Radionyt.comRadionyt.com
Radionyt.com

RSS


banner
banner banner
banner banner
banner banner
banner

banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner

 


Det eneste, jeg ønsker mig til jul, er ...
Onsdag 12. december 2007
 
UGENS KLUMME:
... nej, ikke to nye tænder – men derimod en ny og visionær mediepolitik.

Og hvad kunne det så være? De elektroniske medier er en vigtig del af alle danskeres hverdag. Det er ikke mindst gennem dem, at vi sikres adgang til verden omkring os. De elektroniske medier er med til at danne vores fælles rammer for dialog og debat, og sikrer dokumentation af vores fælles historie.

Public service-programmer er fortsat adelsmærket for kvalitet i det danske medielandskab, og de medvirker til at opfylde de demokratiske, sociale og kulturelle behov i samfundet. Public service styrker dansk kultur og sprog, og er med til at give borgerne det nødvendige fundament for at deltage aktivt i den demokratiske debat.

Så sandt så sandt, jeg kunne (næsten) ikke have formuleret det bedre selv. Men de ovenstående to afsnit er ikke mine ord – det er indledende afsnit fra ”Medier til tiden – flere muligheder, mere kvalitet”. Den daværende regerings oplæg til medieaftale i maj 2006, fremført af daværende og nuværende kulturminister Brian Mikkelsen, som slutter indledningen med følgende forpligtelse:

"Samtidig forpligter regeringen sig på at skabe de bedste betingelser for at sikre en høj kvalitet, så det elektroniske mediebillede herhjemme fortsat er kendetegnet ved den alsidighed og mangfoldighed, der er en så afgørende del af fundamentet for vores demokratiske samfund."

Der var ikke et øje tørt, da dette regeringens oplæg blev præsenteret for den undrende offentlighed. Vi var på det nærmeste på vej til at tro, at nu ville regering og kulturminister virkelig gøre noget radikalt (?) for at bedre også de ikke-kommercielle lokale radio- og tv-foretagenders vilkår, således at de virkelig kunne komme til at virke som ikke bare public service, men i lige så høj grad som public access medier i deres lokalsamfund. Vi troede også, naivt måske, men alligevel – at så havde regering og kulturminister også indset, at skal de bedste betingelser skabes for at sikre høj kvalitet, så det elektroniske mediebillede herhjemme fortsat er kendetegnet ved den alsidighed og mangfoldighed, der er en så afgørende del af fundamentet for vores demokratiske samfund – ja så måtte man jo nødvendigvis have indset, at højnelse af kvaliteten kræver både en lovgivning ,der giver råderum og plads til public service-medierne og en økonomi, der tillader selvsamme medier at udvikle sig, dvs. højne kvaliteten både på det tekniske og journalistiske område.

Men træer vokser som bekendt ikke ind i Himlen – eller hvor længe var Adam i Paradiset? Kun indtil sløret brutalt blev revet fra vores tindrende barneøjne – dvs. kun sålænge til de smukke ord skulle omsættes i lovgivning, så måtte vi sande, at det som vanlig var gammel (sur) vin på nye flasker.

Konservatismen havde ikke sluppet sit greb om mediepolitkken – der er intet sket ifht. at sikre alsidigheden og mangfoldigheden i det danske elektroniske mediebillede – snarere tværtimod.

Regeringens oplæg til ny mediepolitik blev udmøntet i en lovgivning, der ikke efterlader nogen som helst tvivl om, at ensretning, kommercialisering og dermed overfladiskhed stadig er det fremherskende ønske hos regeringen og dens kulturminister.

De ikke-kommercielle lokale elektroniske medier blev skrevet helt ud af loven, på trods af at disse medier - store og mindre – i bogstaveligste forstand repræsenterer folket i mediebilledet. Det er som regel frivillige, der både står bag disse medier og også sørger for den daglige drift – det er folkeoplysning udført i praksis.

Så en ny og visionær mediepolitik, kunne være en mediepolitik, der f.eks. tager højde for følgende tiltag på det lokale område:

- klare principper og krav for public service og public access ude i lokalområderne. En så vigtig del af den lokale demokratiske meningsdannelse bør have en særskilt lovgivning og den tilstrækkelige offentlige støtte for at kunne overleve,

- at de eksisterende tilskudsmuligheder bliver forbedret, bl.a. ved at en del af salgsindtægten på sendefrekvenserne anvendes til at øge de lokale sendemuligheder.

Men det er nok for meget at håbe på. Folketingsvalget sluttede desværre ikke seks års konservatisme i Kulturministeriet.

- - -

Radionyt.com har fire faste klumme-skribenter, der skriver fast hver 4. uge:

Thorkild Ellerbæk:
- Født 1947. Lektor i radiojournalistik på Danmarks Journalisthøjskole. Ekstern lektor på Institut for Medievidenskab, Århus Universitet.
- Har bl.a. skrevet 'Radiobogen' - en grundbog i radiojournalistik og er chefredaktør på http://www.djh.dk/nyhederne

Jesper Sehested Lund:
- 1995-2003: Adm. direktør for SBS i Danmark. Stod bl.a. i spidsen for lanceringen af TvDanmark 1 og 2 (i dag Kanal 4 og 5), adm. direktør for Nordisk Radio Reklame A/S (The Voice og Radio 2)
- 2003-2007: Arbejdende bestyrelsesformand for Talpa Radio Danmark (Radio 100FM + Radio 100 Soft) og Det Danske Radiobureau.
- Driver i dag eget forlag i JSL PUBLICATIONS, som udgiver livsstilsmagasinet VI MED HUND. Er derudover bestyrelsesformand for FastTV A/S, som leverer TV via højhastighedsbredbånd

Gitte Thomsen:
- Siden januar 1999 sekretariatsleder for Sammenslutningen af Lokale Radio- og TV-stationer, SLRTV. Fra 2005 også for Sammenslutningen Af Medier i Lokalsamfundet, SAML.
- Uddannet erhvervsproglig bachelor i engelsk og tysk, Aalborg Universitetscenter 1997. Fortid som befaren matros i den danske handelsflåde, samt rejsesekretær i Sømændenes Forbund.
- Næstformand i Danmarks Kommunistiske Parti, DKP.

Ole Søndergaard:
- Cand. jur. og HD(R). Direktør for Radio ABC gruppen med Radio ABC, Radio Alfa og Solo FM i Randers (dækker Kronjylland/Djursland), Radio Skive, Radio Alfa Skive samt Radio Mojn og Mix FM i Sønderjylland. Desuden ugeaviserne 'Din Avis' i Randers og 'Gudenå Bladet' i Langå.
- Direktør for Radio ABC i 1999. Forud bankkarriere i Jyske Bank, bl.a. udstationeret 3½ år i Jyske Bank, Spanien.
- Var med i opstartsfasen i 1988 til den radiostation, som han i dag er direktør for. Han er ligeledes medejer af og sidder i bestyrelsen for moderselskabet, Radio ABC Holding.
- Næstformand i Randers Regnskov






Funktioner
Din kommentar
Printervenlig version




  · Ingen ledige job netop nu



  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002
  · 2001



  · Nye tilbud for døve
  · TV 2 får ny formand
  · TV 2 med stort overskud
  · 'Badehotellet' får endnu en sæson
  · DR fejrer kronprins Frederiks 50 års dag
  · Nyt boligprogram på TV 2 Fri
  · Regeringen og DF vil skære DR med 20 procent og afskaffe licensen
  · Palle Kjærulff-Schmidt er død
  · Ny sæson af 'Hjem til gården' på TV 2
  · Felix Smith vært på nyt TV 2-haveprogram



  · -