Radionyt.comRadionyt.com
Radionyt.com

RSS


banner
banner banner
banner banner
banner banner
banner

banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner

 


Lokale radiostationer vil ikke fejre KODAs 75 års jubilæum
Tirsdag 25. september 2001
Af Stig Hartvig Nielsen
 
De danske komponisters og sangskriveres organisation, KODA får en kold skulder fra de danske lokale radiostationer. KODA har opfordret radiostationerne til at fejre KODAs 75s jubilæum ved udelukkende at spille dansk musik den 30. november. "Men vi fejrer kun vores venners fødselsdag", som en jysk radiostation udtrykker det. Radionyt.com har lavet en rundspørge til de fleste større lokale radiostationer, og der er bred enighed om IKKE at fejre KODAs jubilæum. Nogle vil bruge dagen som protestdag mod KODA pga. verdens højeste musikvederlag og næsten alle andre vil helt ignorere dagen. Kun én radiostation svarer at de vil fejre KODA, ved at spille dansk musik hele dagen.
Rødovre Kanalen sender dansk musik den 30. november. "En ting er KODA's priser - en anden ting er det fælles projekt. Og vi støtter projektet. Så enkelt er det". Sådan siger stationsleder for Rødovre Kanalen, Flemming Riedel til radionyt.com.

Den holdning står Rødovre Kanalen noget alene med.

"Vi fejrer kun vores venners fødselsdag. Så vi har valgt, at vi på KODAs SpilDanskDag udelukkende spiller ikke-dansk musik. Det skal ses som et klart signal til KODA og danske kunstnere, at nu er den økonomiske smertegrænse ikke bare nået, men også klart overskredet." Det siger programchef for Radio Skive, Søren Christansen.

Radioen i Nykøbing M., Radio Limfjord, bakker op og spiller ingen dansk musik den 30. november.

Heller ikke Nærradioerne i Hinnerup vil spille dansk musik denne dag, oplyser Henrik Fauerhøj. Det sker ikke bare som en protest mod KODA's urimelige takster, men også i protest mod, hvad stationen betegner som "deres totale ligegyldighed i forhandlingerne om de kommende takster". Nærradioerne i Hinnerup vil op til dagen sende spots i radioen, så lytterne informeres om, hvorfor radioen denne dag udelukkende spiller udenlandsk musik.

Hos Radio Mojn i Aabenraa er meldingen ligeledes klar: "KODA har fuldstændig misbrugt den tillid politikerne har givet dem ved at give dem adgang til at opkræve royalties", siger direktør Steen Sødergreen og tilføjer "Danmark har verdens højeste afgifter på afspilning af musik i radio, helt ude af trit med vores EU partnere, og også vores nordiske naboer. KODA har sjoflet og forhalet reelle forhandlinger med organisationerne i årevis, og nu må tiden være inde til at der sker noget! Som i alle økonomiske og juridiske forhold med tilbagevirkende kraft 5 år tilbage". Så på Radio Mojn vil der heller ikke komme dansk musik på KODAs 75 årsdag.

Langt de fleste stationer vælger dog helt at ignorere KODAs opfordring om at spille dansk musik den 30. november, og sender præcist som de plejer.

Det gælder både store og knap så store stationer – som f.eks. Sky Radio i København, Radio Luna i Odense, Kanal Plus Nordsjælland, Radio Holsted og Radio Humleborg.

Også Det Ny Kanal 1 i Skjern forbigår begivenheden: "Vores programmer vil være uændrede og vi vil ikke nævne KODA's fødselsdag med et ord, da den er uvæsentlig for vore lyttere. Vi "fejrer" IKKE KODA....", siger programchef for Det Ny Kanal 1, Karsten Jensen, til radionyt.com

Radio Sydhavsøerne er på linie med Det Ny Kanal 1. Radiochef Kim Nielsen siger, at man den 30. november vil spille lige nøjagtigt 25 % dansk musik – præcist som man plejer. Det gør man fordi man hellere vil lave radio for lytterne, og spille det de forventer – frem for at favorisere KODA og de danske musikere.

