Radionyt.comRadionyt.com
Radionyt.com

RSS


banner
banner banner
banner banner
banner banner
banner

banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner

 


DR favoriserede de borgerlige i valgkamp
Torsdag 7. april 2005
Af Karsten Jensen
 
Hvordan dækkede de landsdækkende danske radiostationer valgkampen op til folketingsvalget 8. februar 2005? Det spørgsmål forsøges besvaret i en ny mini-undersøgelse fra Center for Journalistik og Efteruddannelse (CFJE). Det viser sig bl.a., at der var en klar skillelinje mellem DR og de kommercielle stationers dækning af partierne idet DR favoriserede den borgerlige blok på rene antal omtaler.
Undersøgelsens grundlag er nyhedsudsendelser fra uge 5 i 2005 – fra mandag den 31. januar til og med fredag den 4. februar. Udsendelserne dækker morgenfladens 8-udsendelse, middagsudsendelsen kl. 12 samt den sene eftermiddagsudsendelse klokken 17, der af de fleste stationer betegnes som ’primetime-udsendelser’ hen over dagtimerne. Dermed er undersøgelsens grundlag rent omfangsmæssigt til at overse - hvorfor konklusionerne i undersøgelse kun skal tages som en form for pejling - mere end håndfaste beviser.

I undersøgelsen har Center for Journalistik og Efteruddannelse lyttet nærmere på
- Radioavisen (DR)
- P3 Nyhederne (DR)
- Sky Radio
- Berlingske Update (leverandør til The Voice, Radio 2, Pop FM og 24-7)
- Radionyhederne (leverandør til blandt andre Radio 100 FM, Radio Viborg, ANR i Aalborg og Radio 3 i Odense)

Sammenfattende viser den rene optælling af partiernes omtaler fordelt på de enkelte stationer, at der tilsyneladende er en relativ klar skillelinje mellem de to DR-stationer og de tre kommercielle stationers dækning af partierne i dansk politik, oplyser CFJE.

Men interessant nok med omvendt fortegn - i hvert fald i forhold til en del af debatten om specielt DRs dækning af politiske emner.

CFJE peger på, at det viser sig, at en eventuel forestilling om, at DR er befolket med ’røde lejesvende’ som vil fremme dækningen af oppositionen på bekostning af regeringen og støttepartier, ikke holder stik. Undersøgelsen viser faktisk, at DR-stationerne favoriserede den borgerlige blok på rene antal omtaler.

Omvendt må en eventuel forestilling om, at de kommercielle radiostationer er ’Foghs tro væbnere’, vige for en langt mere nuanceret udlægning på baggrund af denne undersøgelse. Faktisk er to ud af tre af de kommercielle stationer meget lige fordelte på antal omtaler af de to blokke, mens den tredje svinger ret markant ud til fordel for oppositionen – igen – hvis der udelukkende fokuseres på antal omtaler per parti.

Kigges der ind på det indhold, som radionyhederne beskæftigede sig med, nuanceres billedet endnu mere. Ved at vægte partiernes og kandidaternes roller som henholdsvis offensive eller defensive i forhold til de enkelte historier, viser der sig nye mønstre. F.eks. er Radioavisens behandling af regeringsblokken og oppositionen ikke helt så entydig, som den rene antalsmæssige fordeling viser. Mens et parti som Venstre indtager den defensive rolle dobbelt så ofte som den offensive rolle, så er Socialdemokraterne oftere offensive end defensive i Radioavisen.

Analysen viser i øvrigt, at de fem radiostationer tilsammen har været nærmest utroligt gode til at pejle sig ind på, hvordan vælgerne stiller sig rent politisk, meddeler Center for Journalistik og Efterudannelse. En optælling af antal indslag fordelt på de enkelte partier viser en næsten tro kopi af landsresultatet ved folketingsvalget. Radiostationerne har med andre ord – med enkelte undtagelser – formået at vise partierne den samme opmærksomhed som vælgerne har bestemt sig for i stemmelokalerne.

Endelig er det værd at hæfte sig ved, at det ligesom i de øvrige medier op til Folketingsvalget var de to ’præsident-kandidater’ Anders Fogh Rasmussen og Mogens Lykketoft, der løb med den største opmærksomhed. Bemærkelsesværdigt i den forbindelse er det dog, at begge de to top-kandidater kun én enkelt gang hver i løbet af undersøgelsen udtalte sig direkte til radio-mediet.

Hele rapporten kan ses her: http://www.cfje.dk/cfje/Kildebase.nsf/ID/KB01037319



Funktioner
Din kommentar
Printervenlig version




  · Ingen ledige job netop nu



  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002
  · 2001



  · Nye tilbud for døve
  · TV 2 får ny formand
  · TV 2 med stort overskud
  · 'Badehotellet' får endnu en sæson
  · DR fejrer kronprins Frederiks 50 års dag
  · Nyt boligprogram på TV 2 Fri
  · Regeringen og DF vil skære DR med 20 procent og afskaffe licensen
  · Palle Kjærulff-Schmidt er død
  · Ny sæson af 'Hjem til gården' på TV 2
  · Felix Smith vært på nyt TV 2-haveprogram



  · -