Radionyt.comRadionyt.com
Radionyt.com

RSS


banner
banner banner
banner banner
banner banner
banner

banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner

 


Torsdagskoncerterne fylder 75 år
Fredag 12. september 2008
Af Stig Hartvig Nielsen
 
Torsdag den 25. september markerer DR, at Torsdagskoncerten har lydt siden 1933 - både i radioen og live.
Den officielle fødselsdag er den 28. september, hvor det er trekvart århundrede, siden at DR's navnkundige dirigent Nikolaj Malko slog de første toner an ved en Torsdagskoncert - dengang fra Radiofonibygningen ’Stærekassen’ i København.

Tanken med Torsdagskoncerten var, at hele Danmark mindst én gang om ugen skulle have mulighed for at høre musik af høj kvalitet. Det har i alle 75 år været DR Symfoniorkestret, der blev etableret allerede i 1925, som stod for torsdagskoncerterne.

Torsdagskoncerterne blev i sin tid hurtigt et begreb, og i 1937 blev der ligefrem skrevet en grammofonslager, som man kaldte det dengang, om koncertserien.

Når DR hver uge holder Torsdagskoncert, lytter op til 1.100 med i salen hver gang. Men der er næsten 100 gange så mange med ude ved højttalerne. Ifølge de seneste lyttertal fra TNS Gallup Radio-Meter er der hver uge i gennemsnit 118.000 lyttere til Torsdagskoncerten, som sendes direkte på P2 og senere gentages på både P2 og DR Klassisk.

Men koncerterne bliver - takket være det europæiske radiosamarbejde i EBU - også sendt til lytterne i en række lande i Europa, Asien, Oceanien og Nordamerika. Alene det seneste halve år har millioner af lyttere i 30 lande en eller flere gange kunnet lytte med fra Radiohuset. Udover danskerne er det rumænerne, letterne, slovenerne og ungarerne, der oftest får DR's Torsdagskoncerter i øregangene.

DRs musikchef Leif Lønsmann glæder sig over torsdagskoncerternes langtidsholdbarhed og udbredelse:

"Det er sjældent, at et radioprogram holder i 75 år. Men når det er fyldt med musik, der har holdt i århundreder, er det måske ikke så mærkeligt. Og når musikken spilles af et af Europas førende orkestre er det nærmest helt naturligt. Men at lyttertallet overstiger de største dramaseriers seertal er overvældende," siger han og tilføjer:

"For mig er det altid et særligt øjeblik, når den røde lampe tænder, og dirigenten går på podiet til en torsdagskoncert. For den røde lampe signalerer, at der nu er forbindelse til potentielt mere end 100 millioner lyttere. Hvis blot et par procent af dem lytter, hvad man internationalt antager, vokser koncertsalen pludseligt med 2 millioner sæder. Det er et fascinerende virtuelt fællesskab!"

Når DR fra begyndelsen af 2009 begynder at holde koncerterne i DR's nye koncerthus i DR Byen, vil endnu flere få mulighed for at overvære Torsdagskoncerterne, idet den nye koncertsal rummer 1.800 sæder mod Radiohusets 1100.


Funktioner
Din kommentar
Printervenlig version




  · Ingen ledige job netop nu



  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002
  · 2001



  · Nye tilbud for døve
  · TV 2 får ny formand
  · TV 2 med stort overskud
  · 'Badehotellet' får endnu en sæson
  · DR fejrer kronprins Frederiks 50 års dag
  · Nyt boligprogram på TV 2 Fri
  · Regeringen og DF vil skære DR med 20 procent og afskaffe licensen
  · Palle Kjærulff-Schmidt er død
  · Ny sæson af 'Hjem til gården' på TV 2
  · Felix Smith vært på nyt TV 2-haveprogram



  · -