Radionyt.comRadionyt.com
Radionyt.com

RSS


banner
banner banner
banner banner
banner banner
banner

banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner

 


Radio Klassisk - ny kanal fra Radio 100
Onsdag 28. september 2011
Af Stig Hartvig Nielsen
 
[Opdateret] Radio 100 lancerer 20. november en ny radiokanal - Radio Klassisk - der skal sende på FM 90 og 106.9 MHz i Nordsjælland og på 106.2 MHz til Østjylland (Aarhus og Skanderborg), samt på YouSees kabel og på nettet. Radio Klassisk vil sende klassisk musik fra Danmarks fem store landsdelsorkestre og får britiske Classic FM som forbillede.
De fem landsdelsorkestre får efterhånden meget lidt spilletid på DR P2. Men nu får de fem orkestre en ny platform, når Radio 100 om knap to måneder lancerer 'Radio Klassisk'.

De fem orkestre er: Odense Symfoniorkester, Sjællands Symfoniorkester, Sønderjyllands Symfoniorkester, Aalborg Symfoniorkester og Aarhus Symfoniorkester.

Udover den klassiske musik vil Radio Klassisk også sende reklamer, skriver Politiken i dag.

Kanalens erklærede forbillede bliver den landsdækkende britiske radiostation Classic FM, og Radio Klassisk vil i lighed med sit forbillede indeholde en blanding af værtsbårne programmer, koncerter og non stop musikflader.

Lanceringen af Radio Klassisk sker kun få dage efter at DR fjerner den klassiske musik fra FM-båndet i dagtimerne. Den 1. november afgiver P2 - der samtidigt skifter navn til 'P2 Klassisk' - sendetiden i dagtimerne, så P2 Klassisk kun vil kunne høres på FM fra kl. 18 og aftenen og natten igennem - samt søndag morgen til 09.54.

Politiken skriver, at Radio Klassisk bliver "den første af sin art herhjemme, der blander den klassiske musik med reklamer." Det er dog lodret forkert. I 1995-1996 drev Kinnevik en lignende radiokanal, 'Classic Radio', med stor succes. Classic Radio dækkede det meste af HT-området på omkring 10 FM-frekvenser og sendte bl.a. på 104.9 MHz fra Fjernvarmeværket i Brøndby; en frekvens der efter lukningen af Classic Radio blev til hovedfrekvens for The Voice i København.


Jim Receveur: Danmark mangler kanaler med klassisk musik

Administrerende direktør i Radio 100, Jim Receveur, udtaler iflg. en pressemeddelelse fra Radio 100: "Danmark mangler flere kanaler til det klassiske publikum. Kigger man på f.eks det engelske marked, findes der meget succesfulde klassiske radiostationer, og det er der også plads til i Danmark. DR gør det godt, men vi kan se, at der er en stor del af især de mere moderne og yngre klassiske musiklyttere, som ikke bruger kanalen. De vil forhåbentligt kunne lide det, de hører på Radio Klassisk"


Rune Born Schwartz bliver programchef

Radio Klassisk vil sende 24 timer i døgnet, og koncerterne vil som udgangspunkt være båndede, men kommende programchef Rune Born Schwartz afviser ikke, at man i fremtiden vil sende live-koncerter på samme måde som DRs torsdagskoncerter.

Rune Born Schwartz, der indtil for få uger siden var redaktør i DR Medier og bl.a. ansvarlig for den nye radiokanal P6 Beat, siger til Politiken om Radio Klassisk og spørgsmålet om reklamer på den kommende radiokanal:

"Vi skal føle os lidt frem på det område. Arbejde med formen. Både vi og lytterne skal jo lære denne her nye type radio at kende, og vi skal have respekt for mulighederne for at udvikle det. Og for lytternes tærskel for reklamer selvfølgelig. Men selv om reklamer kan virke som et forstyrrende element, så plejer der faktisk at være forståelse for, at det skal til for at betale regningen."

Rune Born Schwartz tror, at Radio 100 vil kunne få en rentabel forretning ud af Radio Klassisk. Dels fordi man har noget helt helt fantastisk materiale fra de fem gange 70 mand store symfoniorkestre. Og dels fordi Radio Klassisk vil servere den klassiske musik i en frisk og aktuelt tone, der betyder, at musikken bliver lidt nemmere at gå til.

"Vi går ikke ind i det her for at vogte over en kulturarv, men mere for at vise, hvordan den klassiske musik kan leves ind i hverdagen," siger Rune Born Schwartz.

Jim Receveur supplerer: "Vores mål er at skabe en frisk og fordomsfri tilgang til den klassiske musik. Gamle institutioner har jo nogle traditioner for, hvordan de serverer tingene. Vi vil forsøge at finde nye måder at formidle på, ligesom vi har gjort med Radio Soft, som går rigtig godt, selv om den kun tilbyder et snævert udsnit af popmusikken".

Iflg. Jim Receveur vil det i løbet af året blive muligt at høre den nye radiokanal på FM i endnu flere byer. Og at man også arbejder på, at stationen kan høres på DAB.


Mere eksponering af landsdelsorkestrene

Orkesterchef Finn Schumacher fra Odense Symfoniorkester glæder sig. Han siger til Politiken: "For orkestrene betyder det, at vi får en ny platform end den, vi har hos DR, som er blevet reduceret betydeligt år for år. Der er vi nu nede på 3-4 koncerter om året, og det har vi været rigtig kede af. Med den nye kanal får vi mange flere koncerter i radioen - på sigt en landsorkesterkoncert hver dag - og det er vi rigtig glade for."[Opdateret: Radio 100 havde først meddelt, at man ville dække Hovedstadsområdet på 106.7 MHz. Senere oplyser Radio 100, at det i stedet bliver 90.0 og 106.9 MHz i Hovedstadsområdet. 90.0 ligger i Frederikssund og 106.9 ligger i Allerød. Radio Klassisk vil dermed ikke kunne høres i stereokvalitet i København]Foto: Odense Symfoniorkester (Fotocredit: Radio 100)


Funktioner
Din kommentar
Printervenlig version
  · Ingen ledige job netop nu  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002
  · 2001  · Nye tilbud for døve
  · TV 2 får ny formand
  · TV 2 med stort overskud
  · 'Badehotellet' får endnu en sæson
  · DR fejrer kronprins Frederiks 50 års dag
  · Nyt boligprogram på TV 2 Fri
  · Regeringen og DF vil skære DR med 20 procent og afskaffe licensen
  · Palle Kjærulff-Schmidt er død
  · Ny sæson af 'Hjem til gården' på TV 2
  · Felix Smith vært på nyt TV 2-haveprogram  · -