Radionyt.comRadionyt.com
Radionyt.com

RSS


banner
banner banner
banner banner
banner banner
banner

banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner

 


I dag starter Danmarks nye 4. lands-dækkende FM kanal: "P2 Musik & Kultur"
Lørdag 1. september 2001
Af Stig Hartvig Nielsen
 
Frekvenserne til den 4. landsdækkende FM kanal blev fundet ved den store, tre måneder lange frekvensplanlægningskonference i Geneve i 1984 og frekven-serne kunne tages i brug 1. juli 1987. Men den nye landsdækkende kanal kom til at stå gabende tom i 14 år. Først nu taget det attraktive sendernet i brug. DR åbner i dag officielt den nye radiokanal: "P2 Musik & Kultur". Det er en historisk dag for DR, der for første gang siden 1963 kan åbne en ny lands-dækkende FM kanal.
Men DR fik ikke selv lov til at bestemme programindholdet. Det blev detaljeret dikteret af et politisk flertal i Folketinget.. Den nye radiokanal, bliver derfor "en nuanceret public service kanal med klassisk musik – suppleret med præsentation af rytmisk musik, jazz og dansk musik – kulturprogrammer, samfunds- og debatprogrammer". Det er naturligvis noget miskmask, men DR leverer fra i dag varen.

Og benytter samtidigt lejligheden til at møblere om på de øvrige kanaler. P1 og P4 er de store vindere. P1 fordi den får en langt mere klar profil som "oplevelseskanalen" med fokus på nyheds-, samfunds- og debat stoffet – bl.a. og ikke mindst med en ny, meget stærk nyhedsorienteret morgenflade - og P4, fordi den brede folkelige kanal nu langt om længe kan sende om aftenen.

Nok er den nye kanal – P2 Musik og Kultur – en specielt sammensat kanal, men DR har formået at lave en velgennemtænkt programflade, der både lever op til de politiske krav til kanalen og samtidigt giver lytterne et reelt supplement til de tre gamle DR kanaler. Et supplement, der er præget af store blokke og horisontal programlægning, der gør det – efter omstændighederne – nemt at finde rundt i den nye kanals programtilbud.

Stort set enhver programændring i DR medfører reaktioner fra utilfredse lyttere. Når DR så oven i købet byder på en helt ny landsdækkende radiokanal, nedlægger kendte udsendelser som ’Hotel Evergreen’, ’Hej P3’, ’Spørg Bare’, ’Pop Shop’, og ’P3 Listen’ og møblerer rundt på et sted mellem 70 og 80 programmer i sendefladen, vil det utvivlsomt give uro, og radiodirektør Leif Lønsmann er forberedt på klager. "Vi venter ikke positive anmeldelser. 75 års radioerfaring viser, at folk ikke blot vil føle sig taget på licens-pengepungen - men også værre steder, når vi ændrer deres vaner", siger Lønsmann med et smil til De Fire Stiftstidender

De mest højlydte protester indtil nu kommer fra tilhængere af P3-programmet FolkNu!, der nedlægges. De andre genre-programmer på P3 ryger også en tur. Ud af ghettoen – siger DR, der fremover vil blande musikken i stedet for at placere den i faglige specialprogrammer for de enkelte genrer. Kun de kommende uger vil vise om DR formår dette – eller om folkemusikken, verdensmusikken, rock-musikken bliver decimeret og det hele ender i pop.

Der var ikke så mange penge at gøre godt med. Selv om DR nu fra i dag leverer én radiokanal mere end tidligere skal det gøres for de samme økonomiske midler. Berlingske Tidendes mavesure radioanmelder, Rolf Bagger, siger det på denne måde: "Alt i alt kan man derfor slå fast, at aldrig tidligere har Danmarks Radios ressourcer været smurt så tyndt ud på så stor en sendeflade. Det ligner ærlig talt herreskrædderi uden brug af stof og tråd". P2 Musik & Kultur koster 50 mio. kr., som findes andre steder i DR.

Der kommer mange genudsendelser i DR Radio. Det vil uden tvivl være til irritation for mange – flittige – radiolyttere. Men generelt er der system og logik i planerne. F.eks. er hele aftensendetiden på P1 genudsendelser af de programmer, der blev sendt i dagtimerne mens mange var på arbejde og ikke havde lejlighed til at lytte. Lyttertallene til radio om aftenen er desuden altid yderst beskedne. Så en sådan disposition er der meget fornuft i.

Bemærkelsesværdigt er det også at DR begynder at genudsende programmer på kryds af kanalerne. Kronsj fra P3 genudsendes på P1. Kulturnyt fra P2 genudsendes på P1. Radium fra P2 genudsendes i natradioen på P3/P4. For blot at nævne nogle eksempler. Mange lyttere vil på den måde stifte bekendtskab med nye programmer.

Den 4. landsdækkende radiokanal er foreløbigt tildelt DR i de næste otte år.

Læs mere her: http://www.dr.dk/radiokanaler


Funktioner
Din kommentar
Printervenlig version
  · Ingen ledige job netop nu  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002
  · 2001  · Nye tilbud for døve
  · TV 2 får ny formand
  · TV 2 med stort overskud
  · 'Badehotellet' får endnu en sæson
  · DR fejrer kronprins Frederiks 50 års dag
  · Nyt boligprogram på TV 2 Fri
  · Regeringen og DF vil skære DR med 20 procent og afskaffe licensen
  · Palle Kjærulff-Schmidt er død
  · Ny sæson af 'Hjem til gården' på TV 2
  · Felix Smith vært på nyt TV 2-haveprogram  · -