Radionyt.comRadionyt.com
Radionyt.com

RSS


banner
banner banner
banner banner
banner banner
banner

banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner

 


Sammenlægning af P1 og P2 betyder stærk svækkelse af klassisk musik i DR
Onsdag 23. marts 2011
Af Stig Hartvig Nielsen
 
Når P1 og P2 fra november skal deles om én FM-kanal, kommer det i dén grad til at gå ud over den klassiske musik. Fra november 2011 forsvinder den klassisk musik helt og holdent fra FM-båndet i dagtimerne. Og næsten al radiolytning foregår netop i dagtimerne - inden tv tager over sidst på eftermiddagen, og næsten al radiolytning (90 pct.) foregår på FM. Klassisk musik i primetime vil fremover kun kunne findes på DAB i en tvivlsom lydkvalitet. For at gøre ondt værre har DR også skåret ned på den klassiske musik på DAB.
DRs bestyrelse har besluttet, at P1 og P2 skal slåes sammen på én FM-kanal, når DR - som en konsekvens af det seneste borgerlige medieforlig - går fra fire til tre landsdækkende FM-kanaler til november. Mens pop-kanalerne P3 og P4 ikke røres, kommer det først og fremmest til at gå ud over den klassiske musik, der i realiteten helt forsvinder fra danskernes radio.

P2 med den klassiske musik henvises til DAB og nettet, hvor kun 10 pct. af danskernes radiolytning finder sted. Danmark bliver dermed et af de ganske få europæiske lande, hvor der ikke findes et radiotilbud med klassisk musik.

Flere musikchefer og musikkyndige har over for Kristeligt Dagblad kaldt udsigten til lukningen af P2 på FM for "et kæmpe tab" og "katastrofal" for den klassiske musik herhjemme. Og medieprofessor Frands Mortensen fra Aarhus Universitet vurderer, at det vil svække profileringen af den klassiske musik:

"Det betyder selvfølgelig mindre fokus på den klassiske musik, at den ikke har sin egen FM-kanal," siger han, og peger på, at DRs brugere på den måde også får mindre klassisk musik for pengene:

"Licensbetalerne betaler jo både for driften af radiokanalerne og driften af koncerthuset, som vi jo er mange, der ikke bor i nærheden af. Og med lukningen af P2 forsvinder en vigtig platform for den klassiske musik. Noget kan selvfølgelig lægges over på DAB, men det er gået utroligt langsomt med udbredelse af DAB-radioen."

Det hed i sidste års smalle medieforlig for 2011-2014 mellem regeringen, DF og LA, at "programindholdet på DRs nuværende fire FM-kanaler fordeles forholdsmæssigt på de resterende tre kanaler, idet der dog skal tages hensyn til ønsket om at styrke blandt andet formidlingen af klassisk musik".

Hvordan den stærke svækkelse af klassisk musik i DR harmonerer med politikernes ønske om en styrkelse af formidlingen af klassisk musik i DR står hen i det uvisse.

Den konservative kulturminister, Per Stig Møller, ville i går ikke overfor Kristeligt Dagblad kommentere beslutningen om den reelle lukning af den klassiske musik for de danske radiolyttere.

Kristeligt Dagblad nævner det ikke, men med til historien hører også, at DR reducerer udbuddet af klassisk musik markant på DAB. DR Allegro er allerede lukket og til november lukkes også DR Klassisk. Dermed er der på DAB kun P2 tilbage, og P2 er (som bekendt) en blandet kanal med både kulturstof og klassisk musik.

Mens FM ikke er forældet (det er stadig en på mange måder udmærket analog sendeteknologi), så anser mange i dag DAB for en ganske forældet digital sendeteknologi. Det helt store problem er den dårlige lyd på DAB. FM er fortsat langt overlegen mht. lydgengivelse, og det er specielt uheldigt for klassisk musik, idet musik sendt via DAB ikke kan gengive de mange nuancer, der er i klassisk musik.

Langt, langt de fleste DAB-radioer er dog helt prisbillige supermarkeds-radioer af køkkenradio- eller clockradio-typen, hvor der alligevel næppe er mange, der kunne finde på at lytte til klassisk musik.


Funktioner
Din kommentar
Printervenlig version




  · Ingen ledige job netop nu



  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002
  · 2001



  · Nye tilbud for døve
  · TV 2 får ny formand
  · TV 2 med stort overskud
  · 'Badehotellet' får endnu en sæson
  · DR fejrer kronprins Frederiks 50 års dag
  · Nyt boligprogram på TV 2 Fri
  · Regeringen og DF vil skære DR med 20 procent og afskaffe licensen
  · Palle Kjærulff-Schmidt er død
  · Ny sæson af 'Hjem til gården' på TV 2
  · Felix Smith vært på nyt TV 2-haveprogram



  · -