Radionyt.comRadionyt.com
Radionyt.com

RSS


banner
banner banner
banner banner
banner banner
banner

banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner

 


Frankrig: Nej tak til DAB
Tirsdag 16. august 2005
Af Stig Hartvig Nielsen
 
Frankrigs fire største radioselskaber - public service stationen Radio France og de tre kommercielle network NRJ, RTL og Lagardère - har i fællesskab afvist DAB, fordi DAB er både forældet, ineffektivt og for dyrt. De fire selskaber, der tilsammen har over 70 pct. af al radiolytning i Frankrig, peger på den gammeldags MP2 kodning, der kræver en høj bitrate for at levere god lyd, som hovedproblemet. Til sammenligning er Digital Radio Mondiale (DRM) 10 gange så effektiv som DAB.
De franske radioselskaber siger, at det er på tide at komme videre i forhold til DAB, og peger på håndholdt Digital Video Broadcasting (DVB-H) og DRM som de to digitale sende-teknologier, der er mest relevante.

DVB-H beskrives på digitalradiotech.co.uk som værende mere end 6 gange så effektivt som DAB - en typisk radiokanal i god kvalitet fylder på DVB-H kun 39 kHz, mens en tilsvarende radiokanal på DAB skal bruge 250 kHz. DRM er endnu mere effektivt. En DRM kanal fylder kun 25 kHz og er dermed 10 gange så effektiv - pladsmæssigt - som DAB.

Kigger man på udgifterne på sende-siden, er forskellen mellem f.eks. DAB og DVB-H endnu mere slående. Det vil være 13 gange billigere for radiostationer at sende i DVB-H end i DAB.

Frankrig er ikke det eneste sted, hvor DAB er blevet afvist. Tidligere har Finland og Berlin opgivet DAB-teknologien. Indtil nu har DAB kun opnået en nævneværdig udbredelse i to lande - nemlig Storbritannien-Nordirland og Danmark.


Funktioner
Din kommentar
Printervenlig version




  · Ingen ledige job netop nu



  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002
  · 2001



  · Nye tilbud for døve
  · TV 2 får ny formand
  · TV 2 med stort overskud
  · 'Badehotellet' får endnu en sæson
  · DR fejrer kronprins Frederiks 50 års dag
  · Nyt boligprogram på TV 2 Fri
  · Regeringen og DF vil skære DR med 20 procent og afskaffe licensen
  · Palle Kjærulff-Schmidt er død
  · Ny sæson af 'Hjem til gården' på TV 2
  · Felix Smith vært på nyt TV 2-haveprogram



  · -