Radionyt.comRadionyt.com
Radionyt.com

RSS


banner
banner banner
banner banner
banner banner
banner

banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner

 


DR mister lyttere
Fredag 23. marts 2001
Af Stig Hartvig Nielsen
 
DRs radiokanaler har siden 1997 tabt markedsandele i 12 ud af 14 amter samt i Københavns og Frederiksberg kommuner. Det er især de unge og jyderne, der vælger DRs kanaler fra, skriver Aktuelt i dag fredag.
DR har tabt markedsandele i næsten hele landet i kampen om de danske radiolyttere. Kun i Viborg Amt - hvor DR ellers er hårdest trængt - og på Bornholm har DR haft lytterfremgang, mens resten af landet i større eller mindre grad har vendt DR ryggen. Samlet set har DR mistet 5 % af den samlede lyttetid siden 1997.
Værst ser det ud for DR på Fyn og i Århus amt, hvor andre radiostationer har ædt sig godt og grundigt ind på DR's marked siden 1997. På Fyn har andre radiostationer end DR haft en fremgang fra 26 procent af den samlede lyttetid i 1997 til 35 procent i 2001. I 1997 sad DR på 70 procent af den samlede lyttetid i Århus Amt. Det tal er nu faldet drastisk til kun 56 procent, fortælles det videre i Aktuelt.
En af årsagerne til, at der er færre og færre, der lytter til DR's programmer, er den tilspidsede konkurrencesituation på det danske radiomarked. DRs radiodirektør Leif Lønsmann peger bl.a. at The Voice, Radio 2, Radio Uptown og ANR har udvidet deres aktiviteter og på introduktionen af RadioNyhederne.
Leif Lønsmann understreger dog, at det er vigtigt, at også DR kan vokse i konkurrencen. "Jeg går ikke ind for monopoler, men jeg accepterer heller ikke, at andre har monopol på vækst. Det er vigtigt for DR at kunne vokse med markedet for at bevare den kontakt, vi har i dag til licensbetalerne. Vi har en forpligtelse til at gå videre end de kommercielle stationer. Vi skal ikke bare skaffe penge til annoncørernes lommer. Vi skal skaffe radio til alle danskere, fordi alle danskere er med til at betale os," siger Lønsmann til Aktuelt. Derfor er det vigtigt for DR, at man får fingrende i den nye 4. landsdækkende FM kanal.
Som et særligt problem peges der på, at det især er de unge lyttere, der svigter den gamle radiomastodont. I dag er DR mindst i radiomarkedet i alle aldersgrupper under 30-35 år. "Det er især de yngste lyttere, vi skal have på dagsordenen i de kommende år, for jeg er simpelt hen flov over, at vi ikke har bedre tilbud til dem," siger Leif Lønsmann.
Ud over de unge er det først og fremmest jyderne der svigter. Der er en tendens til, at jo længere væk danskerne bor fra København, jo mindre flyder DR's radioprogrammer ud af radioernes højttalere. Bortset fra på Bornholm, hvor DR sidder solidt på 93 procent af lyttetiden.
"Der går en lige geografisk linje. På Bornholm står vi stærkest og i Vestjylland står vi svagest. Jo tættere man kommer på Nordkorea - og det er jo på Bornholm - jo mere monopolagtige tilstande har DR, og jo tættere man kommer på Amerika - og det er jo Vestjylland - jo mere fri konkurrence er der," siger Leif Lønsmann til avisen.
De syv jyske amter og Fyns Amt er de steder i Danmark, hvor DR er mest trængt.
I Viborg er de fire DR-kanaler hårdest trængt med kun omkring halvdelen af lyttetiden, men de har heller ikke let spil i Ribe, Århus og Nordjyllands amter, hvor DR's konkurrenter har mellem 44 og 46 procent af den samlede lyttetid.
"Jeg kan ikke se bort fra, at nogle af vores kanaler er for københavnertunge eller Sjællands-fokuserede," siger Lønsmann. Det forsøger DR i øjeblikket at rode bod på under det interne slogan "Go West", hvorefter DR lægger produktionen af flere og flere af programmerne uden for København.
Bedre ser det ud for DR i Østdanmark. I de syv amter øst for Storebælt har DR nemlig mellem 70 og 93 procent af lyttetiden.


Funktioner
Din kommentar
Printervenlig version




  · Ingen ledige job netop nu



  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002
  · 2001



  · Nye tilbud for døve
  · TV 2 får ny formand
  · TV 2 med stort overskud
  · 'Badehotellet' får endnu en sæson
  · DR fejrer kronprins Frederiks 50 års dag
  · Nyt boligprogram på TV 2 Fri
  · Regeringen og DF vil skære DR med 20 procent og afskaffe licensen
  · Palle Kjærulff-Schmidt er død
  · Ny sæson af 'Hjem til gården' på TV 2
  · Felix Smith vært på nyt TV 2-haveprogram



  · -