Radionyt.comRadionyt.com
Radionyt.com

RSS


banner
banner banner
banner banner
banner banner
banner

banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner

 


TDC ville ikke flytte radiostations APL
Tirsdag 6. december 2011
Af Ulrik Brinck
 
Efter en lokalestrid med kommunen blev Roskilde Dampradio nødt til at flytte til nye lokaler. Flytningen sker i disse dage, men da radioen ville have forbindelsen fra studiet til senderen flyttet med, sagde TDC nej.

Som tidligere omtalt på radionyt.com, er Roskilde Dampradio - nødtvungent - gået med til at flytte fra Kildegården til den nærliggende Gartnergården, som de er blevet henvist til af Roskilde Kommune. Radioen skulle fraflytte Kildegården den 5. december, men forsøgte forgæves at få fristen udsat, fordi man ifølge sn.dk ikke kunne nå at få flyttet sine tele- og sendesystemer på grund af ventetid hos TDC.

Roskilde Dampradio har siden tidernes morgen benyttet en gammeldags, analog, såkaldt APL-forbindelse til at fremføre sit signal fra studiet til senderen.

Radionyt.com erfarer, at ovennævnte ventetid skyldtes, at TDC Erhverv nægtede at flytte radioens APL-forbindelse til studiets nye adresse: "Denne ydelse er ikke længere tilgængelig fra TDC", lød svaret fra TDC Erhvervs medarbejder, da radiochef Erik Koefoed ville bestille flytning af forbindelsen. Og lige lidt hjalp det, at radiochefen forsøgte at forklare, at der jo ikke var tale om en nyoprettelse, men blot om en flytning af en allerede eksisterende forbindelse.


Rå kobber

En analog APL-forbindelse er en teknisk meget simpel forbindelse, der blot består af "rå kobber" (telefonledning uden teknisk udstyr indblandet) hele vejen fra studiet til senderen og en equalizer med indbyggede skilletransformere ude ved senderen. Kvaliteten er i sagens natur analog, men for mindre og mellemstore lokale radiostationer er den i de fleste tilfælde fuldt ud tilstrækkelig, og da den samtidig ikke omfatter andet teknisk udstyr end equalizeren, er det en yderst pålidelig signalfremføringsmetode til forholdsvis små penge.

Oprindeligt blev disse forbindelser udbudt af det daværende KTAS som såkaldte 'radiofonikredsløb', hvor teleselskabet stod for både forbindelsen og equalizeren. Omkring 2002 besluttede TDC, at man ikke længere ville servicere equalizerne, og opsagde derfor radiofonikredsløbene. De berørte radiostationer fik i stedet tilbudt, at de kunne købe equalizeren af teleselskabet og fortsætte med at leje den rå kobber, nu under navnet 'jævnstrømskredsløb'. Teknisk var produktet nøjagtig det samme som før, forskellen var blot, at TDC nu kun stod for rå kobber-forbindelsen, mens equalizeren var radiostationens eget ansvar. Denne ordning er for en del radiostationers vedkommende fortsat helt frem til i dag.


Ingen ja eller nej fra TDC

Men TDC Erhverv sagde altså nej til at flytte Roskilde Dampradios forbindelse.

Radionyt.com har desuden kendskab til en anden ikke-kommerciel station, som for nylig forsøgte at bestille en tilsvarende forbindelse fra et nærliggende kulturhus til stationens studie, men som ligeledes fik afslag - her var der dog tale om en nyoprettelse og ikke en flytning.

Men hvis en radiostation nu selv kommer med equalizer og skilletransformere, er det da så slet ikke længere på nogen måde muligt at leje en simpel rå kobber-forbindelse fra punkt A til punkt B i samme by?

Dét spørgsmål har radionyt.com igennem mere end to uger forsøgt at få svar på fra TDC's pressesekretariat, men det er ikke lykkedes pressesekretariatet at fremskaffe et svar internt i koncernen. TDC kan ganske enkelt ikke selv svare på det.

For Roskilde Dampradios vedkommende er sagen blevet løst ved, at man ad omveje fik kontakt med den telemontør, som igennem tiden har serviceret radioens forbindelse. Med telemontørens mellemkomst er det blevet arrangeret, at radioen alligevel får flyttet sin forbindelse.



Tidligere artikler om Roskilde Dampradios flytning:
http://www.radionyt.com/artikel/default.asp?id=18849
http://www.radionyt.com/artikel/default.asp?id=18593
http://www.radionyt.com/artikel/default.asp?id=18529



Funktioner
Din kommentar
Printervenlig version




  · Ingen ledige job netop nu



  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002
  · 2001



  · Nye tilbud for døve
  · TV 2 får ny formand
  · TV 2 med stort overskud
  · 'Badehotellet' får endnu en sæson
  · DR fejrer kronprins Frederiks 50 års dag
  · Nyt boligprogram på TV 2 Fri
  · Regeringen og DF vil skære DR med 20 procent og afskaffe licensen
  · Palle Kjærulff-Schmidt er død
  · Ny sæson af 'Hjem til gården' på TV 2
  · Felix Smith vært på nyt TV 2-haveprogram



  · -