Radionyt.comRadionyt.com
Radionyt.com

RSS


banner
banner banner
banner banner
banner banner
banner

banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner

 


USA/Afghanistan: Flyvende radio
Tirsdag 20. november 2001
Af Stig Hartvig Nielsen
 
Morgenradioavisen på DR fortalte i dag tirsdag, at USA’s nyeste våben er en flyvende radiostation, der siden søndag sender fra et fly over Afghanistan. Der er tale om stationen ”Information Radio” og den har faktisk sendt i over en måned – siden søndag den 14. oktober. Stationen sender med en særlig modulationsform, der ikke kan modtages på almindelige radiomodtagere. Det sker dagligt. Kun en gang imellem sendes på en almindelig mellembølgefrekvens.
Det har ikke skortet på historier om USA’s psykologiske krig mod talebanerne i Afghanistan i form af en radiostation, ”Information Radio”, der sendte – og sender - fra et eller flere EC-130 fly, der kredser rundt i stor højde over Afghanistan. Men ligesom historien i Radioavisen i dag, er de fleste pressemeldinger fra USA og efterfølgende historier i medierne i bedste fald upræcise eller direkte forkerte.

Kendsgerningen er at den eneste frekvens Information Radio anvender regelmæssigt er 8700 kHz med en modulationsform, der ikke kan modtages på almindelige radiomodtagere. Der sendes på det øvre sidebånd (USB) i enkeltsidebånd (SSB). Flere iagttagere mener at frekvensen er valgt ved en fejltagelse (8700 kHz ligger langt fra den kortbølgefrekvens talebanerne anvendte) og mange mener i øvrigt at udsendelserne kommer fra en landbaseret sender – formodentligt i Turkmenistan.

BBC Monitoring Station (BBCMS) har fintfølende lyttestationer flere steder i nærheden af Afghanistan, og er uden sammenligning verdens mest autoritative kilde til præcis information om radiostationers sendeaktiviteter – i særdeleshed i verdens brændpunkter. BBCMS har siden den 14. oktober regelmæssigt kunne høre Information Radio på 8700 kHz (USB) – og har siden den 28. oktober kunnet konstatere, at Information Radio kun ”en gang imellem” sender på mellembølge 864 kHz. BBCMS vurderer, at disse uregelmæssige udsendelser på 864 kHz kommer fra USA’s flyvende radiostation. 864 kHz er samtidigt den frekvens som talebanerne tidligere anvendte i Kandahar indtil amerikanske bombefly udslettede denne sender.

Amerikanske militærkilder har annonceret at Information Radio også – udover 8700 og 864 kHz - skulle sende på 1107 kHz, men denne frekvens er aldrig blevet hørt af BBCMS.


Funktioner
Din kommentar
Printervenlig version




  · Ingen ledige job netop nu



  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002
  · 2001



  · Nye tilbud for døve
  · TV 2 får ny formand
  · TV 2 med stort overskud
  · 'Badehotellet' får endnu en sæson
  · DR fejrer kronprins Frederiks 50 års dag
  · Nyt boligprogram på TV 2 Fri
  · Regeringen og DF vil skære DR med 20 procent og afskaffe licensen
  · Palle Kjærulff-Schmidt er død
  · Ny sæson af 'Hjem til gården' på TV 2
  · Felix Smith vært på nyt TV 2-haveprogram



  · -