Radionyt.comRadionyt.com
Radionyt.com

RSS


banner
banner banner
banner banner
banner banner
banner

banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner

 


Norge: De store flytter fra FM til DAB i 2017 - men lokalradioer må fortsætte på FM
Fredag 4. februar 2011
Af Stig Hartvig Nielsen
 
Nu skal det være alvor. Radiomediet skal digitaliseres i Norge. NRK har presset på i årevis, og i dag bøjede den norske regering sig. FM skal afvikles i januar 2017 - med den undtagelse, at lokale radiostationer kan fortsætte på FM, hvis de vil. Regeringen opstiller dog strenge krav, der skal opfyldes for at FM-båndet kan forlades allerede om 6 år.
Der er tale om ufravigelige krav, for at NRK og andre får lov til at slukke for FM-senderne i 2017, og dermed udelukkende satse på digital distribution.

Først og fremmest skal hele befolkningen have adgang til at modtage de digitale radiosignaler. DAB-dækningen skal altså øges markant, inden der kan slukkes for FM-udsendelserne. Og allerede pr. 1. januar 2015 skal NRK's radiotilbud have en dækning på DAB, der svarer til NRK's nuværende FM-dækning for P1. Det er desuden et krav, at de kommercielle stationer skal have mindst 90 pct. dækning.

Den norske regering lægger endvidere vægt på, at overgangen til digital radio skal give lytterne en merværdi i form af flere kanaler, mere indhold, et større antal tjenester samt bedre lyd og modtagelsesforhold.

Det er et ufravigeligt krav at mindst halvdelen af lytterne pr. 1. januar 2015 lytter til en digital radioplatform - dagligt.

Samtidigt skal der også - i 2015 - findes teknisk tilfredsstillende og rimelige løsninger for modtagelse af digital radio i bilerne. Det skal forstås således, at der med en adapterløsning kan opnås stabil og robust signalmodtagelse.

Hvis ikke disse krav er opfyldt - bliver slukningen af FM udsat til 2019.

Som udgangspunkt handler den norske overgang til digital radio om en overgang til DAB og ikke til DAB+. Hovedsynspunktet er, at man ikke vil diktere en bestemt teknologisk løsning. I hvert fald ikke, om det skal være DAB eller DAB+.

Vurderingen er dog, at meget taler for, at man fra 2017 - uden videre problemer - vil kunne skifte til DAB+, og det stiller den norske regering sig positiv overfor.

For så vidt angår de lokale radiostationer, så lægger regeringen op til, at de fleste (og mindste) lokale stationer kan fortsætte på FM efter 2017, hvis de ønsker det.

Dagens norske beslutning er meget bemærkelsesværdig. Norge er det første land i verden, der har truffet en så entydig beslutning - omend med et par forbehold - om, at det analoge FM-bånd skal opgives til fordel for digital-radio i form af DAB og DAB+.



Hele den norske regerings rapport kan læses her - på nynorsk:
http://www.regjeringen.no/pages/15661822/PDFS/STM201020110008000DDDPDFS.pdf


Funktioner
Din kommentar
Printervenlig version




  · Ingen ledige job netop nu



  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002
  · 2001



  · Nye tilbud for døve
  · TV 2 får ny formand
  · TV 2 med stort overskud
  · 'Badehotellet' får endnu en sæson
  · DR fejrer kronprins Frederiks 50 års dag
  · Nyt boligprogram på TV 2 Fri
  · Regeringen og DF vil skære DR med 20 procent og afskaffe licensen
  · Palle Kjærulff-Schmidt er død
  · Ny sæson af 'Hjem til gården' på TV 2
  · Felix Smith vært på nyt TV 2-haveprogram



  · -