Radionyt.comRadionyt.com
Radionyt.com

RSS


banner
banner banner
banner banner
banner banner
banner

banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner

 


DAB-lobby ignorerer overgang til aacPlus
Torsdag 2. november 2006
Af Stig Hartvig Nielsen
 
DAB har nu reelt fået sin dødsdom. DAB-lobbyisternes mangeårige og ihærdige indsats for at få udbredt DAB i hele verden lykkedes aldrig. I årevis har DAB- tilhængerne forklaret at DAB og MPEG2 var en fremragende teknologi. Men nu har selv WorldDAB Forum erkendt, at DAB ingen fremtid har. I stedet vil DAB2 - baseret på aacPlus kodning - blive standard i fremtidens digitale radiomodtagere. Men DAB-lobbyen kalder dødsdommen over DAB for en "opgradering af DAB" og "en tillægsstandard". I Norge er der udsigt til, at man vil fastholde den 20 år gamle DAB-standard.
"Opgraderingen af DAB (fra MPEG 2 til ACC+ i fremtidige DAB radioer) har INGEN umiddelbar betydning for danske DAB-lyttere", skriver DAB Danmark på dets hjemmeside. Samtidigt bebudes det, at [der i Danmark] fortsat vil blive sendt, hvad man kalder "almindelig DAB".

DR's radiodirektør Leif Lønsmann, der i årevis har været en varm fortaler for DAB, afviser, at nutidens [DAB] apparater skulle blive forældede. Det siger han på trods af, at det er en kendsgerning at nutidens DAB-radioer ikke vil kunne modtage fremtidens DAB2 programmer.

"Opgraderingen kan sammenlignes med den løbende opgradering af computersoftware, der kan udnyttes bedre på nye computere, men jo ikke betyder at man skal smide de gamle ud", siger han.

Det antydes dermed, at DR agter at fortsætte med at sende DAB med den gamle MPEG2 kodning. Spørgsmålet er dog om DR virkelig vil afskære sig fra at levere et langt mere omfattende tilbud af digitale radiokanaler til danskerne. Det ville sikkert være en velkommen nyhed for DR's konkurrenter. DR kunne også vælge, at alle NYE, fremtidige digitale kanaler fra DR skulle udsendes i DAB2.

Omtalen på DAB-Danmarks hjemmeside afsluttes med: "Forbrugerne kan derfor roligt investere i "DAB - radio til HELE familien" op til jul og i fremtiden."

I Norge er situationen særdeles speciel. Der er indtil nu solgt forholdsvis få DAB-modtagere i Norge, så Norge har - ligesom resten af verden på nær Storbritannien og Danmark - chancen for at undgå det problem som Storbritannien og Danmark er fanget i (med en gammel teknologi, der har opnået en vis udbredelse) og i stedet satse på den nye DAB2 teknologi.

Men nej. DAB-tilhængerne i Norge vil fastholde den gamle DAB-teknologi.

Leder af det norske digitalradioudvalg, Hans Petter Danielsen, siger til radionytt.no, at han ganske enkelt ikke mener, at den nye lydkodning er nødvendig i Norge. Han påstår, at den nye kodning ikke kan levere bedre lydkvalitet (sic!).

"I Norge har vi frekvenser nok for DAB og dermed plads til flere radiokanaler end det er marked for. Allerede næste år vil vores net give kapacitet til mere end 14 landsdækkende kanaler med høj kvalitet. Det er desuden gjort klar til frekvenser til langt flere - både landsdækkende og lokale. Det er tvivlsomt, om Norge har behov for mere end f.eks. 30 landsdækkende kanaler," siger Danielsen.

Hans Petter Danielsen forholder sig dermed ikke til, at sendeomkostningerne for de norske radiostationer vil blive fastholdt på det særdeles høje niveau, som det ligger på i dag. Sendeomkostningerne vil kunne reduceres til mindre end 1/3 ved overgang til DAB2 - da en DAB2-multiplex har plads til 3-4 gange så mange radiostationer som på en DAB multiplex.

Norge fik ved RRC06 i Geneve tildelt fire landsdækkende frekvens-blokke til digital radio i bånd III. Danmark fik ved RRC06 kun to landsdækkende blokke - samt en landsdækkende blok, bestående af række regionale/lokale delområder. Norge har altså langt større frekvenskapacitet til DAB og/eller DAB2 end Danmark.

På DAB er det reelt kun muligt at sende med 192 kbps, da mange DAB-modtagere ikke kan modtage programmer, der sendes i en højere bitrate. 192 kbps i DAB med MPEG2 giver en lydkvalitet, der er dårligere end på FM. Med DAB2 og dermed aacPlus kodning vil man med en bitrate på bare 64 kbps opnå en betydeligt bedre kvalitet end ved 192 kbps på DAB - en lydkvalitet der nærmer sig FM-kvalitet.


Funktioner
Din kommentar
Printervenlig version




  · Ingen ledige job netop nu



  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002
  · 2001



  · Nye tilbud for døve
  · TV 2 får ny formand
  · TV 2 med stort overskud
  · 'Badehotellet' får endnu en sæson
  · DR fejrer kronprins Frederiks 50 års dag
  · Nyt boligprogram på TV 2 Fri
  · Regeringen og DF vil skære DR med 20 procent og afskaffe licensen
  · Palle Kjærulff-Schmidt er død
  · Ny sæson af 'Hjem til gården' på TV 2
  · Felix Smith vært på nyt TV 2-haveprogram



  · -