Radionyt.comRadionyt.com
Radionyt.com

RSS


banner
banner banner
banner banner
banner banner
banner

banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner

 


Dansktop er altså også public service
Onsdag 22. april 2009
Af Stig Hartvig Nielsen
 
Dansktopmusik er også public service indhold. Det fastslår kulturministeren i et svar til Dansk Folkeparti, men siger samtidigt at DR selv må afgøre, om man sender dansktop på FM eller DAB. En af Danmarks førende danktop-eksperter Henrik Smith-Sivertsen mener, at det er et spørgsmål om, hvorvidt DR overholder sine public service-forpligtelser, når man har henvist dansktop-musikken til DAB.
DR er - ifølge public service kontrakten - forpligtet til at lægge vægt på sin rolle som en væsentlig formidler og producent af dansk musik. Dansk musik skal gives en central placering i DRs radiokanaler, og musikken skal stilles til rådighed på egnede platforme som web, mobil, podcasting osv.

Kulturminister Carina Christensen siger iflg. MediaWatch i et §20 svar til Dansk Folkepartis kulturordfører Karin Nødgaard, at det er hendes opfattelse , at DRs forpligtigelser dermed også omfatter dansktopmusik.

Ministeren gør det dog klart, at programlægningen på DRs kanaler henhører under DRs kompetence. Det er op til DR selv at bestemme, hvilke programmer DR vil sende og på hvilke kanaler – naturligvis under forudsætning af, at de i public service-kontrakten fastsatte forpligtelser er opfyldt.

Det fremgår ikke af public service kontrakten, hvilke radiokanaler DRs udsendelse af dansk musik skal ske på, herunder om udsendelsen skal ske på FM-radio eller på DAB.

Ministeren udtrykker også tilfredshed med at DR har etableret netkanalerne 'DR Spillemand' og 'DR Dansktop' – og at 'DR Dansktop' derudover udsendes på DAB fra oktober 2007.


Dansktop-ekspert er kritisk overfor DR

Det faktum, at DR har valgt at udfase dansktopmusik fra hovedkanalerne på FM overrasker ikke Henrik Smith-Sivertsen. Han har skrevet ph. d-afhandling om dansktoppen og er i øjeblikket ved at færdiggøre en ny bog om hele dansktop-scenen og kulturen omkring musikken. Han siger til dagbladet Information, at selv om dansktop har en enorm fanskare er der også en stor gruppe mennesker, der absolut ikke kan lide genren. Det er det samme med dansktop som fx heavy metal, mener Smith-Sivertsen. Men er det i orden at "gemme" disse genrer væk på DAB?

"Det er en nedskrevet strategi for DR at spille det, befolkningen gerne vil høre, men ifølge deres egne lytterundersøgelser er der for mange, der støder sig på dansktoppen, og derfor er den røget ud af sendefladen - det samme gælder heavy metal. Nogen kan simpelthen ikke holde det ud. Men derfor kunne man måske godt diskutere, om DR overholder sine public service-forpligtelser," siger Henrik Smith-Sivertsen til Information.

Henrik Smith-Iversen fortæller i øvrigt, at man i Danmark helt tilbage fra 1961 har diskuteret dansktop-musikkens kvalitet. Han forklarer, at den store modstand mod, hvad han kalder "den folkelige popkultur" er et meget dansk fænomen, der opstår sammen med Poul Henningsens definition af poppen som 'ukunst'.

"I Danmark kan vi godt lide at tale om kunsten som noget meget fint og særligt ophøjet, og den meget hårde opdeling mellem pop og finkultur er en dansk tradition. Det fine i kunsten har siden 60'erne været det grænsesøgende og eksperimenterende, og derfor faldt både rock og jazzmusikken langt nemmere ind i den gode smag."

Dansktoppen blev lagt for had ikke bare i kultureliten, men også blandt rockmusikere.

Alligevel har dansktop den dag i dag fortsat et solidt tag i danskerne - specielt befolkningen over 50. Ifølge Henrik Smith-Sivertsen findes der mange fordomme om disse fans - at de er småborgerlige og at de stemmer på Dansk Folkeparti. Det er kun delvist rigtigt. Smith-Sivertsen har undersøgt sagen nærmere og bl.a. fundet ud af, at der er et stort flertal af SF'ere til koncerter med dansktopnavnet Lis & Per.


DR ødelægger vækstlaget for dansktop

"Der kommer jo ikke en ny Kisser og Søren - eller Lis og Per, fordi vi aldrig får det hørt. Det er direkte udviklingshæmmende. Det er nærmest blevet en undergrundsmusikscene." Sådan siger Ole Hansen, redaktør af nyhedsportalen dansktopnyt.dk og studievært på Albertslund Nærradio til Information.

Ole Hansen føler at, DR er helt ligeglad med det publikum, der er over 40, og han er ikke i tvivl om, at DR groft forsømmer forpligtelserne over for public service-kravene.

"P4 er lavet til et publikum på plus 40, men alligevel jublede man højlydt, da en undersøgelse for nyligt viste, at kanalen havde fået flere lyttere blandt de unge. Der er jo ikke noget for dem over 50. Og vi har ikke en DAB-radio og sidder ikke ved computeren. Det er ikke public service for mig at se," fastslår Ole Hansen.


Nummer ét - men aldrig spillet i DR

Det jyske dansktopband Aldahl lå i efteråret sidste lå hele 15 uger i træk nummer ét på den officielle dansktophitliste med sangen 'En hel million'. Det er det maksimale antal uger man kan ligge som nummer ét. Det var anden gang, at Aldahl opnåede at ligge 15 uger på førstepladsen. Alligevel har duoen aldrig fundet vej til DRs playlister. Faktisk har public service stationen DR ikke spillet ét eneste nummer med Aldahl, konstaterer Information.


Dansktop behandlet nedværdigende i årevis

Det er ikke kun Aldahl, som DR svigter. En række kendte dansktopnavne - som fx Keld og Hilda, Lis og Per, Birthe Kjær og Ib Grønbech - har erklæret krig mod det arrogante musiksnobberi i DR, efter at DR helt har skubbet dansktoppen væk fra FM og over på DAB.

"Vi er blevet behandlet nedladende i årevis af dem, der tror, de har patent på at vide, hvad danskerne skal lytte til," udtalte en vred Keld Heick til Ekstra Bladet forleden og fortsatte: "DR og andre meningsdannere kan da ikke bare sige, at én musikgenre er bedre end en anden, men det er præcis det, de har gjort."



Funktioner
Din kommentar
Printervenlig version




  · Ingen ledige job netop nu



  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002
  · 2001



  · Nye tilbud for døve
  · TV 2 får ny formand
  · TV 2 med stort overskud
  · 'Badehotellet' får endnu en sæson
  · DR fejrer kronprins Frederiks 50 års dag
  · Nyt boligprogram på TV 2 Fri
  · Regeringen og DF vil skære DR med 20 procent og afskaffe licensen
  · Palle Kjærulff-Schmidt er død
  · Ny sæson af 'Hjem til gården' på TV 2
  · Felix Smith vært på nyt TV 2-haveprogram



  · -