Radionyt.comRadionyt.com
Radionyt.com

RSS


banner
banner banner
banner banner
banner banner
banner

banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner

 


Radio Mojn beskyldes for forstyrrelser af fly
Fredag 23. marts 2001
Af Stig Hartvig Nielsen
 
Som oplyst i radionyt.com den 20. februar og 6. marts har sønderjyske Radio Mojn og Telestyrelsen visse ”uoverensstemmelser”. Telestyrelsen inddrog efter lang tids tovtrækkeri med Radio Mojn radioens tekniske sendetilladelser med kort varsel i slutningen af februar - men måtte få dage senere udstede nye tekniske sendetilladelser. Og så har Telestyrelsen meldt Radio Mojn til politiet for at have sendt for kraftigt.
Ugeavisen Ingeniøren beskriver i dag, hvad den aktuelle strid mellem Telestyrelsen og Radio Mojn går ud på.
Fredag 2. februar blev der indført delvist landingsforbud i den militære lufthavn Skrydstrup. I flere dage havde støj forstyrret navigationssystemet ILS (Instrument Landing System) så kraftigt, at udstyret gav F-16-piloterne fejlagtige data. Hvor piloterne før landing burde høre morsesignalet S R Y i deres hovedsæt, hørt de i stedet brud af popmusik. Situationen var farlig, og Statens Luftfartsvæsen klagede til Telestyrelsen.
Områdeleder Peter Madsen fra Telestyrelsen fortæller til Ingeniøren, at det typiske støjtilfælde er en lokalradio, der sender med for kraftig effekt eller har mangelfuldt sendeudstyr.
Målinger i helikopter antyder at støjen kommer fra Radio Mojns sender på Knivsbjerg (102.6 MHz), og da Telestyrelsen og Telestyrelsen skaffer sig adgang ved en låsesmeds hjælp kan de konstatere at senderen afgiver 925 Watt – hvilket er en del mere end de tilladte ca. 60 Watt. Kort tid efter melder Telestyrelsen Radio Mojn til politiet.
Radio Mojns Steen Sødergreen afviser at Telestyrelsen har målt noget som helst og siger til Ingeniøren at han betragter sagen som en hævnakt fra Telestyrelsens side.
Af sagens papirer fremgår det at den forstyrrede frekvens på Flyvestation Skrydstrup er 109.35 MHz. Radio Mojns målinger viser
Radio Mojn peger i øvrigt på fejl i Telestyrelsens sagsfremstilling. Bl.a. omtales frekvensen på Knivbjerg som 106.2, mens det rigtige er 102.6. Telestyrelsen siger også at Radio Mojns sendestyrke var 15 gange for kraftig, hvilket heller ikke er rigtigt, da effektskalaen er logaritmisk.
Der er angiveligt i sagen ingen dokumentation for at det netop er Radio Mojn der har forstyrret flyene i Skrydstrup. Radio Mojns egne målinger både på sendepositionen på Knivsbjerg og i Skrydstrup viser at der ikke kan konstateres nogen som helst udstråling fra Radio Mojn på 109.35 MHz.
Radio Mojn peger også på, at der ligger en række andre sendere tættere på Skrydstrup – både lokalradiostationer og DRs sendere i Rangstrup.
Politiet har iflg. Ingeniøren endnu ikke taget stilling til om der skal rejses tiltale mod Radio Mojn.


Funktioner
Din kommentar
Printervenlig version




  · Ingen ledige job netop nu



  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002
  · 2001



  · Nye tilbud for døve
  · TV 2 får ny formand
  · TV 2 med stort overskud
  · 'Badehotellet' får endnu en sæson
  · DR fejrer kronprins Frederiks 50 års dag
  · Nyt boligprogram på TV 2 Fri
  · Regeringen og DF vil skære DR med 20 procent og afskaffe licensen
  · Palle Kjærulff-Schmidt er død
  · Ny sæson af 'Hjem til gården' på TV 2
  · Felix Smith vært på nyt TV 2-haveprogram



  · -