Radionyt.comRadionyt.com
Radionyt.com

RSS


banner
banner banner
banner banner
banner banner
banner

banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner

 


Gramex tager faktisk ansvar for musikken
Torsdag 8. november 2007
Af -
 
KOMMENTAR: Kære Jesper Sehested Lund, tak for dit indlæg. Det er dejligt, at du tager opfordringen til debat op. Vi – danske radioer og danske rettighedshavere – er jo enige om, at vi skal skabe det bedste musiklandskab for vores fælles kunder, som er de danske musikelskere. Spørgsmålet, vi sammen skal svare på, er naturligvis, hvordan?
Lad mig starte med at fremhæve to ting: For det første har vi en daglig kontakt med mange radiostationer og en frugtbar dialog, hvor vi hele tiden forsøger at blive klogere, så vi sammen kan lave de bedst mulige aftaler om prisen for dansk musik i radioen. For det andet anerkender vi fuldt ud, at de landsdækkende kommercielle radiostationer nøje må tage bestik af, hvilken musik flest mulige lyttere ønsker at høre, for derved at sikre det mest stabile lytterpotentiale.

Vi synes dog, at det er afgørende, at vi af og til debatterer, hvorvidt disse betingelser skaber den nødvendige ramme for et differentieret radioudbud.

Vi er enige i mangt og meget

Der er flere ting, der forener danske rettighedshavere og danske radiostationer end der adskiller os. Begge parter ønsker at sikre, at vores kunder får let adgang til musik. Vi arbejder begge for musikken og synes, at der er vigtigt, at lytterne får mulighed for at lytte til mest muligt musik og får størst mulig glæde af den. Vi anerkender begge, at det skal være muligt at lytte til forskellig musik og udvide sin musikalske horisont. Vi synes begge, at de danske politikere skal skabe gode rammer for et differentieret medielandskab i Danmark. Vi er begge enige om, at kunstnere og pladeselskaber skal have betaling for deres musik. Og da radiostationerne køber en vare (musikken) af os og sælger den videre, er vi selvsagt af og til uenige om, hvad prisen på et stykke musik skal være.

Enighed om rimelig betaling

Du skriver, at minimumsbetalingen for radiostationerne er hæmmende for konkurrencen og skader diversiteten på radiomarkedet. Det forholder sig faktisk således, at Gramex som udgangspunkt ikke har minimumsbetalinger. Gramex’ to eneste aftaler med kommercielle landsdækkende radiostationer om minimumsbetaling er indført for at sikre rettighedshaverne en rimelig betaling i de pågældende stationers indkøringsperiode. Det synes vi, er en optimal løsning for både radiostationerne og for rettighedshaverne, og det samme udtrykte du, Jesper, da vi sammen forhandlede vores aftale på plads for netop Radio 100FM. Så det lykkes os jo også fra tid til anden at blive enige om, hvad en rimelig pris for musikken er.

I din klumme skriver du også, at de høje rettighedsbetalinger til Gramex er en medvirkende årsag til, at de ledige frekvensressourcer ikke bliver optaget af nye spændende radiotiltag. Jeg er fristet til at svare, at dit synspunkt må skyldes, at du ikke kender til priserne på dette område. For etablerer man en radiokanal på en ledig frekvens, skal man betale efter taksten for lokalradioer, der er det laveste vederlag overhovedet muligt. Lad mig lige for en sikkerhedsskyld afslutte med at minde om, at det koster det samme at spille ny dansk musik som det gør at spille hits fra 80’erne. Al beskyttet musik koster det samme.

Så kære Jesper Sehested Lund, vi er enige om at skabe størst mulig tilfredshed hos vores kunder, som er danske radiolyttere og musikelskere. Vi er også enige om, at det danske radiolandskab skal være så vidtfavnende som muligt. Det kræver en kultur- og mediepolitisk stillingtagen og en god lovgivning. Her kan hverken du eller jeg gøre andet end på bedst mulig måde at synliggøre de mekanismer, der ligger til grund for vores område. På den måde kan vi være med til at give vores politikere det bedst mulige grundlag for at lave en god lovgivning for radioerne. Vi synes fx, at vores politikere skal vide, at landsdækkende kommercielle radiostationer i dag ikke spiller ny dansk musik. Det er en entydig tendens, som er afgørende at kende til, når vores politikere fremover skal vurdere, hvordan radiomarkedet skal udvikle sig i forhold til formidling af den danske musik. Måske skal vi anerkende, at de kommercielle landsdækkende stationer ikke formidler ny dansk musik, og derimod kræve at lokalradioerne og DR og TV 2 gør det.

Vi vil meget gerne have en dialog med jer om, hvordan vi sammen bidrager bedst muligt til at skabe et differentieret radiomarked. Derfor har vi også lige inviteret Radio100FM og TV 2 Radio til et møde, hvor vi kan drøfte disse ting.

Sammen kan vi nemlig tage mere ansvar for dansk musik, end vi kan hver for sig!

Med venlig hilsen
Direktør Bjørn Juell-Sundbye


Funktioner
Din kommentar
Printervenlig version




  · Ingen ledige job netop nu



  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002
  · 2001



  · Nye tilbud for døve
  · TV 2 får ny formand
  · TV 2 med stort overskud
  · 'Badehotellet' får endnu en sæson
  · DR fejrer kronprins Frederiks 50 års dag
  · Nyt boligprogram på TV 2 Fri
  · Regeringen og DF vil skære DR med 20 procent og afskaffe licensen
  · Palle Kjærulff-Schmidt er død
  · Ny sæson af 'Hjem til gården' på TV 2
  · Felix Smith vært på nyt TV 2-haveprogram



  · -