Radionyt.comRadionyt.com
Radionyt.com

RSS


banner
banner banner
banner banner
banner banner
banner

banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner

 


NRJ ser positivt på ny radioaftale - vigtigt at få lavere KODA-Gramex vederlag
Tirsdag 16. juni 2009
Af Stig Hartvig Nielsen
 
Radio Energy (NRJ) ser positivt på den nye radioaftale, men mener det kræver en grundig gennemgang af de musikvederlag, der betales til KODA og Gramex. De høje vederlag er den eneste grund til at NRJ ikke sender flere steder i Danmark end tilfældet er. Og så er er Danmark - ud af de 13 lande NRJ sender i - det sværeste i spørgsmålet omkring musikvederlag. Det siger adm. direktør for NRJ, Stefan Honoré.
"En replanlægning af FM båndet ses ikke som den vigtigste faktor for at få gang i radioudviklingen i Danmark. Den helt store bremse er derimod de høje vederlag de danske radiostationer skal afregne til KODA og Gramex," siger Stefan Honoré, adm. direktør for Radio Energy (NRJ), der er den danske afdeling af Europas største radionetværk med radiostationer i 13 lande.

Tidligere har direktør for SBS Radio, Frederik Meyer udtalt at deres vederlag til KODA og Gramex sidste år udgjorde 40 pct. af omsætningen. Hos NRJ kan man derfor konstatetere at det tydeligvis er hele branchen der har et problem.

"Der er slet ingen tvivl om at vi gerne vil betale musikerne for brug af musikken vi spiller, men det er indlysende at forretningsgrundlaget er meget svært når man skal aflevere så høj en andel af sine indtægter," udtaler Stefan Honoré og fortsætter: "Et af de helt essentielle problemer er, at man skal afregne for et potentielt dækningsområde. Man får altså lov til at betale for de lyttere der menes, at ha' mulighed for at lytte til en, og ikke de lyttere der rent faktisk lytter til din radiostation. Det svarer til at gå forbi en bagerbutik og skulle betale for alle rundstykker, rugbrød og wienerbrød fordi man har haft mulighed for at handle i butikken".

Stefan Honoré foreslår i stedet en model, hvor man betaler for de faktiske lyttere radiostationen har.

"Lyttertal måles konstant af Gallup, og det vil derfor være meget enkelt at finde ud af hvor mange der har lyttet, og som man herefter betaler for. Det vil være rimeligt at man betaler for disse, men ikke for flere. Antallet af lyttere afgør almindeligvis radiostationens omsætning, ikke dækningsområdet."

NRJ påpeger at KODA- og Gramex-vederlagene for NRJ har været den eneste udviklingshindring.

"Vores ønske om at kunne udvikle vores sendeområde i Danmark er til stede. Havde vi skulle betale for de lyttere vi opnåede i nye dækningsområder havde vi sendt til større dele af Danmark i dag. Det tager ofte noget tid før man får opbygget et rimeligt antal lyttere i et nyt sendeområde. Når man så ved at man fra måned 1 vil tabe et sekscifret beløb, er udvidelser svære at retfærdiggøre. Af de 13 lande vi sender i, er Danmark det sværeste. Sådan behøvede det ikke at være," fortæller Stefan Honore. "Danmark kunne blomstre med nye radiostationer, og med en mere retfærdig konkurrence til DR med et enkelt indgreb i vederlagsmodellen. Det håber jeg for alle de danske radiostationer at regeringen vil gøre i efteråret," slutter Stefan Honore.


Funktioner
Din kommentar
Printervenlig version




  · Ingen ledige job netop nu



  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002
  · 2001



  · Nye tilbud for døve
  · TV 2 får ny formand
  · TV 2 med stort overskud
  · 'Badehotellet' får endnu en sæson
  · DR fejrer kronprins Frederiks 50 års dag
  · Nyt boligprogram på TV 2 Fri
  · Regeringen og DF vil skære DR med 20 procent og afskaffe licensen
  · Palle Kjærulff-Schmidt er død
  · Ny sæson af 'Hjem til gården' på TV 2
  · Felix Smith vært på nyt TV 2-haveprogram



  · -