Radionyt.comRadionyt.com
Radionyt.com

RSS


banner
banner banner
banner banner
banner banner
banner

banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner

 


Mange græsrodsstationer må lukke
Onsdag 15. maj 2002
Af Stig Hartvig Nielsen
 
De lokale ikke-kommercielle radio- og tv-stationer i Danmark havde sat næsen op efter næsten en fordobling af tilskuddet fra Kulturministeriet til 100 mio. kr. I stedet er der nu udsigt til at tilskuddet mere halveres og kommer ned på 25 mio. kr. årligt. Græsrodsstationerne finder det fuldstændig uacceptabelt og udtaler at det vil betyde sikre dødsstød for en lang, lang række ikke-kommercielle lokalradioer og tv-stationer. I en fælles udtalelse fra fire brancheorganisationer fremsættes en række konkrete forslag til ændringer.
Medieforskerne Jaurt og Prehn anbefalede i deres sidste rapport en beløbsramme på 100 mio. kr. til de ikke-kommercielle medier og det er vel pt. det bedste bud på de lokale medier behov, siger brancheorganisationerne Sammenslutningen af Lokale Radio- og TV-Stationer, Den Kristne Producent Komite, Værkstedssammenslutningen og Danske Uddannelsesmedier. Hvis det ikke er politisk muligt at tildele støtte til de lokale medier i denne størrelsesorden, så må man som minimum fastholde den tildelte støtte fra 2001 på knap 60 mio. kr., siger man.

Organisationerne, der repræsenterer langt hovedparten af de danske lokale radio og tv-stationer foreslår, at tilskuddene deles mellem lokalradio og tv i forholdet 4:6. Opdelingen mellem radio og tv kan med fordel skrives ind i loven, således at den evige og tidskrævende konflikt om, hvor meget de to områder skal have, bliver afklaret en gang for alle.

Endvidere foreslås, at bortfaldet af networking-afgiften medfører, at basis- og programtilskud fremover finansieres via licensmidlerne, mens puljerne til undervisning af frivillige medarbejdere og medieskoler finansieres via tipsmidlerne.

Puljerne til undervisning og til medieskoler bør kun kunne søges af de lokale radio- og tv-stationer, som har en sendetilladelse, eller af deres interesseorganisationer.

Midler til undervisning af frivillige medarbejdere er helt uundværlige for de ikke-kommercielle stationer, fastslår organisationerne.

Et evt. bortfald af støtte til medieskoleaktivitet stopper såvel den individuelle undervisning som den dialog og det samarbejde, der var startet omkring den kvalitative udvikling af programproduktionen mellem producenter fra forskellige lokale stationer.

Organisationerne udtaler videre, at de såkaldte græsrodsvinduer for lokal-tv under ingen omstændigheder bør flyttes til før kl. 15.00, som foreslået af regeringen. En meget stor del af befolkningen afskæres dermed for at se ikke-kommercielt lokal-tv. De foreslår, at de nuværende tidspunkter 09.00-10.00, 17.00-18.00 og 23.00-24.00 fastholdes.

Det udbredte misbrug af tilskud forholder organisationerne sig også til. Det hedder: ”Den nuværende ordning med basistilskud og programtilskud har haft en række utilsigtede konsekvenser. Især basistilskuddet udgør et problem, fordi den nuværende ordning har medført en voldsom stigning i antallet af tv-sendetilladelser. Som eksempel herpå kan nævnes situationen i København og i Helsingør, hvor enkelte tv-stationer har set sig nødsaget til at have flere sendetilladelse for at sikre sig tilstrækkeligt tilskud.”. Misbruget på radio-siden – bl.a. i København – forholder organisationerne sig dog ikke til i udtalelsen.

Organisationerne vender sig videre mod regeringens planer om en decentralisering af forvaltningen af tilskuddene til de lokale nævn. Det konstateres at sådan som de lokale nævn på nuværende tidspunkt er skruet sammen, viser mange sager, at de på ingen måde besidder den nødvendige kompetence og habilitet til at forvalte tilskuddene.

Endelig foreslås, at der placeres en repræsentant/observatør for de ikke-kommercielle lokalmediers interesseorganisationer i det centrale Radio- og TV Nævn.


Funktioner
Din kommentar
Printervenlig version




  · Ingen ledige job netop nu



  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002
  · 2001



  · Nye tilbud for døve
  · TV 2 får ny formand
  · TV 2 med stort overskud
  · 'Badehotellet' får endnu en sæson
  · DR fejrer kronprins Frederiks 50 års dag
  · Nyt boligprogram på TV 2 Fri
  · Regeringen og DF vil skære DR med 20 procent og afskaffe licensen
  · Palle Kjærulff-Schmidt er død
  · Ny sæson af 'Hjem til gården' på TV 2
  · Felix Smith vært på nyt TV 2-haveprogram



  · -