Radionyt.comRadionyt.com
Radionyt.com

RSS


banner
banner banner
banner banner
banner banner
banner

banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner

 


Folkeoplysning – et forældet begreb?
Torsdag 31. maj 2007
 
UGENS KLUMME: I værste fald tænkes der vel på noget med pedigrørsfletning, blomsterbinding og andre mer eller mindre ligegyldige fritidsbeskæftigelser for plejehjemsbeboere? Noget oplysningsforbundene tjener en masse penge på? Og i bedste fald – noget som salig Grundtvig talte meget om? Noget, der var nødvendig i en tid, hvor danskerne manglede uddannelse og adgang til viden og indflydelse? Det har vi jo i så høj grad i dag, idet mindste i teorien.
Men en ting er at have adgang til viden og indflydelse – en anden ting er, om man kan overskue de utallige muligheder og træffe de rette valg. Her kommer folkeoplysningen til sin ret, idet folkeoplysningen skaber de rammer, der er nødvendige for, at borgerne kan orientere sig i en stadig mere kompleks verden, ved at give borgerne en mulighed for til stadighed at kunne udvikle sig og afprøve sine egne potentialer.

Folkeoplysning er kort sagt både et syn på læring, en metode til til at oplyse, engagere og bevidstgøre borgerne – en værdi, en tilrettelæggelsesform og meget, meget mere.

Folkeoplysningen er åben for alle, er baseret på frisind og sigter på at udvikle tolerance og sammenhængskraft på tværs af de skel, der ellers eksisterer i et samfund. Folkeoplysning er socialiserende og integrerende. Folkeoplysningen beskæftiger sig med emner, der er væsentlige både for den enkelte og for samfundet. Drivkraften er lysten til at blive klogere på sig selv og på verdenen sammen med andre – folkeoplysningen giver både tid og rum til fordybelse i en tid med en til stadighed hurtigere og mere overfladisk nyhedsstrøm.

Grundstenen i enhver folkeoplysende aktivitet er deltagerindflydelse, medansvar og aktiv deltagelse – folkeoplysningen er dermed en direkte og indirekte faktor i udviklingen af den demokratiske kultur ved at motivere deltagerne til aktivt medborgerskab – eller sagt med andre ord – er en grundlæggende forudsætning for at det danske demokrati, med sine grundlovssikrede frihedsrettigheder – kan blive ved med at udvikle sig. At det højt besugne danske folkestyre ikke forstener i egen selvgladhed.

Folkestyret kan ikke leve – det dør – uden en levende og modig opposition. Der er brug for kanaler og sluser, hvor de, der endnu har modet og kvindehjertet til at turde, kan ytre sig imod sindelags-kontrollanter og det omsiggribende smagsdommeri.

Også hèr spiller de ikke-kommercielle lokale medier en ikke uvæsentlig rolle.

Det er nok værd lige at tænke over her op til den 5. juni, hvor Danmarks Riges Grundlov igen bliver festligholdt rundt omkring i det ganske land.

Det er på tide at Oplyse Demokratiet – (www.dfs.dk)

- - -

Radionyt.com har fire faste klumme-skribenter:

Thorkild Ellerbæk:
- Født 1947. Lektor i radiojournalistik på Danmarks Journalisthøjskole. Ekstern lektor på Institut for Medievidenskab, Århus Universitet.
- Har bl.a. skrevet 'Radiobogen' - en grundbog i radiojournalistik og er chefredaktør på http://www.djh.dk/nyhederne

Jesper Sehested Lund:
- 1995-2003: Adm. direktør for SBS i Danmark. Stod bl.a. i spidsen for lanceringen af TvDanmark 1 og 2 (i dag Kanal 4 og 5), adm. direktør for Nordisk Radio Reklame A/S (The Voice og Radio 2)
- 2003-2007: Arbejdende bestyrelsesformand for Talpa Radio Danmark (Radio 100FM + Radio 100 Soft) og Det Danske Radiobureau.
- Driver i dag eget forlag i JSL PUBLICATIONS, som udgiver livsstilsmagasinet VI MED HUND. Er derudover bestyrelsesformand for FastTV A/S, som leverer TV via højhastighedsbredbånd

Gitte Thomsen
- Siden januar 1999 sekretariatsleder for Sammenslutningen af Lokale Radio- og TV-stationer, SLRTV. Fra 2005 også for Sammenslutningen Af Medier i Lokalsamfundet, SAML.
- Uddannet erhvervsproglig bachelor i engelsk og tysk, Aalborg Universitetscenter 1997. Fortid som befaren matros i den danske handelsflåde, samt rejsesekretær i Sømændenes Forbund.
- Pt. næstformand i Danmarks Kommunistiske Parti, DKP.

Ole Søndergaard:
- Cand. jur. og HD(R). Direktør for Radio ABC gruppen med Radio ABC, Radio Alfa og Solo FM i Randers (dækker Kronjylland/Djursland), Radio Skive, Radio Alfa Skive samt Radio Mojn og Mix FM i Sønderjylland. Desuden ugeaviserne 'Din Avis' i Randers og 'Gudenå Bladet' i Langå.
- Direktør for Radio ABC i 1999. Forud bankkarriere i Jyske Bank, bl.a. udstationeret 3½ år i Jyske Bank, Spanien.
- Var med i opstartsfasen i 1988 til den radiostation, som han i dag er direktør for. Han er ligeledes medejer af og sidder i bestyrelsen for moderselskabet, Radio ABC Holding.
- Næstformand i Randers Regnskovs Ejendomsfond og bestyrelsesmedlem i 'Radioerne – Publicistiske radio- og tv-stationer'.


Funktioner
Din kommentar
Printervenlig version




  · Ingen ledige job netop nu



  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002
  · 2001



  · Nye tilbud for døve
  · TV 2 får ny formand
  · TV 2 med stort overskud
  · 'Badehotellet' får endnu en sæson
  · DR fejrer kronprins Frederiks 50 års dag
  · Nyt boligprogram på TV 2 Fri
  · Regeringen og DF vil skære DR med 20 procent og afskaffe licensen
  · Palle Kjærulff-Schmidt er død
  · Ny sæson af 'Hjem til gården' på TV 2
  · Felix Smith vært på nyt TV 2-haveprogram



  · -