Radionyt.comRadionyt.com
Radionyt.com

RSS


banner
banner banner
banner banner
banner banner
banner

banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner

 


DAB - ikke noget for kommercielle radioer
Torsdag 10. oktober 2002
Af Stig Hartvig Nielsen
 
Mens der i Storbritannien er mange kommercielle radiostationer, der sender DAB – så er der ikke udsigt hertil i Danmark foreløbigt. Dels er interessen behersket og afventende i branchen og dels sætter de høje KODA og Gramex vederlag en dæmper for interessen. Ja, og så er der også lige den detalje, at DR har monopol på DAB i Danmark; DAB er forbudt land for lokalradioer og kommercielle stationer – indtil videre. Udover DR er der kun udsigt til at P5 og P6 vil blive sendt på DAB.
”Jeg synes DAB er fint – men det er 10-15 år forud for sin tid, og om 10-15 år er det store spørgsmål om der ikke er en andet format eller platform, der vil erstatte DAB”, siger adm. direktør for Clear Channel Radio i Danmark, Jim Receveur til radionyt.com . Han understreger dog, at man gerne ville sende på DAB her og nu – men pga. de store KODA og Gramex omkostninger - set i forhold til de meget få lyttere – så er det dog helt kommercielt uinteressant nu, fastslår Receveur, der konstaterer at KODA og Gramex dermed er med til at stoppe væksten i branchen.

Steen Mogensen, direktør for Radio 3 i Odense tror ikke rigtigt på DAB. Han mener, at det da er muligt at DAB giver forbrugerne en række muligheder, som ikke findes i dag, og at det måske er bedre end FM. Men derfor er det langt fra sikkert, at det får nogen udbredelse, siger Mogensen og henviser til erfaringerne på video-området, hvor BETA blev udkonkurreret af markedskræfterne, selvom det kunne levere langt den bedste billedkvalitet. Steen Mogensen peger også på, at man på internettet allerede i dag har en række valgmuligheder, og at det måske er fra nettets ubegrænsede univers, at DAB vil blive udkonkurreret.

Mini Jensen fra Radio Upstairs er på linie med Steen Mogensen: ”Grundlæggende er vores holdning, at streaming på trådløst internet på sigt kommer til at overhale DAB indenom, da DAB har været så længe undervejs, og da der fortsat er så stor uenighed i branchen om brugen af DAB”, siger hun til radionyt.com, og tilføjer at man i Roskilde ingen aktuelle planer har om at gøre noget ved DAB.

Hos Radio Victor tager man det også stille og roligt. Direktør Torben Lodberg siger, at man heller i Esbjerg har aktuelle planer med DAB: ”vi afventer stille og roligt igangsætningen, og interessen for afsætning af modtagere”, siger Lodberg.

Sky Radios adm. direktør i Danmark, Kasper Krüger, har ligeledes en afdæmpet forventning til DABs introduktion i Danmark. "DAB vil i sig selv først blive kommerciel interessant, når en væsentlig del - 50% - af befolkningen har digitale radiomodtagere i en væsentlig del - 70% - af de situationer, der lyttes til radio. Vi har i dag 10 millioner FM-modtagere i landet, som det vil tage mindst 15-20 år at få skiftet ud med digitale radiomodtagere. Frem til år 2015-2025 er forudsætningen for kommerciel radio distribution via analog FM-net", siger Kasper Krüger.

Kasper Krüger peger i øvrigt på at en faktor, der vil hæmme DAB introduktionen er, at i netop Danmark har man den mest langsommelige udskiftning af bilparken i den vestlige verden som konsekvens af de høje bilafgifter. Det er især DAB-modtagere i biler der har fået en vis udbredelse i bl.a. Tyskland og Storbritannien.

Krüger slutter af med at konstatere, at i de sidste 5-7 år har man løbende overvurderet, hvor hurtigt DAB ville slå igennem.

Det private radiomarked i Danmark står altså på sidelinien i DAB-udviklingen, idet kun P5 og P6 er tildelt pladser i DAB-nettet.

Det kan de også roligt gøre. Der er nemlig ikke udsigt til at opnå sendetilladelse for andre private radiostationer end P5 og P6.

Planen for udviklingen af DAB nettet i Danmark er, at DR i første fase (med kun én landsdækkende DAB blok) råder over al kapaciteten i blokken (altså 8-9 programmer).

I anden fase, der ventes igangsat i løbet af 2003 (med to landsdækkende DAB-blokke, den ene dog med én DAB-blok for Jylland og én blok for Øerne) vil DR skulle afgive plads til P5 og P6 i den første landsdækkende DAB blok, og så får DR til gengæld hele kapaciteten i den nye landsdækkende DAB blok (i de to regionale versioner). Idéen er at alle på Fyn, Sjælland og Bornholm skal kunne høre både Radio Fyn, Københavns Radio, Bornholms Radio og Regionalen fra Næstved. På samme måde skal alle DRs jyske regionalradioer kunne høres over hele Jylland.

Af den særlige medieaftale på DAB området fremgår det at det første landsdækkende DAB-net skulle have været fuldt udbygget 1. oktober 2002. Det ser nu ud til at det bliver forsinket til september 2003. De to store regionale DAB-net for hhv. Jylland og Øerne skulle være klar 1. oktober 2003, men det er der ikke udsigt til.

Lokalradioer på DAB er ren fremtidsmusik. IT & Telestyrelsen siger, at først på det tidspunkt, hvor der frigøres en passende stor del af frekvensspektret til yderligere DAB-udsendelsesvirksomhed, er der baggrund for forhandlinger med nabolandene om DAB til lokalradioformål. Disse forhandlinger kan i øvrigt kun forventes at føre til et positivt resultat, hvis der i nabolandene er et tilsvarende behov. En mulighed for sådanne forhandlinger kan forventes at opstå i forbindelse med den forventede udfasning af de analoge tv-sendere i VHF-båndet om 10 til 15 år.

Der er dog også indenfor en kortere tidshorisont muligheder for at udnytte L-båndet til lokalradiobrug, men dette er ikke afklaret endnu.


Funktioner
Din kommentar
Printervenlig version




  · Ingen ledige job netop nu



  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002
  · 2001



  · Nye tilbud for døve
  · TV 2 får ny formand
  · TV 2 med stort overskud
  · 'Badehotellet' får endnu en sæson
  · DR fejrer kronprins Frederiks 50 års dag
  · Nyt boligprogram på TV 2 Fri
  · Regeringen og DF vil skære DR med 20 procent og afskaffe licensen
  · Palle Kjærulff-Schmidt er død
  · Ny sæson af 'Hjem til gården' på TV 2
  · Felix Smith vært på nyt TV 2-haveprogram



  · -