Radionyt.comRadionyt.com
Radionyt.com

RSS


banner
banner banner
banner banner
banner banner
banner

banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner

 


Pressenævnet udtaler kritik af Skala.fm - telefonjoke var ikke i orden
Mandag 26. januar 2009
Af Stig Hartvig Nielsen
 
Skala.fm har bragt et cirka ét minut langt indslag, hvor man ringede op og talte med en receptionist på et tilfældigt hotel. Indslaget blev efterfølgende bragt i radioen - uden at Skala.fm havde fået receptionistens accept af, at hun medvirkede i radiostationens program. Og det går ikke. Skala.fm har derfor fået kritik af Pressenævnet - og er blevet pålagt at offentliggøre nævnets kendelse.
Skala.fm forsøgte i november sidste år at ringe til tre hoteller for at spørge efter tilfældige navne. Inden de tre opkald blev foretaget, blev der gættet på, om det ville kunne lade sig gøre, at få fat i en person med det pågældende navn - eller ej.

Studieværten ringer op til et tilfældigt hotel og be'r om, at komme til at tale med "Peter". Receptionisten ved ikke lige, hvem Peter er, hvortil radioværten svarer, at "han vist er nede i kælderen, tror jeg nok, i gang med noget teknisk udredelse." Receptionisten siger så, at det måske er den elektriker, de har til at gå rundt netop nu.

Og sådan kører samtalen et minut. Receptionisten bliver ikke på noget tidspunkt ydmyget, gjort til grin eller på anden måde bragt i en ubehagelig situation.

Efter Skala.fm har sendt indslaget, sender receptionisten en klage til Skala.fm. Hun finder det krænkende, at Skala FM har offentliggjort en telefonsamtale med hende, uden at hun var blevet gjort opmærksom på, at telefonsamtalen var en spøg, og at samtalen ville blive offentliggjort i radioen. I indslaget nævner hun både sin arbejdsplads' navn og sit eget.

Indslaget blev optaget ved 14.30 tiden og udsendt ca. kl. 17.

Studieværten fra Skala.fm. svarede tilbage med at tilbyde en undskyldning i æteren, men receptionisten valgte i stedet at få sagen behandlet i Pressenævnet.

Overfor nævnet har Skala.fm på sin side anført, at indslaget ikke kan opfattes som krænkende over for klager: "Telefonsamtalen var ment som en harmløs spøg i en underholdningsudsendelse med en satirisk tone" Og så lægger man vægt på, at radiostationens studievært har sagt undskyld.

Pressenævnet finder det som udgangspunkt betænkeligt at bringe optagelser indhentet med skjult mikrofon, uden at efterfølgende samtykke er tilvejebragt. En sådan fremgangsmåde kan kun være berettiget efter en nøje afvejning af den samfundsmæssige interesse i forhold til den enkeltes krav på beskyttelse i hvert enkelt tilfælde.

Tre medlemmer, herunder formanden, udtaler:

Vi finder, at telefonspøgen, der er optaget uden klagers vidende, ikke har nogen samfundsmæssig interesse, der kan begrunde offentliggørelse uden klagers samtykke. Da [K]s samtykke til offentliggørelsen ikke er indhentet inden offentliggørelsen, udtaler vi kritik af Skala FM for at offentliggøre de skjulte optagelser.


Pressenævnets kendelse:

"Pressenævnet finder det som udgangspunkt betænkeligt at bringe optagelser indhentet med skjult mikrofon, uden at efterfølgende samtykke er tilvejebragt. En sådan fremgangsmåde kan kun være berettiget efter en nøje afvejning af den samfundsmæssige interesse i forhold til den enkeltes krav på beskyttelse i hvert enkelt tilfælde.

Tre medlemmer, herunder formanden, udtaler:

Vi finder, at telefonspøgen, der er optaget uden klagers vidende, ikke har nogen samfundsmæssig interesse, der kan begrunde offentliggørelse uden klagers samtykke. Da klagers samtykke til offentliggørelsen ikke er indhentet inden offentliggørelsen, udtaler vi kritik af Skala FM for at offentliggøre de skjulte optagelser.

Ét medlem udtaler:

Under hensyn til, at telefonsamtalen – som blev bragt i et satirisk indslag - varede ca. 1 minut, at klager er vanskelig at identificere, og at den sekvens, der er offentliggjort, ikke i sig selv er krænkende for klager, finder jeg ikke tilstrækkelig grundlag for at udtale kritik af Skala FM for offentliggørelsen af den båndede telefonsamtale, uden at der var indhentet samtykke fra klager. Jeg bemærker dog, at det havde været i overensstemmelse med de presseetiske regler, om Skala FM havde sløret klagers identitet i radioklippet.

Der afsiges kendelse efter stemmeflertallet, og nævnet udtaler kritik af Skala FM.

I medfør af medieansvarsloven § 49 pålægger Pressenævnet herefter den ansvarshavende redaktør af Skala FM at offentliggøre følgende:

”Speak: Pressenævnet har udtalt kritik af Skala FM for brug af skjult mikrofon i et indslag 6. november 2008, hvor radioværten optog en samtale med skjult mikrofon. Nævnet har pålagt radiostationen at bringe følgende meddelelse:

Radioværten ringede til et hotel og talte med receptionisten som led i et indslag om telefonspøg. Receptionisten blev spurgt, om radioværten kunne tale med en person med et tilfældigt valgt navn. I dette tilfælde en ved navn ’Peter’. Samtalen blev optaget med skjult mikrofon og efterfølgende offentliggjort uden receptionistens tilladelse.

Pressenævnet har udtalt kritik af denne måde at bruge skjulte optagelser på. Offentliggørelse af skjulte optagelser skal i hvert fald tjene en samfundsmæssig interesse, hvis den optagne person ikke giver sin tilladelse til offentliggørelsen. Da receptionisten ikke var blevet kontaktet med henblik på at give sin tilladelse til offentliggørelsen, og indslaget ikke tjente nogen samfundsmæssig interesse, har nævnet udtalt kritik af Skala FM."


Funktioner
Din kommentar
Printervenlig version




  · Ingen ledige job netop nu



  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002
  · 2001



  · Nye tilbud for døve
  · TV 2 får ny formand
  · TV 2 med stort overskud
  · 'Badehotellet' får endnu en sæson
  · DR fejrer kronprins Frederiks 50 års dag
  · Nyt boligprogram på TV 2 Fri
  · Regeringen og DF vil skære DR med 20 procent og afskaffe licensen
  · Palle Kjærulff-Schmidt er død
  · Ny sæson af 'Hjem til gården' på TV 2
  · Felix Smith vært på nyt TV 2-haveprogram



  · -