Radionyt.comRadionyt.com
Radionyt.com

RSS


banner
banner banner
banner banner
banner banner
banner

banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner

 


Kulturministeriet og Telestyrelsen i uformel dialog om øgning af sendestyrke
Onsdag 5. februar 2003
Af Stig Hartvig Nielsen
 
Iflg. medieforliget mellem regeringen og Dansk Folkeparti fra juni 2003 skulle der "skabes de bedst mulige betingelser for en robust, privat kommerciel mediesektor" og der skulle gives adgang til at øge sendestyrken for enkelte, konkrete lokalradioer. Radionyt.com kunne den 30. januar fortælle, at Kulturministeriet fortsat ikke har svaret på et næsten fire måneder gammelt brev fra IT & Telestyrelsen fra 9. oktober, hvor styrelsen stiller en række spørgsmål til Kulturministeriet. På den baggrund konkluderede radionyt.com, at sagen om øgning af sendestyrke "tilsyneladende ligger helt og aldeles stille". Men det er iflg. kontorchef i Kulturministeriet Lars M. Banke ikke korrekt. Han kan ganske vist ikke sige, hvornår ministeriet formelt vil svare på brevet af 9. oktober - men oplyser, at der foregår en dialog mellem ministeriet og styrelsen om rammerne for undersøgelsesarbejdet om øgning af sendestyrken på lokalradioområdet.
Det var oprindeligt den 5. juli 2002 at Kulturministeriet i et brev til IT & Telestyrelsen - indenfor nærmere rammer - bad styrelsen om at undersøge mulighederne for en øgning af sendestyrken på lokalradioområdet.

I brevet fra kulturministeriet anføres, at de hidtil gældende regler for beskyttelse af landsdækkende radiokanaler (herunder P5 pg P6) skal opretholdes - inkl. eventuel mulighed for at øge dækning for P6 ved hjælp af SFN eller (N)SFN - og desuden skal nabolandsmodtagning fortsat beskyttes. Disse to forhold indebærer i realiteten en stærkt begrænset mulighed for IT & Telestyrelsens muligheder for at forbedre de lokale radiostationers sendeforhold, og er da også blevet stærkt kritiseret fra kredse i den kommercielle radiobranche.

Kulturministeriet skrev videre i brevet af 5. juli, at man fandt det bedst, hvis der blev sat en maximum grænse på 3 kW for de lokale stationer og at man først og fremmest skulle tage hensyn til den befolkningsmæssige dækning ved at prioritere kommuner efter folketal, og samtidigt prioritere kommercielle frem for ikke-kommercielle stationer. Også dette forhold blev mødt at voldsom kritik fra de kommercielle stationer - fordi mange kommercielle stationer er blevet henvist til at sende fra små, befolkningssvage oplandskommuner til større byer, idet mange større kommuner - f.eks. København, Frederiksberg, Odense og Århus - har været og er stærkt kritiske overfor kommercielle radioaktører.

Først den 9. oktober svarede IT & Telestyrelsen på ministeriets brev af 5. juli.

Styrelsen skrev, at det efter de af ministeriet opstillede forudsætninger, vil være nødvendigt at gennemregne samtlige udmeldte sendemuligheder med henblik på en individuel optimering af den enkelte sendemulighed. Styrelsen erkendte, at man ikke har erfaring med lokalradio-planlægning "baseret på individuelt udmeldte tekniske rammer" og vil derfor vanskeligt nu kunne give et kvalificieret skøn, over den tid, der skulle bruges til en så omfattende planlægning og nabolandskoordinering. Styrelen kommer dog med en meget foreløbigt skøn på mindst 1½ år for frekvensplanlægning og nabolandskoordination - eller mellem 2 og 2½ år for den samlede proces.

IT & Telestyrelsen foreslår derfor videre i deres brev af 9. oktober til Kulturministeriet, at der enten på ny fra ministeriets side overvejes muligheden for at pege på bestemte lokalradiostationer, der skal have øget sendestyrke - eller laver en stramning af de meddelte rammer for øgning af sendestyrken.

En stramning kunne iflg. Telestyrelsen eventuelt indebære en bagatelgrænse for effektøgning. En fordobling af sendestyrken fra 160 til 320 Watt vil i bedste fald kun give en rækkeviddeforøgelse på 15-20 pct. Styrelsen peger også på problemerne i koordination af og udnyttelse af sendemuligheder med komplicerede udstrålingsdiagrammer.

Fire måneder efter styrelsens brev har Kulturministeriet fortsat ikke sendt et svar til IT & Telestyrelsen, og af en aktindsigt hos IT & Telestyrelsen i sagen fremgår det at der tilsyneladende intet er sket i sagen fra den 10. oktober 2002 til den 23. januar 2003.

Radionyt.com har spurgt kontorchef i Kulturministeriet, Lars M. Banke, hvorfor ministeriet ikke har svaret. Banke oplyser, at ministeriet fortsat er i dialog med IT- og Telestyrelsen om rammerne for undersøgelsesarbejdet for så vidt angår øgning af sendestyrken på lokalradioområdet, men at det ikke er muligt på nuværende tidspunkt at sige, hvornår der kan foreligge et formelt svar på IT- og Telestyrelsens brev af 9. oktober 2002.

Banke afviser således at sagen skulle ligge stille, men da der ikke har foregået en formel dialog mellem ministeriet og styrelsen, må radionyt.com konkludere, at der er foregået et uformel dialog i sagen - uden notater eller referater, der er omfattet af lov om offentlighed i forvaltningen.


Funktioner
Din kommentar
Printervenlig version




  · Ingen ledige job netop nu



  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002
  · 2001



  · Nye tilbud for døve
  · TV 2 får ny formand
  · TV 2 med stort overskud
  · 'Badehotellet' får endnu en sæson
  · DR fejrer kronprins Frederiks 50 års dag
  · Nyt boligprogram på TV 2 Fri
  · Regeringen og DF vil skære DR med 20 procent og afskaffe licensen
  · Palle Kjærulff-Schmidt er død
  · Ny sæson af 'Hjem til gården' på TV 2
  · Felix Smith vært på nyt TV 2-haveprogram



  · -