Radio 49’s programchef Jesper Aalbæk siger: "Jeg ser ikke nogen grund til lægge vores flade om en hel dag, fordi en interesseorganisation som KODA fylder år". Men omvendt mener Aalbæk heller ikke at fødselsdagen giver anledning til at komme med et politisk statement og spille udenlandsk musik en hel dag. "Jeg mener ikke det kan interessere vores lyttere om KODAs priser er for høje, og det skal derfor ikke gå ud over dem", slutter Jesper Aalbæk.

Musik- og programchef på Radio Horsens Allan Henriksen er helt enig med Radio 49. Heller ikke Radio Horsens vil markere SpilDanskDagen.

Radio ABC og Radio Alfa i Randers laver ikke om på musikprofilen den 30. november. Herfra peger direktør Ole Søndergaard og programchef for Radio Alfa, Poul Foged, på at det i virkeligheden burde være omvendt: Det er radioerne der er kunder hos KODA, så derfor kunne de passende give radioerne en gave – f.eks. ville en KODA-fri dag gøre underværker, bemærker Søndergaard.

S-FM i Faaborg har endnu ikke taget helt stilling til om, hvad der skal ske på dagen. Det ligger dog helt fast, at man ikke kun vil spille dansk musik. Stationsleder John Ketelsen oplyser, at der måske vil blive sat fokus på KODA i en en-times udsendelse på dagen.

Niels Holst fra Radio DWR Rønde oplyser, at man ikke har besluttet sig endeligt endnu, men at det ligger fast at man ikke vil følge KODAs opfordring. "Der er ikke noget af fejre - og slet ikke for radiostationerne", siger Holst - men om man sender som normalt eller om man kun spiller udenlandsk musik er endnu ikke lagt fast.

Radio Hvidovre har heller ikke besluttet sig endnu.

Det har Radio 2 stationerne heller ikke. Og gør det heller ikke. Det lader man lytterne om. Programchef Jan Brodde fortæller, til radionyt.com, at man er positive overfor en SpilDanskDag – men ikke kun på opfordring fra KODA. Så lytterne får lov til at afgøre om Radio 2 udelukkende skal spille dansk musik den 30. november. Det vil komme til at ske på radioens hjemmeside forud for dagen.

Der er flere der er positive overfor den danske musik, men som dog ikke er begejstrede for KODA af den grund. F.eks. Radio Victor i Esbjerg. Stationen har været under stærk beskydning i den lokale presse, for at "udelukke" lokale grupper og lokalt produceret musik. Så selv om man spiller 25 % dansk musik til dagligt på Radio Victor og Victor Plus, så vil man alligevel gerne komme kritikken et vist stykke i møde. Det sker ved, at Radio Victor på SpilDanskDagen sætter den danske musikprocent op til 50 % på Victor Plus, fortæller program- og redaktionschef på Radio Victor, Lotte Søgaard. Samtidigt vil man sende en række indslag af og om danske musikere; pladeselskaber; spillesteder; ukendte kunstnere, der drømmer om at kunne leve af deres musik/sang/tekster.

Og så er der dem der hverken har mulighed eller lyst til at deltage i markeringen af KODAs 75 års dag. Studenterradioen i Odense spiller således udelukkende musik, der er indspillet i USA. Radioen har ikke råd til at betale afgifter til Gramex. Men der er ingen tvivl om, hvor sympatien ligger. Kenneth Wenzel fra brancheorganisationen Danske Uddannelsesmedier siger "Der skal ikke herske noget tvivl om, at vi synes at KODA afgifterne er for høje. Helt konkret forhindrer KODA’s minimumstarifer/afgifter, at UFM kan spille mere end de nuværende 45 timer om ugen, selvom stationen råder over weekend sendetid, som ikke kan udnyttes."


Funktioner
Din kommentar
Printervenlig version




  · Ingen ledige job netop nu



  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002
  · 2001



  · Nye tilbud for døve
  · TV 2 får ny formand
  · TV 2 med stort overskud
  · 'Badehotellet' får endnu en sæson
  · DR fejrer kronprins Frederiks 50 års dag
  · Nyt boligprogram på TV 2 Fri
  · Regeringen og DF vil skære DR med 20 procent og afskaffe licensen
  · Palle Kjærulff-Schmidt er død
  · Ny sæson af 'Hjem til gården' på TV 2
  · Felix Smith vært på nyt TV 2-haveprogram



  · -