Radionyt.comRadionyt.com
Radionyt.com

RSS


banner
banner banner
banner banner
banner banner
banner

banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner

 


Otto Reedtz-Thott fik hæderspris
Mandag 29. september 2008
Af Stig Hartvig Nielsen
 
Radio Days' Hæderspris 2008 blev uddelt lørdag på Radio Days i DR Byen - og gik til baron Otto Reedtz-Thott, der for 25 år siden var en af initiativtagerne til The Voice, og som dermed skabte grundlaget for det, der er kommerciel radio i dag.
Radiodays' Hæderspris 2008 blev lørdag eftermiddag uddelt af sidste års modtager, daværende radiodirektør for DR Leif Lønsmann. Det er arrangørerne af Radio Days (DR, TV 2 Radio, Radio 100FM, SBS Radio, Radionet og organisationen Radioerne) der indstiller og vælger modtageren af hædersprisen.

Leif Lønsmann moviterede valget af Otto Reedtz-Thott på følgende måde:

"Danmarks Radios grundlægger hed Emil og var kammersanger. Det ved enhver radionørd. Emil Holm var en pioner, men han grundlagde også et monopol, der i mere end 60 år hårdhændet styrede og dikterede al radio i dette land. Da en ny generation af radiopionerer i 1960’erne forsøgte at trodse monopolet fra et skib på Øresund blev den straks lukket!

20 år senere bankede en ny generation på radiodøren. Det var en tung dør. Først efter MANGE års udredninger, forsøgsordninger og evalueringer turde 80’ernes lovgivere forsigtigt åbne æteren på klem for de såkaldte idébaserede nærradioer. Privat kommerciel radio - reklameradio - var fortsat bandlyst.

For at få adgang til de nye frekvenser, der måtte sende med hele 30 Watt, større end en karré, mindre end en kommune, som det hed, så skulle man igennem en sindrig kommunal ansøgningsproces hvor man omhyggeligt skulle redegøre for sine almennyttige hensigter. Bare at have lyst til at lave radio var ikke nok! Og slet ikke hvis forbilledet var udenlandsk eller navnet Voice.

En af de ansøgninger, der landede på Københavns Kommunes bord kom derfor fra en forening med navnet 'Foreningen til eksperimentel kommunikation'. Det lød jo tilpas ufarligt. Foretagendet fik da også en sendetilladelse. Men da det den 8.juni 1984 kl. 12 sprang ud som en fuldfed radiostation under navnet The Voice - og næsten lød som reklameradio - inddrog myndighederne snart efter sendetilladelsen. Uha-uha...

Efter tre-fire års kreativ kispus med kommunen blev loven endelig ændret og Stemmen - the Voice - kunne legaliseres.

Manden bag var ikke kammersanger eller skibspirat. Han var baron. Otto Reedtz-Thott. Radiobaronen, som alle efterhånden kendte ham som.

Igennem stædighed, frækhed og lovbrud (civil courage) skabte Otto Reedtz-Thott grundlaget for det der er kommerciel radio i dag. Havde det ikke været for ham havde halvdelen af Radio Days’ arrangører og deltagere ikke været her. Kun DR og græsrødderne.

Med stædighed - og publikums-tæft - har Baronen ændret mediebilledet i Danmark. Voice var i mange år temmelig alene i dette pionerarbejde - og der har i hvert fald ikke været hjælp at hente hos kulturministre eller andre politikere. Dansk radio - som vi kender det - er ikke skabt af visionære politikeres love, men af pirater og lovbryderes omgåelse af den mediepolitiske kyskhed.

Baronen var med til at gøre lovgivningen betydelig bredere end den egentlig var tænkt. Med sin utålmodighed har stationen igen og igen presset på for ændringer. Og med sin totale foragt for de urimelige og hæmmende regler har stationen praktiseret en underholdende form for civil ulydighed og civil courage - altid med humor og charme.

Man kan måske ikke beskylde Voice for programmæssig originalitet, konceptet var jo kendt - men tilladt! - i resten af den civiliserede verden. Men der lå en forretningsmæssig frækhed og originalitet i omsætningen af den amerikanske radioidé til den danske jomfrunalisme. Med skægge tvetydigheder, bevidste misforståelser og bøjning af bestemmelserne introducerede the Voice et professionelt radiokoncept og reklamesprog inden det overhovedet var tilladt.

Det var dristigt. Både politisk og økonomisk. Men det banede vejen for den radiobranche der er samlet her i dag.

Og derfor er det en fornøjelse at kunne give Radiobranchens hæderspris til baron Otto-Reedtz-Thott, her i 25 året for det monopolbrud, han og de andre pionerer i The Voice virkeliggjorde."


Funktioner
Din kommentar
Printervenlig version




  · Ingen ledige job netop nu



  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002
  · 2001



  · Nye tilbud for døve
  · TV 2 får ny formand
  · TV 2 med stort overskud
  · 'Badehotellet' får endnu en sæson
  · DR fejrer kronprins Frederiks 50 års dag
  · Nyt boligprogram på TV 2 Fri
  · Regeringen og DF vil skære DR med 20 procent og afskaffe licensen
  · Palle Kjærulff-Schmidt er død
  · Ny sæson af 'Hjem til gården' på TV 2
  · Felix Smith vært på nyt TV 2-haveprogram



  · -