nye tilbud for døve
  · TV 2 får ny formand
  · TV 2 med stort overskud
  · 'Badehotellet' får endnu en sæson
  · DR fejrer kronprins Frederiks 50 års dag
  · Nyt boligprogram på TV 2 Fri
  · Regeringen og DF vil skære DR med 20 procent og afskaffe licensen
  · Palle Kjærulff-Schmidt er død
  · Ny sæson af 'Hjem til gården' på TV 2
  · Felix Smith vært på nyt TV 2-haveprogram



  · -