Radionyt.comRadionyt.com
Radionyt.com

RSS


banner
banner banner
banner banner
banner banner
banner

banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner

 


Norge: Foreslår fuld DAB-udbygning
Mandag 19. december 2005
Af Stig Hartvig Nielsen
 
En arbejdsgruppe - udpeget af den norske regering og med NRK i spidsen - har i dag afleveret en rapport til kulturminister Trond Giske. Det foreslås, at hele radio-Norge skal digitaliseres og det er først og fremmest DAB, der anses som fremtiden for norsk radio. DAB bliver dog for dyrt for lokale radiostationer, der i stedet henvises til DRM på mellem- eller kortbølge.
"Dette drejer sig om radioens fremtid - ikke teknologi". Det udtalte Digitalradioudvalgets leder Lars Winsvold iflg. radionytt.no, da han afleverede rapporten 'Digitalradio i Norge' til kulturminister Trond Giske i dag. "Digitalradio giver flere kanaler, mere indhold og flere tjenester", sagde Winsvold.

Udvalget mener, at DAB bliver fremtidens hovedplatform for digital radio. Udvalget har undersøgt forskellige distributionsformer - så som internet og satellit - og har vurderet om det fortsat er bedst med jordbaserede sendere. Og man mener, at det tjener nordmændene bedst at blive ved jorden - og det skal være DAB, da DAB er den rigtigste og bedste standard.

Mange lokalradioers digitale fremtid vil dog iflg. arbejdsgruppen blive DRM, da DAB vil blive for dyrt for mange små radioer. Det er de færreste lokale stationer, der kan eller vil sende de 6-10 radiokanaler, der er på en DAB multiplex (ensemble). I områder, hvor der er mere end 100.000 lyttere, vil der dog kunne oprettes en lokal multiplex.

Løsningen hedder i stedet DRM: "DRM kan sendes over mindre mellem- og kortbølge- sendere for lokalradio i områder, hvor der er for få programmer til at fylde et DAB-multiplex" hedder det i rapporten. Gruppen anser DRM som et supplement til DAB og mener, at DRM ikke kan erstatte DAB.

Radionytt.no skriver videre, at det i rapporten kommer frem, at lokalradioene er bekymrede for fremtiden, da den dyre DAB-teknologi kun vil være for de økonomisk aller-stærkeste lokalradio.

Arbejdsgruppen, der bestod af repræsentanter fra bl.a. NRK, P4, Kanal 24, Norsk Lokalradioforbund og Medietilsynet, foreslår at FM-nettet slukkes i 2014, hvor DAB-nettet vil være fuldt udbygget i hele Norge.

Hele rapporten kan læses her: http://medieforvaltning-no.inforce.dk/graphics/SMF/Rapporter/Kringkasting/DAB-rapport.pdf



Funktioner
Din kommentar
Printervenlig version




  · Ingen ledige job netop nu



  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002
  · 2001



  · Nye tilbud for døve
  · TV 2 får ny formand
  · TV 2 med stort overskud
  · 'Badehotellet' får endnu en sæson
  · DR fejrer kronprins Frederiks 50 års dag
  · Nyt boligprogram på TV 2 Fri
  · Regeringen og DF vil skære DR med 20 procent og afskaffe licensen
  · Palle Kjærulff-Schmidt er død
  · Ny sæson af 'Hjem til gården' på TV 2
  · Felix Smith vært på nyt TV 2-haveprogram



  · -