Radionyt.comRadionyt.com
Radionyt.com

RSS


banner
banner banner
banner banner
banner banner
banner

banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner

 


Sverige: Lempeligere forhold for kommercielle radioer
Tirsdag 11. november 2008
Af Stig Hartvig Nielsen
 
De lokale kommercielle radiostationer i Sverige har i mange år lidt under høje koncessionsafgifter for deres sendetilladelser. En samlet svensk radiobranche anser det som det største problem for de kommercielle radiostationer i Sverige. Nu er der udsigt til at koncessionsafgiften afskaffes, og statens indholdskrav til lokal radio lempes.
Der er i dag omkring 90 lokale, kommercielle radiostationer i Sverige. De fleste indgår i network og fremstår som landsdækkende radiokanaler. Størstedelen opnåede deres sendetilladelse ved en auktion i 1993, og er forpligtigede til at betale en årlig koncessionsafgift til den svenske stat.

I en ny rapport fra den svenske regering anbefales det nu, at disse koncessionsafgifter fra begyndelsen af 2010 erstattes af et årligt gebyr på 45.000 svenske kr. (knap 34.000 danske kr.)

Samtidigt skal udstedelsen af sendetilladelser fremover ske på en ny måde. Først findes de aktører, der vurderes at have fornødne finansielle og tekniske forudsætninger for at drive radiostationen i hele tilladelsesperioden - og derefter gives sendetilladelsen til dén aktør af disse, der vil betale det højeste engangsbeløb for tilladelsen.

Endvidere foreslås det, at kravene til lokalt produceret indhold lempes. I øjeblikket smyger mange stationer sig udenom dette krav, ved at sende forudproducerede lokale indslag i nattetimerne.

Der er desuden udsigt til, at de kommercielle radiostationer får lov til at indgå sponsoraftaler - dog max. tre i timen.

I regeringsrapporten omtales muligheden for at etablere en landsdækkende kommerciel radiostation på FM båndet, men det anbefales, at der i stedet satses på digital radio (DAB+. /red.), hvor kommercielle radiokanaler skal betale 30.000 svenske kr. (godt 22.000 danske kr.) for en 6-årig sendetilladelse, der i øvrigt skal være både uden et stort engangsbeløb (opnået ved en auktion) og uden en årlig koncessionsafgift.

Svensk kommerciel radios brancheorganisation 'RAB' er generelt meget positivt indstillet overfor regeringens rapport. RAB har i årevis påpeget det urimelige i, at de kommercielle radiostationer samlet betaler ialt 130 mio. svenske kr. (97 mio. danske kr.) årligt til den svenske stat for at sende radio - samtidigt med at Sveriges Radio modtager 2.2 mia. svenske kr. (1.64 mia. danske kr.) for at sende radio.

RAB vurderer, at ændringerne på sigt vil styrke kommerciel radio i Sverige.


Funktioner
Din kommentar
Printervenlig version




  · Ingen ledige job netop nu



  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002
  · 2001



  · Nye tilbud for døve
  · TV 2 får ny formand
  · TV 2 med stort overskud
  · 'Badehotellet' får endnu en sæson
  · DR fejrer kronprins Frederiks 50 års dag
  · Nyt boligprogram på TV 2 Fri
  · Regeringen og DF vil skære DR med 20 procent og afskaffe licensen
  · Palle Kjærulff-Schmidt er død
  · Ny sæson af 'Hjem til gården' på TV 2
  · Felix Smith vært på nyt TV 2-haveprogram



  · -