Radionyt.comRadionyt.com
Radionyt.com

RSS


banner
banner banner
banner banner
banner banner
banner

banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner

 


Nye DAB2-modtagere allerede fra foråret
Onsdag 29. november 2006
Af Stig Hartvig Nielsen
 
Alle DAB-modtagere som forbrugerne i Danmark har købt indtil nu – og vil købe de kommende få måneder – vil få en begrænset levetid, og vil med overvejende sandsynlighed kun kunne bruges i en lille håndfuld lande. Andre lande vil i stedet vælge DAB2. Allerede til foråret starter produktionen af DAB2-radioer – der har MPEG4 kodning (aacPlus) og i øvrigt også en meget længere batteri-levetid.
I Storbritannien og Nordirland (UK) ventes det iflg. digitalradiotech.co.uk, at de gamle DAB-signaler i MP2 vil blive slukket om 6-7 år. På dette tidspunkt vil der være så få gamle DAB-modtagere tilbage, og der vil være solgt så mange DAB2-modtagere, at det vil være forsvarligt og rimeligt at skifte til DAB2. DAB2 kaldes også DAB+, men det endelige navn for digital radio med aacPlus kodning (MPEG4) er endnu ikke officielt fastlagt.

DR vil ikke ud med et årstal for skiftet fra DAB til DAB2, men i begyndelsen af september i år kom det dog frem, at DAB-radioerne skal skiftes ud om måske fem år – ”ligesom du også skal have nyt fjernsyn og ny mobiltelefon”, som det hed fra DR’s Paul Samøe. Fra DR’s og DAB-Danmark’s side lægges der dog meget vægt på, at DAB er den eneste digitale radio-teknologi, der virker her og nu – og i hvert fald også vil virke de næste 2-3 år!!

DAB nåede kun at få en vis udbredelse i UK og Danmark. Alle ”nye” lande (måske på nær Norge) der nu og fremover vil introducere digital radio vil med ret stor sikkerhed vælge DAB2, der er langt, langt mere effektivt end DAB.

Det er bl.a. netop sket i Schweiz, hvor statsradioen SRG-SSR har bebudet at man snart skifter til DAB2 og hvor et udbud af digital radio til private, kommercielle stationer er ændret, således at det bliver i DAB2.

Først var det meningen, at der i Schweiz skulle udbydes 3 kanaler i den middelmådige 128 kbps kvalitet i DAB. Det er nu ændret, således at der i stedet udbydes 8 kanaler i 64 kbps aacPlus-kvalitet – altså DAB2. Og lydkvaliteten i 64 kbps ved aacPlus (DAB2) er langt bedre end 128 kbps ved MP2 (DAB).


Selv om der sikkert går mellem 5 og 7 år inden de sidste DAB signaler (i MP2) slukkes i UK og Danmark, så ventes de første radiostationer, der sender i DAB2 allerede om 2-3 år i UK. Derfor råder digitalradiotech.co.uk radiolyttere til at vente til 2007 med at købe en digital radio, der kan modtage de kommende DAB2 signaler, der bruger MPEG2/aacPlus kodningen. Disse nye modtagere vil i øvrigt også fortsat kunne modtage de gamle DAB-signaler.

For forbrugerne vil der også være en markant fordel ved de nye modtagere. Det nye Venice 5-modul, der ventes at ville komme til at sidde i de fleste DAB-modtagere fra næste år, vil have en batteri-levetid på omkring tre gange så lang tid som de nuværende DAB-modtagere. De nuværende DAB-modtagere har en ret begrænset batteri-levetid på kun 8-10 timer.

Fabrikanterne vil i øvrigt givetvis være begejstrede for det nye modul. Det er nemlig både billigere og mindre end de eksisterende DAB-moduler.

Det ventes, at der vil ske en stor stigning i salget af digitale modtagere i de kommende år, og derfor vil antallet af DAB2-modtagere sikkert meget hurtigt overstige antallet af DAB-modtagere.


Funktioner
Din kommentar
Printervenlig version




  · Ingen ledige job netop nu



  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002
  · 2001



  · Nye tilbud for døve
  · TV 2 får ny formand
  · TV 2 med stort overskud
  · 'Badehotellet' får endnu en sæson
  · DR fejrer kronprins Frederiks 50 års dag
  · Nyt boligprogram på TV 2 Fri
  · Regeringen og DF vil skære DR med 20 procent og afskaffe licensen
  · Palle Kjærulff-Schmidt er død
  · Ny sæson af 'Hjem til gården' på TV 2
  · Felix Smith vært på nyt TV 2-haveprogram



  · -