Radionyt.comRadionyt.com
Radionyt.com

RSS


banner
banner banner
banner banner
banner banner
banner

banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner

 


Norge: NRK satser entydigt på DAB - vil lukke FM-båndet i 2014
Onsdag 16. marts 2005
Af Stig Hartvig Nielsen
 
Mens der i mange lande tøves med en beslutning om at lukke de gamle analoge FM-sendere, er man hos NRK mere klar i mælet. Norges to landsdækkende kommercielle radiostationers 10 årige koncessioner udløber i 2014, og derfor vil det være oplagt samtidigt at lukke FM-båndet, siger radiochef for NRK Øyvind Vasaasen til radionyt.com. I 2014 vil NRKs landsdækkende FM-net have 50 år på bagen, og vil umuligt kunne holde yderligere 10 år. Hvis der fortsat skal sendes dobbelt - på både FM og DAB - i yderligere 10 år vil det koste NRK 1 milliard norske kr. (910 mio. danske kr.). Derfor er målsætningen hos NRK soleklar: FM skal lukkes i 2014!
NRK sender i dag 10 forskellige radiokanaler: De tre hovedkanaler er NRK P1, NRK P2 og NRK P3. Disse kanaler sendes landsdækkende på FM. Derudover sender NRK niche-kanalerne NRK Alltid Nyheter, NRK Alltid Klassisk og NRK mPetre på FM i 13 større byområder af Norge. NRK Stortinget sendes kun på FM i Oslo, Bergen og Trondheim. NRK Sámi Radio på en frekvens i Oslo og over NRK P2 i det nordlige Norge. Europakanalen er en blanding af NRK P1 og P2 og udsendes på lang- og mellembølge. NRKs nyeste kanal, NRK Alltid Folkemusikk sendes kun på DAB.

Bestyrelsen for NRK har besluttet at nichekanalerne - NRK Alltid Nyheter, NRK Alltid Klassisk, NRK mPetre og NRK Stortinget - skal lukke på FM på et tidspunkt mellem 1. juli 2006 og 1. juli 2007 - og derefter kun være tilgængelige på DAB. Øyvind Vasaasen siger til radionyt.com, at man satser på, at nichekanalerne lukkes på FM samtidigt over hele Norge og at det sker i november 2006.

I øjeblikket bor 70 pct. af den norske befolkning steder, hvor det landsdækkende DAB-multipleks (der udover NRKs kanaler, indeholder de tre landsdækkende kommercielle stationer P4, Radio 2 og Bokkanalen) kan modtages. Den 1. august 2006 skal denne andel op på 80 pct. Men ikke nok med det - den nuværende regionale multipleks, der kun dækker Oslofjord området (25-30 pct. af befolkningen) skal også udbygges, så der kommer regionale multiplekser over hele Norge - også dækkende 80 pct. af befolkningen.

Derefter holdes der en pause i udbygningen, oplyser Øyvind Vasaasen videre. I perioden fra 2007 til 2009 eller 2010 vender man blikket mod tv, der skal digitaliseres. Der er ikke kapacitet til samtidigt at fortsætte udbygningen af DAB i denne periode. Dermed er der først udsigt til at DAB dækningen kommer op på 100 pct. efter 2009.

Øyvind Vasaasen regner ikke med, at NRK skal sidde med al eller hovedparten af kapaciteten på DAB. I fremtiden forventer han, at NRK får en landsdækkende multipleks, som man selv kan råde over og at man får 50 pct. af kapaciteten på de regionale multiplekser. De resterende 50 pct. på de regionale multiplekser skal de private, lokale radiostationer så tilbydes. Derudover regner Vasaasen med, at der kommer en landsdækkende DAB multipleks udelukkende med kommercielle radiostationer.

NRK arbejder nu med at definere, hvilke nye kanaler man i fremtiden vil tilbyde lytterne på DAB. Der ligger i hvert fald tre muligheder i støbeskeen: En børnekanal, en jazz-kanal og en speciel-event kanal. Vasaasen regner med, at NRK er klar til at introducere nye kanaler på DAB i efteråret 2006.

Det norske FM sendernet består af godt 50 hovedstationer med hver mindst tre FM sendere, altså godt 150 sendere i alt. Dertil kommer over 1.800 områdedækkere. En stor del af disse omkring 2.000 sendere - og de tilhørende antenner - vil i 2014 have omkring 50 år på bagen, og skal enten renoveres eller udskiftes. NRK vurderer at det vil koste 1 milliard norske kroner at holde FM nettet kørende i yderligere 10 år. Så mange penge brænder man ikke ligefrem for at bruge på en dobbeltdækning af Norge, og derfor er målsætningen ikke til at misforstå: FM båndet skal lukkes i 2014.

Der er i øjeblikket solgt omkring 5.000 DAB modtagere i Norge, men lancering af DAB er i realiteten først indledt i december måned, og iflg. World DAB News er der først nu ved at komme DAB modtagere på hylderne i de norske butikker.


Funktioner
Din kommentar
Printervenlig version




  · Ingen ledige job netop nu



  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002
  · 2001



  · Nye tilbud for døve
  · TV 2 får ny formand
  · TV 2 med stort overskud
  · 'Badehotellet' får endnu en sæson
  · DR fejrer kronprins Frederiks 50 års dag
  · Nyt boligprogram på TV 2 Fri
  · Regeringen og DF vil skære DR med 20 procent og afskaffe licensen
  · Palle Kjærulff-Schmidt er død
  · Ny sæson af 'Hjem til gården' på TV 2
  · Felix Smith vært på nyt TV 2-haveprogram



  · -