Radionyt.comRadionyt.com
Radionyt.com

RSS


banner
banner banner
banner banner
banner banner
banner

banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner

 


DR Syd og DR Trekanten markerer 9. april
Tirsdag 9. marts 2010
Af Stig Hartvig Nielsen
 
Om en måned er det 70 år siden, at Tyskland besatte Danmark. Ikke just en af den danske nations stolteste stunder. Dengang - den 9. april 1940 - sendte Statsradiofonien morgengymnastik med Kaptajn Jespersen, da tyskerne rykkede ind og besatte landet. Først da den danske regering havde overgivet sig, læste Statsradiofonien en officielle erklæring op. DR Syd og DR Trekanten vil nu søge at at genskabe den journalistiske og radiofoniske dækning, som der burde have været dengang, hvis ellers omstændighederne havde været til det.
Den 9. april 1940 kl. 04.15 rykkede tyske tropper ind i Danmark over den dank-tyske grænse. Tyske soldater blev landsat flere steder, og faldskærmstropper blev nedkastet i Nordjylland og ved Storstrømsbroen. De tyske tropper mødte kun modstand i Sønderjylland og ved Amalienborg i København. Ellers kunne de tyske tropper uhindret besætte Danmark. Kampene kostede 16 dræbte og 23 sårede, inden den danske regering efter 1½ times rådslagning besluttede at indstille kamphandlingerne. Danmark var nu en del af den nazistiske del af Europa.

Historierne om den 9. april og de næste 'fem forbandede år' lever videre i manges bevidsthed.

To af DRs regionale radiostationer, DR Syd og DR Trekanten, har sat sig for i år at lave en helt særlig markering af den 9. april. Man vil lave en rekonstruktion af besættelsesdagens begivenheder.

Redaktionschef Morten Teilmann-Jørgensen fra DR Trekanten i Vejle siger til DRs personaleblad DRåben:

”Jeg deltog sammen med journalist Jan Laursen i et kursus om formidling af historien og hørte en gammel optagelse fra perioden lige efter krigen, hvor en officer fortalte, at mens de tyske tropper rykkede op igennem landet, var den eneste udsendelse man kunne høre i radioen morgengymnastik med kaptajn Jespersen. Først da regeringen havde overgivet sig, læste man den officielle erklæring op. Det kan vi gøre bedre - og derfor vil vi genskabe den journalistiske og radiofoniske dækning, som der burde have været dengang, hvis man havde haft mulighed for en regional dækning."

Markeringen starter kl. 04.15. Lytterner er med på det tidspunkt, hvor tyskerne overskred den danske grænse, og så er lytterne ellers med - "i formatet 1 til 1" - når DRs folk kører sendevognene rundt og fortæller, hvad der foregik i de forskellige dele af Syd- og Sønderjylland. "Det skal være så levende og aktuelt som muligt," understreger Morten Teilmann-Jørgensen

Han fortæller videre i DRåben, at man ikke vil dramatisere eller overdrive, men fortælle om, hvad der skete. Der vil blive suppleret med en række historiske klip, hvor folk fortæller om deres oplevelser.

DR Syd og DR Trekanten vil dog bringe de sædvanlige nyhedsudsendelser den 9. april. Og også trafikmeldinger, hvis det skulle blive nødvendigt.

Mål med markeringen er iflg. Morten Teilmann-Jørgensen at "være med til at løfte det hele lidt ud af den daglige rytme."

Og historien om 9. april er netop særligt aktuel i den sydlige del af Jylland, der jo grænser op til Tyskland.

"Området er jo specielt. For det var i det sydjyske, at der var noget der mindede om modstand den morgen. Så derfor skal det selvfølgelig være her, vi gør skaden god igen med en gang levende radio, som den burde have lydt dengang! Der er stadig mennesker, som kan huske den tid, og det er deres historier, vi gerne vil fortælle. Ligesom der er dansksindede syd for grænsen, er der jo for eksempel også en gruppe af tysksindede nord for grænsen. Vi vil også gerne kunne fortælle, hvordan de oplevede den periode, og i det hele taget forsøge at gøre historien så levende, som overhovedet muligt," slutter Morten Teilmann-Jørgensen.


Funktioner
Din kommentar
Printervenlig version




  · Ingen ledige job netop nu



  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002
  · 2001



  · Nye tilbud for døve
  · TV 2 får ny formand
  · TV 2 med stort overskud
  · 'Badehotellet' får endnu en sæson
  · DR fejrer kronprins Frederiks 50 års dag
  · Nyt boligprogram på TV 2 Fri
  · Regeringen og DF vil skære DR med 20 procent og afskaffe licensen
  · Palle Kjærulff-Schmidt er død
  · Ny sæson af 'Hjem til gården' på TV 2
  · Felix Smith vært på nyt TV 2-haveprogram



  · -