Radionyt.comRadionyt.com
Radionyt.com

RSS


banner
banner banner
banner banner
banner banner
banner

banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner

 


SBS bebuder sagsanlæg mod staten, hvis 100FM får FM5 vest-kanal
Torsdag 4. maj 2006
Af Stig Hartvig Nielsen
 
Kulturminister Brian Mikkelsen har besluttet, at den (næsten) landsdækkende femte FM-kanal (FM5), skal kunne splittes op i en vest-del (bestående af Fyn og Jylland og dermed skræddersyet til Radio 100FM) og en øst-del (bestående af Sjælland). Berlingske Tidende kalder i dag planen for en "ren foræring til Radio 100FM" og den har mødt massiv modstand fra brancheorganisationer, fra TV 2, fra Dansk Journalistforbund og endog Radio- og Tv Nævnet. SBS Radio truer med et sagsanlæg - men det tager kulturministeren med sindsro. Han siger til Berlingske, at "kammeradvokaten har garanteret for den her model". SBS peger på, at kammeradvokaten også havde sikret det juridiske grundlag med TV 2-salget. Og det endte med en EU-retssag.
På Radio Days 06 udtrykte Dansk Folkepartis mediepolitiske ordfører Louise Frevert skepsis overfor opdelingen af FM5 i to dele. "Det ligner noget fiksfakseri og fistlen omkring i hjørnerne", sagde Frevert, og mere end antydede at en sådan opdeling tydede på "noget forudbestemt".

De Radikale er også imod en opsplitning: "Jeg synes, at det virker helt grotesk at splitte kanalen på den måde. Vi risikerer at genetablere DRs monopol ved at skabe to regionale radioer. De seneste rekordlyttertal fra DR viser jo med al tydelighed, at det er på tide at gøre noget ved situationen. Hvis den samlede pris for de to regionale radioer er højere end den landsdækkende, så får man regionalradioerne. Jeg forstår ikke, hvordan Brian Mikkelsen tør tage chancen", siger Simon Emil Ammitzbøll, medieordfører for Det Radikale Venstre til Berlingske Tidende i dag.

I den høring der blev gennemført forud for udsendelse af bekendtgørelse om udbud af FM5, skorter det heller ikke på advarsler mod det særprægede tiltag med en opdeling af FM5 nettet i en vest- og østdel. Kun Berlingske Officin og ITEK udtrykker i deres høringssvar tilfredshed med opdelingen af FM5.

TV 2 peger i sit høringssvar på, at en sådan opdeling vil indebære en forskelsbehandling og skævvridning mellem de potentielle bydere.

Dansk Journalistforbund påpeger, at "det kan virke uhensigtsmæssigt, at opdele kanalen i en øst- og en vestkanal, hvor det landsdækkende forsvinder i tilfælde af, at kanalerne tilfalder to forskellige bydere".

Brancheorganisationen 'RADIOERNE' skriver, at opdelingen er "højst bemærkelsesværdigt" og et "udtryk for en usammenhængende mediepolitik".

Brancheorganisationen KOMM vender sig også imod en opdeling og kalder det "meget uhensigtsmæssigt" - fordi en sådan opdeling vil ramme reklamesalget hårdt i de i forvejen berørte stationers markedsunderlag. KOMM vil meget hellere have en landsdækkende kanal, der kan virke som lokomotiv for den samlede kommercielle radiobranche.

SBS Radio er meget klar i mælet i sit høringssvar. Hovedproblemet er iflg SBS, at der vil ske en retsstridig favorisering af Talpa Radio (Radio 100FM) - som både er urimelig over for andre aktører, der kunne være interesseret i FM5 og derudover i strid med EU's statsstøtteregler. SBS kalder det "uforståeligt og bekymrende", at der vælges en fremgangsmåde, der åbenlyst fremmer én bestemt aktørs interesse.

Endog ministerens eget Radio- og TV Nævnet advarer mod en opdeling. Nævnet vurderer, at en opdeling "kan være diskriminerende i forhold til deltagerne i auktionen i 2003, da disse muligvis ville have vurderet værdien af den sjette radiokanal højere, hvis de havde haft kendskab til de ændrede betingelser ved den ny auktion over den femte radiokanal".

Men de mange advarsler har ikke gjort indtryk på kulturministeren. Den nye salgsmodel skal sikre flest mulige bydere på auktionen, siger han i dag til Berlingske Tidende . "Kanalen bliver udbudt på den måde, fordi vi skal være sikre på at få en landsdækkende konkurrent til DR. Der er flere, der får mulighed for at byde rent indholdsmæssigt og kvalitetsmæssigt. Og det er hele formålet med den her øvelse - at sikre noget mere frihed og demokrati i æteren. Sådan at vi kan få nogle flere radiokanaler at vælge imellem".

SBS bebudede sagsanlæg gør heller ikke indtryk på Brian Mikkelsen: "Det tager jeg fuldstændig stille og roligt. Kammeradvokaten har garanteret for den her model. Og vi laver ikke noget, som ikke er juridisk i orden", siger ministeren til Berlingske.

- - -

Alle høringssvar kan downloades her: http://www.kum.dk/sw38951.asp

Bekendtgørelsen om udbud af FM5 kan downloades her: http://www.kum.dk/graphics/kum/downloads/Pressemeddelelser/Den%20femte%20radiokanal/bekendtgorelse.pdf


Funktioner
Din kommentar
Printervenlig version




  · Ingen ledige job netop nu



  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002
  · 2001



  · Nye tilbud for døve
  · TV 2 får ny formand
  · TV 2 med stort overskud
  · 'Badehotellet' får endnu en sæson
  · DR fejrer kronprins Frederiks 50 års dag
  · Nyt boligprogram på TV 2 Fri
  · Regeringen og DF vil skære DR med 20 procent og afskaffe licensen
  · Palle Kjærulff-Schmidt er død
  · Ny sæson af 'Hjem til gården' på TV 2
  · Felix Smith vært på nyt TV 2-haveprogram



  · -