Radionyt.comRadionyt.com
Radionyt.com

RSS


banner
banner banner
banner banner
banner banner
banner

banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner

 


Højst 3 kW til kommercielle lokalradioer
Onsdag 2. oktober 2002
Af Stig Hartvig Nielsen
 
Kulturministeriet bad i begyndelsen af juli måned IT & Telestyrelsen om at undersøge mulighederne for at først og fremmest de kommercielle lokalradioer og først og fremmest dem med størst befolkningsmæssigt underlag, kan sætte sendestyrken op. Ministeriet finder at 3 kW bør være maksimum, således at så mange som muligt kan øge styrken. En øgning fra 160 Watt til 3 kW betyder en markant forøgelse af rækkevidden - fra 10 km til 22 km. Men efter tre måneders ventetid har Telestyrelsen endnu ikke svaret.
I henhold til medieforliget mellem regeringen og Dansk Folkeparti skal der, hvor det er muligt for enkelte, konkrete lokale radiostationers vedkommende, umiddelbart gives adgang til at øge sendestyrken, men det siges også samtidigt, at det ikke generelt er muligt at øge sendestyrken.

Dette er blevet aftalt i forliget på baggrund af en redegørelse fra Telestyrelsen fra februar 2002. Heri fastslår styrelsen at det er muligt at øge sendestyrken, men det vil ofte kun give en bedre kvalitet i det område, hvor en given lokalradio i forvejen kan aflyttes - og generelt ikke øge rækkevidden. Skal en øget sendestyrke have størst virkning, forudsætter det at der sker en reduktion i antallet af sendere.

Styrelsen peger også på, at det vil være muligt at hæve sendestyrken for mange lokalradioer, hvis der vedtages de nødvendige mediepolitiske rammer - f.eks. i form af ændret beskyttelsesforhold for de landsdækkende sendenet (læs: hvis man fjerner den voldsomme sær-beskyttelse af DRs sendenet), bortfald af kravet om mindst én sender pr. kommune og bortfald af beskyttelse af nabolandsmodtagning.

Telestyrelsen peger også på, at man ved anvendelse af SFN og (N)SFN, som det er tilfældet i Nederlandene, vil kunne opnå en øget sendestyrke/bedre geografisk dækning for de lokale radiostationer i Danmark.

Efter indgåelse af medieforliget i begyndelsen af juni, skriver Kulturministeriet så tilbage til Telestyrelsen den 5. juli og uddyber beslutningerne i forliget:

Først slås det fra ministeriet fast, at såvel den eksisterende beskyttelse af de eksisterende landsdækkende FM-sendenet (DR's fire kanaler) samt P5 og P6, som beskyttelse af nabolandsmodtagelse skal opretholdes. Desuden skal lokalradio beskyttes i op til 5 km fra senderne og udmeldte - men ikke ibrugtagne frekvenser - skal beskyttes med 160 Watt.

Dermed sætter Kulturministeriet i praksis en markant begrænsning ind for Telestyrelsens muligheder for at give de lokale radiostationer bedre sendeforhold.

Kulturministeriet beder derefter styrelsen i brevet fra 5. juli om at undersøge mulighederne for at der kan ske en øgning af sendestyrken for lokalradioerne. Ministeriet gør opmærksom på, at man finder at den maksimale sendestyrke bør fastsættes til 3 kW, og så melder man klart ud, at der skal ske en prioritering, således at der først og fremmest skal tages hensyn til den befolkningsmæssige dækning, dvs. prioritetsrækkefølgen er kommuner efter folketal. Samtidigt skal kommercielle lokalradioer tilgodeses forud for ikke-kommercielle lokalradioer.

Nu - tre måneder efter brevet fra Kulturministeriet til IT & Telestyrelsen - har styrelsen endnu ikke svaret. Ministeriet har den 18. september rykket for svar og gjort opmærksom på, at man gerne vil vide, hvornår styrelsen kan ventes at være færdig med undersøgelserne.

Jarl Risum fra IT & Telestyrelsen oplyser til radionyt.com, at man fortsat arbejder på en undersøgelse, der skal belyse, hvornår de ønskede undersøgelser ventes tilendebragt.


Arkivfoto: (c) Stig Hartvig Nielsen


Funktioner
Din kommentar
Printervenlig version




  · Ingen ledige job netop nu



  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002
  · 2001



  · Nye tilbud for døve
  · TV 2 får ny formand
  · TV 2 med stort overskud
  · 'Badehotellet' får endnu en sæson
  · DR fejrer kronprins Frederiks 50 års dag
  · Nyt boligprogram på TV 2 Fri
  · Regeringen og DF vil skære DR med 20 procent og afskaffe licensen
  · Palle Kjærulff-Schmidt er død
  · Ny sæson af 'Hjem til gården' på TV 2
  · Felix Smith vært på nyt TV 2-haveprogram



  · -